Cum ingrijim orhideea pe timpul iernii?

Considerata ca fiind una dintre cele mai frumoase flori exotice, orhideea se poate incadra perfect oricarui decor.

Considerata ca fiind una dintre cele mai frumoase flori exotice, orhideea se poate incadra perfect oricarui decor. Insa, pentru a te bucura de ea, trebuie sa ii oferi conditii adecvate, ingrijire potrivita si de aceea vei avea nevoie de: o foarfeca, stropitoare cu cioc subtire, pulverizator, platou cu bile de ragila si ingrasaminte pentru orhidee.

Ingrijire orhideea: importanta luminii

Orhideele iubesc locurile luminate, dar se tem de razele de soare directe si curentii de aer. Iarna adora temperaturile de 14-16 grade C, iar vara pe cele de 22-24 grade C. Pentru stropiri, foloseste apa la temperatura medie (pentru ca planta sa nu intre in soc termic si sa ii cada bobocii) si fara calcar (foloseste apa de ploaie sau apa de izvor slab mineralizata) sau ceai rece.

Atunci cand uzi orhideea, nu uda frunzele si evita sa lasi apa sa stagneze in farfurioara. Iarna, cand incalzirea functioneaza, iar atmosfera este uscata si calda, atunci este permis sa pulverizezi apa pe frunze; o alta optiune este sa pui ghiveciul pe un strat de pietris de rau mentinut mereu umed. In cazul pulverizarilor, nu uda florile pentru ca se pateaza. 

Administreaza-i ingrasamant pentru orhidee in apa pulverizata pe frunze sau diluat in apa de stropit, la fiecare doua stropiri. Dupa inflorire, muta planta la fiecare 2-3 ani intr-un substrat compus din scoarta de copac maruntita, muschi, polistiren si turba grosiera. 

Ingrijire orhideea: sfaturi pentru inflorire

Cum faci orhideea sa reinfloreasca? Dupa inflorire, instaleaza planta intr-o camera mai rece sau in gradina, la umbra unor arbori mari. Redu stropitul, dar mentine pulverizarea apei pe frunze.

Pentru o mai buna ingrijire a orhideelor, de preferat ar fi sa instalezi ghiveciul cu orhidee intr-un alt ghiveci, putin mai mare, al carui fund este tapetat cu bile de argila.

Acest strat va fi mentinut permanent umed si asigura-te ca fundul ghiveciului nu sta in apa. Cand o tulpina a terminat de inflorit, nu trebuie taiata niciodata de la baza. Asteapta inmugurirea noilor tije florale pe tulpina si apoi taie crenguta, chiar deasupra mugurilor. 

Uda bine in jurul plantei si lasa apa sa se scurga prin substrat. Daca atmosfera este foarte uscata, pulverizeaza suprafata substratului intre doua stropiri. Pulverizeaza, de asemenea, pe spatele frunzelor, evitand ca apa sa curga in picaturi pe frunze sau pe pseudo-bulbi.

Ingrijire orhideea: cele mai importante specii

Iata cele mai importante specii de orhidee: Phalaenopsis (asa-numitele orhidee-fluture infloresc o data sau de doua ori pe an), Cattleya (toamna sau primavara, aceasta orhidee produce flori parfumate), Cymbidium (numeroasele lor flori reunite in ciochini densi infloresc o data pe an, in perioada mai-octombrie), Paphiopedilum ("sabotii lui Venus", vanati de botanisti, sunt flori puse sub inalta protectie, fiind autorizata doar cultura hibrizilor) si Vanda (una dintre speciile cel mai greu de cultivat).

Articolul a fost realizat cu ajutorul cartii "ABC-ul ingrijirii plantelor etapa cu etapa - operatiunile care va asigura reusita", aparuta la Editura House of Guides. Multumim pentru sprijin.

 

Comentarii (46)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Daniel pe 5 Ian 2016, 15:17
    despre orhidee

    am primit de la cineva o orhidee inflorita,dar acum dupa ceva timp ia-au cazut florile.Au ramas tijele goale.Ce trebuie sa fac si cum? ptentru o noua reinflorire?

    8
    0

  • olga pe 22 Nov 2013, 18:37
    butoni uscati

    ajutatine va rog ni sau uscat butonii insa florile nu cu ce o putem ajuta ca sa nu o perdem?

    13
    8

  • albus ramona pe 21 Oct 2013, 15:28
    schimbarea ghiveciului

    am inteles ca schimbarea ghiveciului se face primavara insa la mine nu e posibil atunci deoarece au flori.e bine sa fac in aceasta perioada mutarea in ghivece noi deoarece abia acum le-a cazut florile?

    5
    5

  • JOITA ANISOARA pe 27 Mar 2013, 10:57
    ajutor

    am si eu 12 orhidee sar din pacat la doua dintre ele li-sa uscat frunzele di miljoc si nu cred ca mai rezista ptca acolo in miljoc sunt negre uscate ce pot sa fac sa le salvez|

    25
    11

  • Adriana pe 15 Mar 2013, 14:55
    orhidee

    Buna. Am primit si eu doua orhidee si sunt pline de flori Nu stiu daca le pot muta acum in alt ghiveci pina mai au flori sau trebuie sa astept sa cada toate florile .Mai am una pe care am mutat-o doar cind au cazut florile dar astea sunt mai mari si as vrea sa le mut acum deoarece mi se pare ghiveciul cam mic. V-as ruga sa-mi dati un sfat pt ca nu prea ma pricep la ele. Va multumesc. .

    16
    10

  • Adina pe 14 Mar 2013, 20:31
    boboci ingalbeniti.... :-(

    am trei orhidee inflorite inflorite si in curs de inflorire, dar din pacate la toate li se ingalbenesc bobocii si nu pot sa-mi dau seama de ce... respect cu strictete udatul, ingrijirea lor... mai presus de toate am folosit si ingrasamant, o data la doua saptamani, din gama amia...

    42
    13

  • atena pe 8 Feb 2013, 18:05
    de ce cad bobocii la orhidee inainte de inflorire

    Orhideele mele sunt pline de boboci.dar....inainte de a inflori se stafidesc si cad. Va rog sa-mi spuneti daca stiti ce se intampla

    105
    22

  • sofia pe 20 Ian 2013, 17:55
    orhideea

    Dupa ce a inflorit ,am taiat tija la 4cm de la baza.Credeti ca mai infloreste floarea mea?

    54
    10

  • sofia pe 20 Ian 2013, 17:51
    orhideea

    Din nestiinta am taiat tija dupa inflorit.C and credeti ca mai infloreste?

    21
    3

  • roxanaM pe 16 Ian 2013, 18:52
    frunze ingalbenite

    Buna ziua. Am o orhidee phale de cateva luni, iar acum cand m-am intros din vacanta de 3 saptamani am observat ca frunzele de la baza au inceput sa se ingalbeneasca pe toata suprafata si pe spate, dar cele superioare sunt de un verde inchis. Precizez ca a fost udata saptamanal cu apa fiarta in tot acest timp cat am fost plecata. florile s-au uscat toate pe la sfarsitul lui noiembrie. frunzele ingalbenite pot indica o noua inflorire?

    17
    5

  • Roxana pe 12 Sep 2012, 12:58
    Tije noi orhidee

    Am o orhidee Phalenopsis de un an jumate.Cand am primit-o era deja matura pentru ca tijele erau maro inchis.Dupa ce i-au cazut primele flori,i-am taiat o tija de jos de la baza pentru ca se uscase vizibil.Pe a doua tija am taiat-o deasupra nodului 2.Din aceasta a doua tija mi-a mai facut un lastar cu flori anul asta.Dupa ce au cazut si florile astea am taiat-o de jos pt ca si aceasta s-a uscat.Acum nu da niciun semn ca i-ar rasari tije noi.Am observat ca-i daduse un mugur ca o tija dar s-a dovedit a fi doar o noua radacina.Ce sa fac sa-i dea iar tije noi?Multumesc

    30
    9

  • micky pe 22 Mai 2012, 12:16
    ajutor

    sunt fericita posesoare a 8 orhidee superbe dinamice si sanatoase in afara de una careia din iarna au inceput sa i se albeasca frunzele si nu stiu ce are.am citit p net ca ar fi vorba de o infectie virala dar nu si tratament.voi ce parere aveti?

    31
    8

  • nikol pe 30 Apr 2012, 01:09
    raspuns pt marian

    a trecut luni bune de cind ai scris eu abia acum am intrat pe site asta, nu stiu ce ai facut totusi intre timp dar e chiar o minunatie ce ti sa intimplat deci trebuie lasat acest smoc cu frunze sa creasca incet si cu siguranta ca face si radacini iar cind acestea sunt camde 10 cm se poate desprinde udor di se transplanteaza in alt ghiveci transparet ar fi indicat pt fotosinteza radacinilor . eu am in jur de 40 toate sunt in ghiveci de plastic dar pe unele leam bagat cu totul intrun ghiveci ceramic pt ornament mai mult dar ce vreau sa spun cu asta e ca pe cele care sunt numai in ghiveciul de plastic le merge radaciniilor mult mai bine sunt mai groase si culoarea e mai vie decit la celelalta.

    9
    1

  • andreea pe 28 Mar 2012, 23:31
    orhidee cambria

    buna am primit acum 4 ani 5 orhidee intr un ghiveci mare avand si 3 tije cu flori superbe rosii insa in decursu a celor 4 ani cele 4 flori cu bulbi mari sau ingalbenit si uscat rand pe rand lasand cate un pui mic amarat in urma...acum in ghiveci am 5 pui mici si nu stiu ce sa fac cu ei... trebuie pus fiecare pui in ghiveci separat? peste cati ani vor face flori? multumesc mult

    14
    4

  • anca pe 17 Feb 2012, 20:10
    flori uscate

    va rog mlt ajutatima cu un sfat: am primit o orhidee acum 6 zile si arata extraordinar insa seara asta am gasito cu toate florile uscate si cand am miscato au cazut toate.ce trebuie sa fac.nu vreau sa o pierd mai ales ca e primma orhidee pe care o am si o ador> raspuns va rog mlt mlt de tot

    65
    14

  • andreea pe 14 Feb 2012, 00:21
    de cate ori se uda

    de cate ori trebuie sa ud floare pe luna ?nu am mai avut pina acum orhideie si nu as vrea sa o ranesc va ros astept un raspuns

    61
    11

  • elena pe 5 Feb 2012, 01:47
    radacinele orhideelor se usuca

    Buna ziua,am avut 5 orhideei dar din pacate am pierdut 2 deoarece radacinile acestora s-au uscat si le-am pierdut.Acum am obs aceeasi problema si la inca una,folosesc ingrasamant special pt orhidee si le ud o data la saptamana prin scufundare,va multumesc

    31
    8

  • Nikol pe 29 Ian 2012, 17:43
    raspuns

    Buna, vreau sati raspund la intrebarea ta, deci pot fii mai multe motive din care sau ofilit florriile, deci mai intii verifica daca nu cumva pamintul e mult prea ud ca sar putea sa fie aceasta cauza, orhideelor nu le place umiditatea multa, apoi se poate ca e din cauza ca e timpul ca orhideea ta sa-i fi trecut timpul de inflorire si acum vor cadea toate floriile , dar tu asteapta pina cind toate floriile vor cadea apoi taie tijele exact deasupra primului nod, nu mai sus sau mai jos !! deci spor la treaba!

    14
    7

  • anonim pe 10 Ian 2012, 10:31
    orhidee

    Buna! Am si eu o orhidee frumoasa,dar ,florile s-au vestejit!Ce ar trebui sa fac?Sa tai florile sau toata planta!? Este o orhideee PHALAENOPSIS!

    15
    8

  • Mariana pe 18 Nov 2011, 17:05
    O noua planta in varful unei tije !

    Buna ziua iubitori de orhidee. Am o orhidee phalaenopsis care de 5 ani ma rasfata cu o multime de flori. In fiecare an, prin otombrie, ii apar 2 ramurele pe care apar flori prin ianuarie. Florile tin pana prin iunie cand incep sa cada toate cam in acelasi timp. Dar, prin luna aprilie mai apare o ramurica ale carei flori tin pana prin august. Anul acesta am avut 73 de flori pe cele 2 ramurele initiale. A trebuit sa-i pun cateva proptele ca sa sustina bogatia de flori. E superba. Acum se dezvolta cele 2 ramurele, dar a aparut ceva ciudat. In varful ultimei tije (florile ei au cazut) a aparut o floare ceva mai zdravana decat celelalte iar langa ea a aprut o noua plantuta cu frunze. Deci o planta noua in varful unei tije (tija are cam 30 cm). A mai avut cineva aceasta surpriza ? Nu stiu ce sa fac cu noua plantuta. Va face radacini daca o tai? Sau s-o las acolo, poate se va dezvolta ca o planta noua si in ansamblu va fi si mai spectaculoasa. Multumec

    21
    13

  • larisa pe 7 Nov 2011, 10:01
    orhideea

    Buna Orhideei mele i-au cazut florile, iar tulpinile au inceput sa se usuce, doar una din trei a ramas aproximativ mai verde, si incet sa se ingalbeneasca. Ce e de facut ? Ar trebuii sa o tai? Daca da, cum sa o tai, de la baza?

    58
    20

  • simina pe 30 Sep 2011, 17:44
    orhidee

    buna. am gasit multe sfaturi utile la voi. am si eu o nalamurire. am o orhidee phalaenopsis a carei tije incep sa se usuce in locul in care le-am taiat, sub un nod. si vad ca nu mai da semne ca ar vrea sa infloreasca. ce sa-i fac? o ud o data pe sapt, e protejata de razele puternice ale soarelui, nu stiu de ce nu-i da alta tija ca sa infloreasca.

    48
    12

  • odveremean angela pe 3 Aug 2011, 10:50
    orhidee

    Buna ziua am si eu mai multe orhidee si la una din ele frunzele au devenit lipicioase le-am sters pe toate dar dupa un timp s-au facut din nou ce au si ce pot sa fac cu ele?

    34
    12

  • Alisse pe 22 Mai 2011, 21:13
    Orhidee

    Daca vrei sa stii mai multe de orhidee, poti intra pe http://www.lifestory.ro/casa-si-gradina/plante-ghiveci/phalaenopsis-sau-orhideele-molie.html si acolo veti gasi toate detaliile dorite. In plus, daca aveti intrebari sau nelamuriri, nu ezitati sa puneti o intrebare, doua. Comunitatea este in deplinatate interactiva!

    10
    5

  • Ana pe 20 Mar 2011, 13:56
    Orhideea

    Cu aproximativ un an si jumatate am primit cadou o orhidee pitica dar plina de flori violet. Au durat florile vreo trei luni timp in care am avut mare grija de ea, dupa indicatiile de pe net. Cand florile au trecut, am continuat s-o ingrijesc tinand cont de pretentiile ei care nu sunt exagerate. In iarna aceasta i-au aparut noi frunze si asta m-a incurajat, dar n februarie a aparut un nou lastar care se intindea pe orizontala. L-am ridicat si l-am sprijinit cu o clama de par(din acelea cu dinti) si am observat ca i-a placut fiindca la scurt timp am observat primii boboci. Nu va imaginati marea mea bucurie si am inceput s-o tratez cu si mai mare atentie, vorbind chiar cu ea in fiecare dimineata si alintand-o ca pe un copil drag. Bobocii au crescut si au aparut si altii pe alte doua ramuri, iar acuma este in toata splendoarea ei cu muuulte flori violacee si cu alti boboci care vin din urma. Imi pare rau ca nu pot sa postez si o poza. Nu necesita o ingrijire complicata, dar cred ca ii place mult faptul ca dupa prima inflorore am replantat-o intr-un ghivrci din plastic TRANSPARENT (asa am citit) astfel ca si radacina primeste lumina. Cred ca asta e secretul plantei. Asa zisul ghiveci a fost candva un vas in care am cumparat smantana. E usor de procurat. Succes tuturor iubitorilor acestei flori miraculoase , care ne face diminetile teribil de frumoase.

    16
    3

  • monica pe 19 Feb 2011, 22:45
    orhidee

    am o orhide la care i-au trecut florile de mult dar nu se mai gandeste sa faca altele ce sai fac

    33
    10

  • monica pe 19 Feb 2011, 22:41
    orhidee

    Am si eu o orhidee imi puteti spune careva cum se numeste spraiu acela de stropit frunzele

    16
    3

  • nico pe 19 Ian 2011, 11:28
    orhidee

    eu am primit o orhidee fff mare. Are cam 80 cm inaltime si e cam stufoasa. In ghiveci nu mai are pamant deloc ,sunt numai radacini.Ce trebuie sa fac?Sa o despart in mai multe ghivece?

    24
    10

  • Mihaela pe 4 Ian 2011, 14:57
    orhideea phalaenopsis

    De Craciun am primit o orhidee phalaenopsis si am pus-o in balcon,in apropierea ferestrei,fereastra care sta deschisa pe aerisire.Intr-o dimineata am observat ca-i cazuse un bumb.M-am gandit ca din cauza gerului care fusese in ultimele zile,asa ca am inceput ca inchid fereastra noaptea.Acum vad ca cele 2 flori care erau indreptate spre fereastra se palesc.As vrea sa mut floarea in camera,dar este foarte cald la noi...noaptea cred ca sunt 28-30 de grade....nu este prea cald pentru ea?cacamera

    46
    14

  • florin pe 1 Ian 2011, 18:25
    orhideie

    as vrea sa intreb daca trec floriile de orhideie cind mai infloresc

    30
    14

  • Dumitru Caterina pe 13 Dec 2010, 18:15
    orhidee

    Trebuie sa stropiti cu Reldan + Mospilan. Pufait dimineata! Se repeta de doua-treo ori in interval de o saptamana.

    10
    5

  • irena pe 23 Nov 2010, 13:48
    frunze lipicioase

    Buna! Am si eu o orhidee dragalasa, mi-e foarte draga si nu vreau sa pateasca ceva. Pe langa faptul ca am observat niste panze de paianjen, mici si fine (Acarieni din cate am inteles) pe frunze si flori, am mai observat ca sub frunze, pe margini, are un lichid mieros, lipicios.Vreau sa stiu daca e ok acel lichid si daca nu, ce pot sa fac sa nu mi se imbolnaveasca. Merci mult si astept un raspuns!

    17
    11

  • gray pe 13 Oct 2010, 20:06
    Pentru gina-doinita

    Am si eu 9 orhidee,majoritatea sunt phale,dar am si epidendrum si cambria.Sfatul meu pentru cei care vor sa aiba orhidee e sa cumpere mai intai una singura,ieftina,Phalaenopsis de preferat(e mai putin pretentioasa).Daca reusiti sa o ingrijiti un an,puteti sa mai incercati cu alta.Primul lucru cand ajungeti acasa cu floare,va gandititi sa o transplantati.Florile os a tina mai putin,dar o sa descoperiti in ghiveci un mototol de burete verde sau muschi inghesuit exact la inima plantei(se pun pentru a tine umezeala pentru perioada cat stau in magazin sa nu o ude ei prea des,sau cat e transportata planta),din aceasta cauza e bine sa o replantati cand ati cumparat-o.Pamantul de flori cel mai des gasit si cel mai ieftin e cum l-ati gasit la brico(mai mult cocopeat=fibre de cocos),dar trebuie s ail combinati fie cu scoarta uscata(nu de cea colorata artificial cum se gaseste la brico) si cu perlit("spuma de mare",se gaseste la brico 9 lei pachetul).Cand transplantati planta trebuie s afiti foaret atenti cu radacinile sa nu le bruscati si daca vedeti ca sunt putrezite -arat ca un fir de ata inconjurat de o teaca- le taiati cu o forfecuta si le dati cu scortisoara(e antifungic,eu pun scortisoara si cand combin pamantul).Nu trebuie sa luati alt vas,il curatati pe cel in care a venit floarea si puneti pamant proaspat,avand grija sa nu apasati prea tare pe radacini,dar nici sa fie aer prea mult la ele.Unii spun sa nu udati planta dupa ce ati transplantat-o,altii ca sa o udati(eu le ud 5-10 minute scufundat ghiveciul si apoi lasate la scurs bine).Orhideea sta la lumina,dar sa nu vina direct pe ea razele soarelui(un metru de o fereastra insorita e bine),se uda o data la o saptamana prin scufundare si nu trebuie sa aiba niciodata apa in tavita,iarna merge udatat si la 2 saptamani daca nu sta langa calorifer.Pentru a sti cand e bine de udat sunt utile ghivecele transparente,cand nu mai e condens pe peretii vasului se poate uda Pentru incepatori sunt bune plantele cu radacini groase gen phalae,cele cu radacini subtiri sunt foaret greu de intretinut(gen cambria) si oricum phale infloreste cel mai des. Cu trecerea anilor florile vor deveni mai mari,planta va face mai multe tije florale si daca le puneti in ghivece incapatoare tijele vor fi de pana la un metru(asa mi s-a intamplat cu prima orhidee,la a treia inflorire a facut 2 tije imense) Orhideele nu sunt pretentioase sau greu de ingrijit o data ce le-ati prins naravul,nu trebuie sa aveti grija excesiv de ele,dar nici sa le uitati(apa le strica cel mai usor,aveti grija cu udatul excesiv)

    22
    6

  • SIMONA pe 30 Iul 2010, 09:53
    nu disperati !

    va rog sa nu disperati (mai ales Dna Doinita - nu tb sa va ganditi ca sunteti o criminala, ci pur si simplu ca ati avut ghinion). O floare poate sa moara din prea multa atentie - ea trebuie supravegheata zilnic dar ingrijita cam de 2 ori pe saptamana. Udata cam 1 data pe saptamana - dar atentie : udata si scursa apa din ghiveci. Dupa ce au trecut florile se taie crenguta cam de la mijloc. Cam atat ! Restul tine de conditiile pe care le aveti in casa - umiditate, caldura, etc

    6
    5

  • Croitoru Monica pe 3 Mar 2010, 21:03
    In asteptarea infloririi!

    Am si eu o orhidee. A stat inflorita 3 luni, dupa ce s-au ofilit florile,tulpina s-a uscat si eu am taiat-o. Acum astept sa infloreasca dar in zadar. Oare am facut o mare greseala taind tulpina? Va mai inflori vreodata?

    16
    8

  • negoitaelza pe 27 Ian 2010, 16:55
    INGRIJIREA ORHIDEELOR

    si eu am o orhidee .cred ca a patra. de cand ma tot chinui sa o ingrijesc am pierdut deja bobocii.data trecuta cand am cumparat una in vreo doua saptamni mi s-a uscat toata planta.sau nu inteleg eu cum se ingrijesc sau ele sunt foarte pretentioase .cei care au orhidee au reusit sa le pastreze mai multi ani cu usurinta?cum?

    14
    5

  • alex pe 23 Mar 2009, 14:00
    orhidee

    gina-doinita cele 10 orhidee ce tip sunt? Fiecare orhidee trebuie transplantata altfel! Substratul de la bricostore sigur este bun pentru orhidee, are aspect fibros si nu lutos, nu este asa? Fiindca este facut din diverse vegetale maruntite, probabil scrie pe punga din ce este obtinut, scoarta in amestec. Unele tipuri de orhidee cresc agatate de scoarta copacilor deci au nevoie de amestec cu scoarta maruntita, altele pe pamant, dar trebuie avut in vedere ca pamantul din regiunile de unde provin este format tot din resturi vegetale in consecinta substratul comercializat este de obicei o combinatie favorabila tuturor orhideelor, foloseste-l cu incredere!

    6
    7

  • gina-doinita pe 16 Mar 2009, 18:25
    substrat

    mai am si alte intrebari!am luat pamint din bricostor pe punga scrie pamint de orhidee dar in punga nu are mici lemn,nici bile,nici polistiren!cred ca nu este bun daca in toate sfaturile pe care le-am citit spune de scoarta de copac de fibra de cocos etc.si sunt din Constanta si nu gasesc nicaieri nici bricostor .nici metro,nici prakticar...substrat bun!

    0
    3

  • gina-doinita pe 16 Mar 2009, 18:13
    orhidee

    doamna rodica orhideea se uda cel mai bine cu apa de ploaie dar daca nu puteti colecta apa de ploaie ,in apa de la chiuveta puneti 5,6 picaturi de otet la 1l de apa sau in apa cu care udati cu o seara inainte puneti un saculet cu turba.

    3
    1

  • gina doinita pe 16 Mar 2009, 16:17
    orhidee

    frate,am citit atitea comentarii despre orhidee,dar nu ma ajuta cu nimic!daca nu-mi raspundeti la ce ma "doare"pe mine si nu gasesc nicaieri!cind cumperi o orhidee dela florarie de cit timp sta planta in acel ghiveci!!!!!!!!ca sa stiu si eu cind schimb pamintul CA trebue schimbat la 2-3 ani de la cumparare?sau dela punere in ghiveci?APOI! unele orhidee nu se transplanteaza nici cind sunt inflorite(logic!} DAR nici cind apar (culmea)dupa inflorire lastari noi! atunci CIND? am citit atitea sfaturi ca nu mai stiu de capul meu!lume buna AJUTATIMA! ca sunt disperata AM 10 bucati de orhidee! si mai sunt si cu "capul" dacami moare o planta in casa ma simt ca o criminala!

    3
    5

  • alex pe 15 Mar 2009, 09:53
    specii

    parerea mea este ca nu trebuie udate cu apa minerala iar de inmultit am scris in celalalt mesaj, ca apar mici plantute pe tija florala dupa trecerea florilor sau pe radacini (dar nu este obligatoriu) specia de obicei este trecuta pe un cartonas care sa afla in ghiveci, daca nu prin comparatie cu imaginile de pe site-uri, Phalaenopsis are de obicei cam 4 frunze, in permanenta chiar daca ii mai apar una, doua, cele batrane incep sa se usuce, late, carnoase si lucioase, florile ca niste fluturi au petalele cu aspect de hartie, cimbidium are frunze lungi, pornite din pseudobulbi ce stau deasupra pamantului, de obicei sunt grupuri de minim 3 si florile sunt mai globulare, cu frunze carnoase, apoi mai sunt Cambria, tot cu frunze lungi si subtiri si are flori diverse, cu petale subtiri, sau late, divers colorate, cu pete, apoi mai e Vanda cea mai scumpa pe piata si e usor de recunoscut ca are multe frunze late dispuse de o parte si de alta a tijei in acelasi plan, niciodata nu are sustrat, deci radacinile stau pur si simplu in aer, si e singura care are si flori albastre

    6
    1

  • vio.64 pe 28 Feb 2009, 16:41
    orhideea

    am primito de 1 martie si e fffffffff frumoasa! dar nu stiu din ce specie e! cum pot afla? ma puteti ajuta/

    13
    3

  • rodica ionescu pe 23 Feb 2009, 16:10
    udatul

    buna ziua ma bucur ca v-am descoperit si vreau sa stiti ca eu ud orhideela cu apa minerala si sunt fffffff frumoase poate ami spuneti daca este bine si inca ceva cum se inmultesc ? cu multumiri

    8
    3

  • Alex pe 11 Feb 2009, 14:35
    ingrijirea orhideelor phalaenopsis

    Am si eu orhidee Phalaenopsis dintre care cea mai "mare" are 4 ani si a facut doi pui! Pentru a asigura o dezvoltare armonioasa a orhideelor la doua saptamani trebuie pus in apa de udat ingrasamant special de orhidee. Cel mai corect este sa se lase o zi apa intr-o galetusa apoi se toarna ingrasamantul si se scufunda ghiveciul intre 5 si 10 min, apoi se scurge si se pune pe farfuriuta. Galetusa trebuie sa stea langa plante ca sa se asigure o temperatura egala a apei cu cea a plantelor. Contrar asteptarilor nu le place caldura, si tijele florale apar in perioade cu diferente mari de temperatura intre zi (18grade) si noapte (6grade) In restul zilelor se poate pulveriza apa pe frunze dar nu pe flori! Mai ales in perioadele mai calduroase si uscate. dramatzica - daca planta este achizitionata recent si avea tija florala formata este normal sa isi piarda din boboci in timpul procesului de aclimatizare. Ale mele stau de primavara pana incepe iarna pe balcon, asa ca au tot curentul posibil si nu s-au "plans" olga - dupa ce se termina inflorirea tijele se taie exact de unde a fost ultima floare, ramanand pe tija muguri care nu s-au deschis. Din acestia in cateva saptamani vor aparea noi tije florale sau mici plantute care dupa ce formeaza si radacini cam de 6 cm se taie cu tot cu o bucatica de tija si se replanteaza in amestec de turba maruntita ce contine scoarta de copac, speciala pentru orhidee. Cateodata apar frunzulite mici pe planta in zona pe care nu mai sunt frunze, printre radacini, daca zona respectiva nu este acoperita cu turba, si cand fac radacini destul de mari (6cm) se desprind cu grija cu un cutit sterilizat de planta mama. Sigur este necesar ca plantele sa fie mature si atent ingrijite ca sa poata face pui, iar acestia fac flori dupa minim 2 ani. Sper ca v-am fost de folos, va urez sa va bucurati de flori!

    10
    6

  • Olga Reghin pe 10 Feb 2009, 17:11
    orhideea

    Am multe ohidei in casa si imi plac f mult, dar niciodata nu am aflat cum, sau daca se pot inmultii.......ma poate ajuta cineva?......Multumesc!!!!!

    15
    6

  • dramatzica pe 19 Ian 2009, 22:12
    de ce cad bobocii?

    am si eu cateva orhidee acasa. intr-adevar sunt fff frumoase, dar acum tocmai mi-a inflorit una, are 2 tulpini fiecare are la randul ei o ramificatie si era plina ochi de boboci din care unii au inflorit, dar acum bobocii mici neinfloriti au inceput sa cada. e adevarat ca de la curent cad? am tinut ff putin geamul deschis la bucatarie (pana am fumat o tigara), de la atata curent sa cada?

    29
    17

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod