Dieta cu struguri

Este toamna iar strugurii s-au copt deja si prezenta lor pe mesele noastre este o obisnuinta pentru aceasta perioada. Strugurii sunt niste fructe foarte hranitoare, bogate in microelemente si minerale cum ar fi: potasiu, sodiu, magneziu, calciu, fier, fosfor, sulf, clor, fructoza si prin consumul lor confera organismului o incredibila capacitate de regenerare celulara si tisulara (a tesuturilor).

Din cele mai vechi timpuri strugurii au fost folositi ca purificatori si detoxifianti ai sangelui, stomacului, intestinelor. Chiar circula o serie de povesti din timpul celui de-al doilea razboi mondial, conform carora soldatii raniti aveau perioade in care consumau numai struguri, tocmai pentru a-si vindeca mai repede ranile.


Exista insa si studii clinice care arata ca strugurii contin substante care ajuta la dizolvarea colesterolului si deci previn aparitia leziunilor aterosclerotice. Aceste substante sunt niste antioxidanti, numiti polifenoli si au un impact benefic asupra sanatatii aparatului cardiovascular. Cei mai importanti antioxidanti din struguri sunt: taninul si resveratrolul, care joaca si un rol important in prevenirea infectiilor virotice si bacteriene, dar si al cresterilor tumorale.

De asemenea in clinicile in care se practica metode de detoxifiere, cura cu struguri este una din etapele procesului de curatire profunda a organismului.
Astfel sub directa observatie medicala se pot consuma pentru cateva zile doar struguri. Cantitatea de struguri care trebuie ingerata depinde de la persoana la persoana si poate varia intre 0,5 si 1 kg pe zi.

Dupa prima zi a dietei cu struguri se poate instala o usoara constipatie, deoarece se acumuleaza semintele acestora in intestin. Pentru a evita constipatia se recomanda mestecarea samburilor de struguri. O atentie speciala trebuie acordata si modului de spalare a strugurilor. Majoritatea consumatorilor de struguri nu realizeaza faptul ca unele pesticide sunt insolubile in apa si rezista unei simple clatiri cu apa.
Se recomanda asadar spalarea strugurilor cu apa in care s-a dizolvat sare de bucatarie si apoi clatirea cu apa rece.

Cura cu struguri este foarte eficienta si in tratamentul obezitatii, datorita faptului ca detoxifica organismul. In timpul acestui proces de curatire pot aparea o serie de simptome specifice eliminarii de toxine: febra, greata, oboseala, migrene, etc. Dupa terminarea dietei cu struguri este important sa se revina la alimentatia normala, treptat: pentru cateva zile se vor consuma doar cruditati, apoi se vor introduce cerealele, lactatele si in cele din urma alimentele gatite.
Sa ne bucuram asadar de bogatia si generozitatea toamnei si a naturii, de gustul delicios si de beneficiile aduse sanatatii printr-un consum cat mai regulat de struguri.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod