Cateva sfaturi pentru a va mentine in forma

Te-ai decis, in sfarsit, ca este timpul sa mananci sanatos si sa-tifaci un program de exercitii zilnice. Felicitari! Problema este ca,exista prea multe legende despre cum sa slabesti si sa faci miscare -de la diete bazate pe alimente cu numar redus de calorii, pana la totfelul de combinatii ciudate de mancaruri; in felul acesta, ai toatesansele s-o iei pe calea gresita.

In urma mai multor studii privitoare la aceasta problema, specialistiinutritionisti au ajuns la cateva concluzii - pro si contra dietelor:

1. Ce trebuie sa faci in timpul unei diete:

- Schimba-ti atitudinea: este cu mult mai important sa te concentreziasupra psihicului, in primul rand, si apoi asupra corpului. Succesulunui program de nutritie depinde in mare parte de ceea ce se intampla inmintea persoanei respective. Fixeaza-ti un scop: de exemplu - voi mancaciocolata doar o zi pe saptamana si continua sa-ti spui ca poti face acestlucru. Povesteste-le prietenelor despre planul pe care ti l-ai propus,astfel incat sa te incurajeze pe parcursul lui. Daca faci vreo gafa sinu ii poti rezista unui platou cu bunatati, nu te descuraja. Daca ti-aipropus cu adevarat sa slabesti, chiar daca e vorba de cinci kilogramesau de cincizeci, o poti face.

- Invata sa te relaxezi: de cand stresul a inceput sa-i faca pe oamenisa manance mai mult decat trebuie, este important sa scapi de anxietatiatunci cand incerci sa slabesti. Meditatia este cea mai buna pentrulinistirea si relaxarea mintii, asa cum poti arde calorii prin yoga saudoar prin plimbari.

- Fa-ti o agenda cu programul de alimentatie: specialistii au confirmatfaptul ca scrierea alimentelor pe care le mananci este cea mai bunacale de a preveni alegerea unor alimente care contin prea multecalorii. Scriind pe hartie fiecare aliment si numarul de calorii pecare acesta il contine, vei fi mult mai atenta la ceea ce introduci instomac. Cand vei ajunge sa mananci rational, chiar iti va face placeresa alegi alimentele cele mai potrivite.

- Mananca fara probleme: contrar prejudecatilor existente, nu infometareate va ajuta sa slabesti. Daca vei renunta la carne, metabolismul tau seva da peste cap si nu va mai putea sa conserve energie si nu va mai puteasa arda caloriile. Continua sa mananci dar tine seama de ora la careo faci si de cantitatea de mancare din farfurie. Unii oameni consideraca procesul de ardere a caloriilor va functiona mai bine daca manancaputin si des, in locul celor trei mese consistente din timpul zilei.

- Mananca incet: in timp ce mananci, incearca sa lasi furculita josintre inghitituri. Aceasta mica pauza te va ajuta sa servesti o masausoara si-ti da timp sa realizezi daca te-ai saturat sau nu.

- Mananca mai mult in prima parte a zilei: mananca micul-dejun ca unrege, pranzul ca o regina si cina ca un sarac. Acest lucru ii va daorganismului tau timp sa arda maximum de calorii, in timp ce iti vapastra energia pe tot parcursul zilei.

- Uita de cantar: iti poate da informatii gresite referitoare laschimbarile care au intervenit in corpul tau. Greutatea unei femei poateoscila cu patru sau mai multe kilograme pe parcursul a trei saptamanidin cauza retinerii de lichide si a menstruatiei. Daca vei vedea maimulte kilograme inscrise pe cantar decat simti ca ai avea sau dupacum arati, s-ar putea sa fii dezamagita chiar daca, de fapt, ai facutprogrese. Iata o modalitate mai buna de a-ti contabiliza eforturile:inainte sa incepi programul de slabire, fa-ti toate masuratorile - injurul bratelor, bustului, taliei, soldurilor, pulpelor de la picioare. Faaceste masuratori la fiecare trei saptamani.

- Bea multe lichide: de acum, oricine stie ca doi litri - doi litri sijumatate de apa sunt esentiali pentru sanatate dar a bea multe lichideeste si mai important pentru cei care tin o dieta. Mai mult de atat,daca programul tau de slabit include si exercitii fizice, organismultrebuie sa fie hidratat. Si inca ceva - apa te va ajuta sa te simti mairapida. Asa ca, bea apa inainte, in timpul si dupa exercitiile fizice,cat si pe tot parcursul zilei. Fa-ti un obicei din a purta tot timpul osticla cu apa dupa tine sau de a o tine pe birou. Incearca sa bei celputin un pahar cu apa inainte de masa si asta te va ajuta sa nu maimananci cu atata foame.
- Nu-ti pierde rabdarea: daca ar fi usor sa tii o dieta, nu ar mai existaoameni foarte grasi. Asa ca nu renunta doar pentru ca nu ai reusit saslabesti 10 kilograme in doua saptamani. Lasa timp organismului sa seobisnuiasca, in primul rand, cu regimul de alimentatie si de exercitiisi savureaza beneficiile unui mod de viata sanatos - mai multa energie,un somn mai odihnitor si o piele mai frumoasa.

2. Ce nu trebuie sa faci in timpul unei diete:

- Nu folosi tot timpul cuvantul "dieta": aceasta implica ceva care,la un moment dat, se va sfarsi. Trebuie, in primul rand, sa-ti placaaceste schimbari pe care trebuie sa le faci in viata ta.

- nu manca niciodata inainte de culcare: cand dormim, toate functiileorganismului nostru se incetinesc, ceea ce inseamna ca si arderile suntinsuficiente. Ideal ar fi sa nu mai mancam nimic cu cel putin trei oreinainte de culcare.

- renunta la bauturile alcoolice: cercetarile au dovedit ca un singurpahar de vin poate incetini metabolismul organismului si ardereagrasimilor. Alcoolul te face sa te simti mai infometata si mai putinmotivata sa-ti pastreezi obiceiurile sanatoase. Si nu in ultimul rand,alcoolul favorizeaza starile depresive si te poate face sa-ti pierzisperanta ca eforturile tale vor avea vreun rezultat.

- nu lua acest lucru ca pe ceva de genul: totul sau nimic; atat timpcat vei intelege importanta limitarii alimentelor bogate in calorii,iti poti permite ca, din cand in cand, sa te rasfeti cu cate ceva careiti place foarte mult. Cu cat te vei priva de mancarurile preferate,cu atat te vei gandi mai mult sa renunti.

- nu merge prea departe: alimentele cu un continut foarte redus decalorii te pot ajuta sa slabesti foarte repede dar, in felul acesta,iti vei slabi muschii si vei pierde multa apa din organism.

- nu deveni dependenta de limitarea alimentelor: a manca sanatos estecheia pierderii in greutate dar la fel de importante sunt si exercitiilefizice; acestea din urma ajuta la arderea caloriile si intensificafunctiile metabolice. Daca vrei intr-adevar sa slabesti, gaseste oactivitate care sa-ti puna sangele in miscare si care sa-ti placa; asa cumar fi plimbarea, alergatul, mersul pe bicicleta sau inotul si incearca safaci acest lucru cel putin 30 de minute, de mai multe ori pe saptamana.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Lelia pe 7 Aug 2012, 15:51
    Super articol!

    Asa este! trebuie sa fim relaxate si sa ne schimbam stilul de viata daca vrem sa vedem rezultate...un articol minunat! O sa il recitesc atunci cand imi vine sa incalc regulile. Momentan imi fac masaj cu gel anticelulitic Chillishape dimineata inainte de a face miscare,nu fac mult,15 minute dar daca faci zilnic e de ajuns pt obtinerea unor rezultate bune :P:P :D

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod