Cafeaua - un elixir al sanatatii si bunei dispozitii?

Un subiect pe cat de controversat, pe atat de... degustat (in ambele sensuri: atat la figurat, cat si la propriu). Milioane de oameni isi incep ziua cu o ceasca de cafea, iar despre imaginea aceasta se poate spune ca a devenit un cliseu al unei dimineti reusite.
Un subiect pe cat de controversat, pe atat de... degustat (in ambele sensuri: atat la figurat, cat si la propriu). Milioane de oameni isi incep ziua cu o ceasca de cafea, iar despre imaginea aceasta se poate spune ca a devenit un cliseu al unei dimineti reusite.

Daca te numeri si tu printre consumatorii de cafea, cu siguranta macar o data ti-ai pus intrebarea: "Oare este bine ce fac? Oare cafeaua nu-mi va dauna?". Iar daca incerci sa renunti, s-ar putea sa observi ca nu este atat de usor cum parea. Vestea buna este ca, daca nu exagerezi in aceasta privinta si nu ai vreo problema de sanatate care sa riste sa se agraveze in urma consumului de cofeina, nu va trebui sa renunti.

O serie de cercetari efectuate in strainatate au pus in evidenta faptul ca este chiar benefic pentru organism sa consumi cafea. Astfel, aceasta poate preveni aparitia cariilor dentare (datorita unor compusi care au proprietati antibacteriene), imbunatateste performanta sportivilor, combate durerile de cap, acneea si, de asemenea, poate preveni afectiunile digestive, ale ficatului avand efecte si in ce priveste maladia Parkinson.

Bineinteles, acum nu trebuie sa cadem in extrema cealalta.
Presupunand, prin reducere la absurd, ca o persoana ar incerca sa previna aceste probleme consumand zilnic trei-patru cesti de cafea, nu va ajunge la nici un rezultat. Cel putin, nu la unul favorabil.

Care este explicatia?


Boabele de cafea sunt foarte bogate in niste antioxidanti al caror efect devine si mai puternic in urma procesului de prajire. De asemenea, cafeaua are un continut ridicat de magneziu, iar acesta, alaturi de antioxidantii despre care vorbeam, echilibreaza glicemia.

Cafeina este un ingredient care ofera multe beneficii, iar unul dintre acestea este ca poate ameliora simptomele cumplitei boli Parkinson. De asemenea, are efect asupra durerilor de cap, din care cauza numeroase medicamente destinate combaterii migrenelor contin si cafeina.

Printre alte efecte, cafeina stimuleaza activitatea cerebrala si sistemul nervos, imbunatateste capacitatea de concentrare si ajuta la combaterea oboselii.


Fii precauta...


Cu siguranta stii deja, cafeina este un drog si consumul abuziv ar putea avea efecte nedorite. Daca iti place foarte mult sa bei cafea, ai putea sa optezi pentru o varianta saraca in cofeina.

O ceasca de cafea de dimensiune medie contine aproximativ 85 de miligrame de cofeina, ceea ce poate fi tolerat de majoritatea consumatorilor. Unii beau doua cesti, dar o cantitate mai mare poate duce la aparitia unor simptome precum: nervozitate, accelerarea pulsului, palpitatii, insomnie si iritabilitate.

Pe termen lung ar putea aparea si probleme mult mai grave decat acestea, cum ar fi hipertensiunea arteriala si osteoporoza (cafeina influenteaza absorbtia calciului, iar pe termen lung poate afecta tesutul osos). De asemenea, aparitia ulcerului nu este intotdeauna straina de consumul exagerat de cafea.

In alta ordine de idei, nu te grabi sa ajungi la concluzia ca cel mai bine ar fi sa bei cafea decofeinizata; s-ar parea ca aceasta nu este atat de inofensiva cum se crede.
Contine niste elemente care pot deregla functionarea normala a aparatului circulator - astfel incat, n-ar trebui consumata atat de frecvent. Daca esti intr-o situatie cand nu ar trebui sa bei (prea multa) cafea - de exemplu, esti insarcinata - este preferabil sa bei o ceasca mai mica sau una obisnuita, dar la doua zile, decat sa recurgi la cafeaua decofeinizata.

... Si nu uita caloriile


Varietatea de bauturi pe baza de cofeina este ispititoare, dar poate constitui un real pericol pentru silueta. Tot felul de licori care contin intr-adevar cofeina, dar si: frisca, diferite siropuri sau toppinguri. Aceasta ca sa nu mai vorbim despre zaharul si laptele adaugate (macar in aceste doua cazuri, poti folosi indulcitori, respectiv un produs similar degresat).

De exemplu, o asemenea bautura poate avea pana la 570 de calorii. De aceea, este bine sa te limitezi la o cafea simpla, neagra, ce nu contine calorii, si vei avea parte de toate efectele sale pozitive.
Evitand sa depasesti limita, vei vedea ca o cafea consumata zilnic iti va imbunatati randamentul si va adauga mai multa culoare vietii tale.
 

Comentarii (19)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • andrei pe 28 Mai 2015, 19:43
    Cafeua e buna

    fiti atentii eu am 16 ani si beau cafea si am baut o doza de enerzizant eu cred ca o sami iau la 18 ani fara sa stie parinti e buna si cafeua imi da parintii sa beau cafea nu mai de dimineata o cana si am 16 ani

    0
    0

  • Bura pe 3 Iun 2009, 18:30
    Dureri zinice!

    Buna,sunt un baiat de 18 ani,Pot sa spun ca sunt dependent de cafea Nes 3in1,ajunsesem sa consum 3-4 cani (de ceai) pe zi.Am redus consumul din pricina insomniilor,dureri de ficat (desi nu beau alcool frecvent) cate o palpitatie,durere de rinichi (dar urinez normal si cam fara culoare), cate o migrena si ameteala scurta.Vreau sa va intreb daca,cafeaua dauneaza mult ficatului,creierului,rinichilor sau altor organe?si da, de ceva ani uit foarte repede ce citesc sau aflu.:| va rog sa ma ajutati cu un sfat,ceva pe bura_yaman@yahoo.com, va multumesc.

    2
    0

  • dan_mihai pe 20 Ian 2009, 03:30
    Dauneaza grav somnului

    Nu consum in mod regulat cafea, dar s-a intamplat ca tocmai in sera asta sa beau doua cani de cafea, iar acum la ora 3:13 dimineata sufar de o insomnie teribila insotita de palpitatii si stare de panica. Asa ca din punctul meu de vedere cafeaua nu este deloc buna, cel putin nu seara. Dimineata in loc sa beti cafea pt a va trezi, mai bine un dus cu apa rece care va va trezi pana in maduva oaselor. Eu cred ca ar fi mai bine renuntati la cafea pentru ca are efecte negative destul de grave, iar cele bernefice, in afara de inviorarea diminetilor, aproape ca nu se pot observa.

    5
    0

  • Mariana pe 5 Iun 2008, 20:50
    Cafeaua sanatoasa

    Gasesti mai multe detalii pe www.sunrisetrade.ro

    2
    0

  • ileana pe 5 Iun 2008, 13:01
    bauturile racoritoare

    sint o consumatoare de coca cala (foarte mult) dauneaza grav/?

    1
    0

  • covaciu floare pe 19 Mai 2008, 13:41
    miraculos

    singura bautura care are mai multe efecte bune decat rele iar daca ar fi de calitate nici n ar face deloc rau si dulce si amara si rece si fierbinte si proaspata si reincalzita cu sare vanilie frisca s.a.m.d. e de neinlocuit

    0
    0

  • noni pe 16 Mai 2008, 17:42
    cafea sanatoasa

    E super cafeua de le gano.Incercati-o si nu o sa regretati.Fara dureri de cap si va regleaza si valorile in corp.Daca doriti sa beti o cafea sanatoasa ma gasiti la email noni0504@yahoo.com.Consumati-o si nu veti regreta.Eu ma simt mult mai bine

    0
    0

  • irina istrate pe 16 Mai 2008, 10:46
    cafeaua

    cafeaua e-cafea si gata.e drog asta e clar.eu personal imi controlez si imi mentin greutatea cu cafeaua.daca nu beau-am dureri de cap,senzatii de disconfort,nu pot dormi si nu ma pot odihni chiar daca reusesc sa adorm,nu ma pot concentra.asa ca beau cafea atit cit imi e necesar si nu depasesc limita stabilita de mine.dupa ce beau cafeaua am o senzatie de FOAME de numa" numa".in atari conditii beau cafea,maninc la greu dar greutatea ramine aceeasi-54kg.va pup succese!

    0
    0

  • cry pe 16 Mai 2008, 10:40
    e buna?

    va rog ajutati-ma si pe mine cu un raspuns am ficatul marit stare de oboseala continua si nevoia de cafea permanenta stie cineva daca e bine sa consum multa cafea in aceasta stare?

    0
    1

  • C.Dinescu pe 15 Mai 2008, 21:43
    Cafeaua-un elixir

    Din ce mai stiu daca vrei sa i-ti faci un bine cu adevarat bea o cafea cu lapte ....... am inteles ca are proprietatii mult mai bune.......

    2
    0

  • mikha3la pe 15 Mai 2008, 13:59
    2/zi.. si ma simt perfect

    Subscriu si eu la comentariul corinei... daca nu beau o cafea dimineata, parca sunt toata ziua intoarsa pe dos. A 2a cafea este la servici.... asa ca 2 cafele inseamna energie pentru o zi. Cel putin la mine asa este.

    0
    0

  • ginet pe 14 Mai 2008, 22:25
    Vise?

    Roxytoxyc,cred ca visele tale vin din creerasul tau,nu din cauza cafelei.

    0
    0

  • dinbucuresti pe 14 Mai 2008, 17:56
    Cafeaua

    Cafea, tigari, bani si sex ...ce altceva si-ar putea dori o femeie :)

    0
    0

  • roxytoxyc pe 14 Mai 2008, 15:09
    Cafeaua ???

    Buna! Vreau sa va spun ca am bautacafea si 5 pe zi dar in acea perioada am ajuns la 49 de kg in 3 luni de la 68 de kg. Am avut si dureri exagerate de cap cat si tremuraturi de incheieturi. Dupa ce am revenit la una pe zi, mi-am revenit iar cand m-am lasat de tot am observat ca dorm mai bine si ma trezesc mai usor dimineata. Din pacate, iar am inceput sa beau... cam 2-3 cafelute mici pe zi... iar dimineata ma trezesc din ce in ce mai greu si somnul imi este foarte tulburat de vise care mai de care mai urate... Asa ca.... una potrivita pe zi e ideal! Ciao!

    0
    0

  • claudia-zina pe 14 Mai 2008, 14:25
    De acord!

    Da,sunt de acord cu tine,Corina! Nici eu n-am probleme cu cafeaua bauta seara,tot la fel patesc si eu (cu durerea de cap )cand n-o beau la timp dimineata.Ma bucur ca nu sunt singura!V-am pupat si eu!

    0
    0

  • www.anunturigratuite.ws pe 14 Mai 2008, 14:14
    fara cafea insomnie...

    eu nu beau cafea,nu consum bauturi cu cofeina si totusi am insomnie...daca o sa beau cafea voi putea dormi???

    0
    0

  • Daniela pe 14 Mai 2008, 14:00
    ce spuneti de o cafea sanatoasa?

    Dragele mele! Sa va spun ce am descoperit. Nu trebuie nici sa renunti la cafea dar nici sa te sperii ca are cofeina. Ati auzit de cafea sanatoasa? Este cafeaua imbunatatita cu Ganoderma, miracolul stravechi al lumii asiatice. Pe de o parte, nu iti ia mineralele si calciul din organism, ci, dimpotriva, ti le confera prin bogatia de vitamine. In al doilea rand este delicioasa si are acelasi efect revigorant ca si cafeaua, insa, diferenta este de cofeina. Daca cafeaua cu care esti deja obisnuit are de la 80 la 300 mg de cofeina per ceasca, Cafeaua Gano are de la 8-13 mg cofeina, o cantitate infima, suficient cat sa fie homeopatica. In plus, regleaza tensiunea, curata colesterolul, te tine treaz si ai scapat si de efectele secundare rezultate din consumul de cofeina. Daca doriti mai multe informatii, va invit pe situl ce l-am creat in ideea de a face cunoscuta minunatia de cafea Gano, pe www.ganoterapia.ro Sanatate si soare in sufletele voastre!

    0
    0

  • corina pe 14 Mai 2008, 11:26
    cafeaua...dimineata obligatoriu

    buna.eu trebuie neaparat sa beau cafea dimineata,pentru ca daca nu,ma doare capul toata ziua.si apoi degeaba o beau mai tarziu ca nu-mi trece decat cu medicamente.in privinta somnului,la mine cafeaua nu are efectul de a ma tine treaza.pot sa beau si seara ca daca mi-e somn tot adorm.si niciodata nu m-am simtit rau din cauza cafelei.eu zic ca 2 cesti mai maricele pe zi sunt perfecte si suficiente.v-am pupat.

    1
    0

  • claudia pe 14 Mai 2008, 09:49
    Cofeina o problema pt. mine

    am si eu o intrebare eu nu pot sa beau deloc cafea sau alte bauturi care contin cofeina pt. ca am probleme cu somnul, pt. ca daca beau o cantitate f mica de cafea sau de altceva eu in noapte resp. nu dorm deloc dar nici nu ma trez obosita. Cine ma poate ajuta cu un sfat sau daca este in regula ce mi se intampla?

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod