Croton, "haina lui Joseph"

Crotonul (codiaeum) este o planta spectaculoasa prin desenul, forma si coloritul frunzelor sale. Supranumit si "haina lui Joseph", crotonul este originar din Polinezia...

Crotonul (codiaeum) este o planta spectaculoasa prin desenul, forma si coloritul frunzelor sale. Supranumit si "haina lui Joseph", crotonul este originar din Polinezia si face parte din familia euphorbiacee.

Crotonul aduce in orice amenajare verde o pata de culoare, textura si volum. Creste pana la inaltimi de 3-4 m, dezvoltindu-se ca un arbore. In conditii obisnuite, el genereaza 10-12 frunze pe an.

O floare mica alba apare vara, dar plata este decorativa prn frunzele sale, si nu prin flori.

Ii plac locurile calde si umede (cu cat umiditatea este mai ridicata cu atat suporta temperaturi mai inalte). Dupa acomodare poate fi expus la lumina solara usor filtrata.

Coloritul frunzelor este bogat si diversificat atunci cand planta este expusa unei lumini corespunzatoare. Prea putina lumina va duce la colorarea frunzelor in verde, iar prea multa lumina va duce la decolorarea si estomparea culorilor.

Pentru pastrarea umiditatii ridicate se pulverizeaza periodic si se amplaseaza o farfurioara cu pietris umed sub planta.
In perioada de crestere se uda mai abundent, iar iarna se uda moderat. Vara, in timpul ploilor calde, se poate scoate afara pentru rehidratare.

Pentru igiena frunzelor este necesar un dus periodic, si curatarea frunzelor cu o carpa umeda. Se poate utiliza luciu de frunze. Este sensibil la atacul paianjenului rosu si al paduchilor.

Caderea frunzelor la baza este cauzata de uscaciunea aerului, caderea frunzelor ici si colo de pe tulpina este cauzata de variatiile mari de temperatura, uscarea frunzelor dinspre varf este cauzata de aerul prea cald si uscat.

Se transplanteaza anual, la sfarsitul iernii.
Se utilizeaza un substrat afinat, bogat in turba. Se inmulteste prin butasi, dar aceasta operatiune reuseste greu in lipsa aplicarii unor tehnici profesionale.

Nu uitati: orice spatiu interior in care ne petrecem mai mult de o ora pe zi este necesar sa fie ambientat cu plante naturale decorative, pentru o calitate mai buna a aerului pe care il respiram si pentru o atmosfera mai buna a mediului in care stam.

Aceasta pentru ca plantele naturale purifica aerul de noxe (praf, emisii chimice din mobilier si mocheta), combat uscaciunea aerului, maresc randamentul in munca prin senzatia de confort pe care o induc.

 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Croton care moare:( pe 23 Oct 2010, 02:41
    aceeasi problema

    Aceeasi problema o am si eu, crotonului meu ii cad frunzele. Oricum vad ca aici nu se raspunde..

    0
    0

  • VreauSaStiu pe 23 Sep 2010, 13:33
    Unde sunt raspunsurile ? :O

    Atatea intrebari si nici macar un raspuns :( Si in mod sigur sunt mai multi cu aceleasi probleme4B0C !:|g2F5 La ce mai servesc atunci comentariile ? :O

    0
    0

  • elena stancu pe 27 Dec 2008, 17:54
    croton

    Am un croton de tip arbust de catva ani. A fost foarte frumos. Inca este, de fapt. E inalt de aproape 1 m. De la o vreme s-a "blegit" pur si simplu. Frunzele nu cad, nici nu se ingalbenesc dar se inmoaie si atarna cu varfurile in jos. L-am tot mutat din balcon in diverse camere sa-i gasesc un loc favorabil, si -nimic! Poate ma ajutati cu un sfat! Multumesc mult.

    0
    0

  • nina nastasoiu pe 22 Nov 2008, 17:02
    Croton

    Am un Croton si desi l-am pastrat in conditiile spuse de vanzatoare, umiditate suficienta, lumina, caldura, de la un timp a inceput sa paleasca, frunzele au inceput sa-i cada, pare ca se vestejeste. Nu stiu ce anume sa-i fac ca sa-si revina. Ma puteti ajuta cu un sfat, sau cu ceea ce trebuie sa-i fac acestei plante frumoase ca sa-mi reziste ??? Multumesc.

    0
    0

  • oana pe 13 Sep 2008, 00:21
    croton

    asa am patit si eu. Am incercat sa-i schimb pamantul dar degeaba.vezi daca sta direct in lumina soarelui sau in curent

    0
    2

  • krisztinna pe 15 Iul 2008, 18:58
    croton

    as avea nevoie de ajutor am un Croton{planta}si tocmai este pe cale sa moara de tot.Si-a pierdut toate frunzele ma pooate sfatuii cineva ce sa fac pt.ca tin foarte mult la ea

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod