Guzmania, indragita, dar efemera

Guzmania este o planta foarte indragita, dar putina lume stie ca este o planta efemera, care ne va bucura prin frumusetea ei doar 6 luni pana la un an. Ea necesita...

Guzmania este o planta foarte indragita, dar putina lume stie ca este o planta efemera, care ne va bucura prin frumusetea ei doar 6 luni pana la un an. Ea necesita a fi inlocuita periodic cu o planta tanara, pentru continuitatea decoratiunii.

Guzmania este o bromeliacee care in mediul sau natural, adica in padurile subtropicale din America centrala si de Sud si din Indiile de Vest, traieste ca epifita pe ramurile copacilor.

Epifitele sunt plante care isi stabilesc ca baza de crestere copacii, insa fara a fi parazite si fara a le produce "gazdelor" vreun rau.



Acolo, ea are acces la lumina care este filtrata de ramurile arborilor inalti si isi procura apa necesara dezvoltarii prin captarea stropilor de ploaie in cupa formata de catre frunze. Frunzele sunt dispuse in rozeta, arcuite, de culoare verde deschis. Lungimea normala a frunzelor este de cca. 20-30 cm.

Inflorescenta este de culoare alba, portocalie, galbena, mov sau rosie. Florile propriu-zise sunt mici, nesemnificative, traiesc putin, 1-2 saptamani, dar inflorescenta se mentine decorativa cca. 4-8 saptamani.

Dupa uscarea inflorescentei, planta intra intr-o perioada de repaus, cand, daca este un exemplar viguros si a beneficiat de o buna ingrijire, va produce un pui lateral.
Incet-incet, planta mama se va devitaliza, permitand puiului sa se dezvolte.

Momentul oportun de detasare a puiului este cand acesta pare indeajuns de viguros, de marime aproximativ jumatate din marimea plantei-mama, iar planta mama este devitalizata in mare proportie. Atunci, puiul se detaseaza si se replanteaza intr-un ghiveci separat, de dimensiuni nu prea mari fata de marimea puiului, si se ingrijeste normal.

Guzmania se adapteaza bine in spatii cu lumina indirecta. Suporta temperatura medie, fara excese. Pamantul se va pastra umed, dar nu se va uda in exces (in substrat prea ud planta putrezeste foarte usor).

Rozeta centrala trebuie mentinuta pemanent umeda, prin pulverizare abundenta sau prin turnarea unei cantitati mici de apa.

Apa din rozeta centrala trebuie inlocuita periodic, iar baza rozetei trebuie curatata cu o carpa sau un burete umed. Este de dorit utilizarea apei de ploaie pentru operatiunile mentionate mai-sus.

Guzmania are o durata de viata de circa 6 luni - un an, in functie de conditiile in care traieste. Cu toate acestea, ea este foarte indragita.

Nu uitati: orice spatiu interior in care ne petrecem mai mult de o ora pe zi, este necesar sa fie ambientat cu plante naturale decorative, pentru o calitate mai buna a aerului pe care il respiram si pentru o atmosfera mai buna a mediului in care stam.

Aceasta pentru ca plantele naturale purifica aerul de noxe (praf, emisii chimice din mobilier si mocheta), combat uscaciunea aerului, maresc randamentul in munca prin senzatia de confort pe care o induc.

 

Comentariile 1-50 din 53

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • adelina dumitru pe 9 Sep 2015, 00:00
    floare guzmania

    si eu am primit de ziua mea aceasta minunata floare si nu stiam cum sa mut puil care a dat din ea,acuma am aflat si sper sa reusesc ,imi pla ce foarte mult!!

    0
    0

  • Ioana pe 9 Ian 2012, 11:24
    Guzmania

    Eu am primit o Guzmania de ziua mea si nu stiam cum se numeste am cautat mult si uite ca am gasit. sunt mai mica de varsta dar sper sa reusesc sa o ingrijesc o tin langa mine pe birou unde nu e nici lumina prea multa dar nici prea putina. E foarte frumoasa

    0
    0

  • Raluca pe 21 Dec 2011, 13:16
    Guzmania

    noi am primit la birou o guzmania cu inflorescenta. dupa ce a inceput sa se usuce varful (inflorescenta), au inceput sa se dezvolte 2 pui laterali. cand s-au facut de aprox 40cm i-am scos de langa mama (nu aveau radacini, i-am plantat insa direct, fara sa asteptam sa faca radacini, si s-au prins, probabil au facut deja radacini). Intre timp, i-am taiat mamicii varful, iar ea a facut inca .. 3! pui ! asteptam sa creasca, ca sa ii replantam!

    1
    0

  • Raluca pe 21 Dec 2011, 09:41
    Guzmania

    noi am primit la birou o guzmania cu inflorescenta. dupa ce a inceput sa se usuce varful (inflorescenta), au inceput sa se dezvolte 2 pui laterali. cand s-au facut de aprox 40cm i-am scos de langa mama (nu aveau radacini, i-am plantat insa direct, fara sa asteptam sa faca radacini, si s-au prins, probabil au facut deja radacini). Intre timp, i-am taiat mamicii varful, iar ea a facut inca .. 3! pui ! asteptam sa creasca, ca sa ii replantam!

    3
    1

  • raluca pe 23 Iun 2011, 18:16
    gurmania si florile in general

    adevarul este ca plantele trebuie ingrijite si iubite in acelasi timp, o planta rezista atata timp cat ii poti creea conditii, dar niciodata nu ti se vor spune toate informatiile despre o planta, daca ar da toate informatiile ar da faliment florariile

    3
    0

  • camelia pe 19 Apr 2011, 12:12
    guzmania

    De Florii am primit o guzmania de la ginerele si fiica mea.Pot sa spun ca nu prea le am cu florile dar aceasta floare i-mi este foarte draga.Ma port cu ea de parca ar fi un copil mic.Uneori cand sunt singura acasa o mangai si incerc sa o ingrijesc cat mai bine.

    1
    0

  • elisa pe 8 Apr 2011, 18:09
    guzmania

    azi am primit o guzmania...nu stiu nimic despre ea...am cautat raspuns aici unde am gasit mai multe intrebari decat raspunsuri...ne pierdem timpul si nu ne raspunde nimeni...???!!!

    5
    0

  • lucia pe 23 Mai 2010, 22:00
    guzmania

    am primit si eu o guzmania si nu stiu cind ar trebui mutata in alt ghiveci

    9
    3

  • anna pe 23 Apr 2010, 10:16
    semiumbra si pamant

    buna ziua! am o guzmania la munca unde este mai luminos dar as vrea una si la mine acasa dar eu stau la parter am numai copaci in dreptul geamurilor , soarele bate o ora pe zi, e cam bezna, pot achizitiona o astfel de planta si sa o tin la geam, chiar daca e mai umbra??? intrebarea 2 - puiul cand il scot de la mama il tin in apa sa faca radacinute mai multe sau direct in pamant??? va multumesc mult

    22
    4

  • cati pe 7 Feb 2010, 10:07
    vreau un sfat

    am primi luna trecuta o GUZMANIA era foarte frumoasa dar cred ca a fost unpic degerata pentru ca acuma frunzele de jos sunt maronii iar cele mai de sus sau incovoiat ce ii pot face nu as vrea sa o pierd fiid cadou dela sotul meu multumesc mult

    15
    2

  • hortenzia negrea pe 12 Dec 2009, 20:38
    vreau un sfat

    am si eu o GUZMANIA si frunzele din mijloc au in ceput sa se faca de culoare maroniu ce sai fac nu as vrea so pierd?astept un raspuns de la voi va multumesc

    10
    7

  • negrea hortenzia pe 26 Nov 2009, 16:41
    guzmania

    in sfarsit am primit o floare guzmania de la o colega de serviciu de care ma bucur foarte mult nu pot sa-i multumesc dar eu nu pun deasupra caloriferului am pus-o pe o masuta la geam dar nu chiar langa calorifer ,deocamdata-i mere bine eu i pun apa in palnia de la frunze nuj daca e bn ca vad fel de fel de comentarii contra .ea este o planta care traieste in alte tari la la trunchiu copacului asa ca eu cred ca ar supravetuii si la un loc nu prea luminos,nuj vreau si eu mai multe detalii pa eu iubesc mult ,mult florile .

    6
    2

  • Tautu Gabriela pe 22 Nov 2009, 11:19
    vreau ajutor!

    De Mihail si Gavriil am primit si eu o guzmania, e deosebita, insa n-am ingrijit-o cu atentie, i-am pus multa apa, de 2 ori pe saptamana, tocmai in speranta de-a n-o pierde, am pus-o la geam, desupra caloriferului stiind ca necesita caldura....dar incet-incet in timp de 2 saptamani ea si-a schmibat culoare frunzelor intr-o culoare maronie, s-a ofilit si floare, a si putrezit la mijloc, am taiat rozeta rosie la aproximativ 5 cm de baza, iar sotul meu a taiat si frunzele lasand doar ce este neafectat. Va rog din tot sufletul spuneti-mi o pot salva in felul acesta sau deja sa ma obisnuiesc cu ideea c-o pierd? Isi revine aceasta floare?

    9
    1

  • nico pe 21 Oct 2009, 13:29
    guzmania

    am o floare guzmania foarte mica si frumoasa dar are niste viermisori negri care se vad intre frunze atunci cand ii pulverizez apa.ce pot sa fac ca nu vreau sa o pierd e a 34-lea vas de flori din ap meu.va multumesc

    7
    6

  • nico pe 21 Oct 2009, 13:27
    guzmania

    am o floare guzmania foarte mica si frumoasa dar are niste viermisori negri care se vad intre frunze atunci cand ii pulverizez apa.ce pot sa fac ca nu vreau sa o pierd e a 34-lea vas de flori din ap meu.va multumesc

    2
    1

  • oprea mirela pe 10 Apr 2009, 21:54
    ce fel de ingrasamant trebuie pus guzmaniei?

    este o floare superba.de curand am cumparat-o si nu stiu ce ingrasamant i se pune.

    3
    4

  • eu_tenzi@yahoo.com pe 31 Mar 2009, 16:00
    gusmania

    gusmania e o floare pe care mi-as dorio si eu . dar tot asa mi frica ca nu o sa traiasca la mine in apartament desi la mine le cam place la flori am si eu numele de floare HORTENZIA dar inca nu am primit floare deasta si mi-as dori mult apoi sa vad daca o pot tine sa nu se usuce .dar cred ca in primu rand m-as lua dupa primu comentariu sau mai bine zis dupa descrierea plantei .

    1
    2

  • felicia pe 18 Mar 2009, 19:13
    guzmanie

    am primit si eu o guzmanie de ziua mea si am udato dupa cum ati spus dar mi-a putrezit si am ramas cu trei frunze ce sa fac

    3
    1

  • oancea magdalena pe 4 Mar 2009, 12:53
    ce fel de ingrasamant trebuie pus guzmaniei ?

    este o floare frumoasa ,dar totusi pretentioasa !

    4
    1

  • Man Ortansa - Alba Iulia pe 27 Feb 2009, 10:59
    Despre Guzmanie

    Am primit si eu o floare numita Guzmania direct din Olanda, mia- placut foarte mult tot ce am citit despre aceasta floare plus si sfaturile tuturor care sunt date in aceasta pagina, va doresc numai bine si sa iubim mult florile si barbatii sa ni le daruiasca cu dragosteee

    3
    4

  • georgiana pe 25 Feb 2009, 13:10
    floarea guzmania

    floarea mea are deja 2 pui mai mari decat jumatate din ea si nu stiu daca trebuie sa ii scot ptr ca eu stiu ca primavara se face lucru acesta.si ce pamant ii trebuie?multumesc

    2
    2

  • rodica pe 24 Feb 2009, 09:54
    cum se separa pui de guzmania

    eu am guzmania de 2 ani.mia facut 2 pui .am lasat planta mama sa se usuce cu totul si apoi am separat pui.iam pus in ghivece cu pamant si sau prins.

    5
    4

  • dana pe 16 Feb 2009, 10:58
    guzmania

    cat tine guzmania inflorita?

    6
    0

  • dana pe 16 Feb 2009, 10:56
    floarea guzmania

    am primit si eu o guzmania de ziua indragostitilor. este asa de frumoasa si inflorita,insa nu stiu cand ar trebui sa-i apara puiutii despre care vorbiti.

    3
    3

  • oana pe 12 Feb 2009, 23:00
    floricica iubitaD:

    puiiiiiii.....se schimba decat primavara???

    1
    0

  • oana pe 12 Feb 2009, 22:57
    floricica mea iubita

    decii.....floarea mama sa ofilit:(se poate taia si va da la loc sau pur si simplu o arunc?????am si 3 puivreau sa ii plantez imi e cam teama sa nu se ofileasca cateva sfauriiii va rog.....ms:*

    4
    1

  • sandulescu petruta pe 30 Ian 2009, 09:32
    guzmania

    am si euo guzmania de 1 an acum i a dat si un pui imi place foarte mult si nu este sensibila de loc parte care se usuca adica floarea se taia cind s a decolorat abia astept primavara sa o replantez

    8
    0

  • patarlageanu mihaela pe 16 Ian 2009, 20:47
    guzmania

    Am cumparat o guzmania acum o luna iar acum a inceput sa paleasca pentru ca nu am stiut sa o ingrijesc.Ce sa _i fac?

    1
    0

  • kleo pe 10 Ian 2009, 06:19
    udarea

    Eu o am de 1 an si niciodata nu i-am pus apa in palnie. Am udat-o normal, la radacina, in ghiveci si i-a mers foarte bine si asa. S-a dublat fata de cat era cand am primit-o si a facut un puiut care a crescut destul de mult deja dar mi-e cam teama sa-l mut acum ca e iarna. Doar am schimbat ghiveciul si am pus si turba in amestec cu pamant de flori in completare dar am lasat si pamantul cu care venise. Clar apa de la robinet, eventual lasata 2-3 zile. Cred ca depinde cum o obisnuiesti, se adapteaza destul de bine.

    3
    1

  • ramona pe 29 Nov 2008, 21:51
    Mininata Floare

    Azi am trecut pe la florarie .....nu am mai trecut de mult timp, si cum am vazut-o mi-a si placut si am luat-o! Este superba.Sper sa o pot ingriji cum trebuie, desi nu imi fac probleme.

    0
    0

  • IRYS pe 16 Nov 2008, 22:05
    Guzmania - o floare superba !!!

    Pe la sfarsitul verii este indicat sa ii taiati singuri rozeta rosie pentru ca in urmatorul an sa aveti o alta la fel de frumoasa si bogata. Inainte sau dupa inflorire, de sub ultimele frunze de la baza rozetei se formeaza cativa pui (1-3), care cresc pe masura ce planta-mama moare. Ei trebuie despartiti abia cand ajung la jumatate din dimensiunea plantei-mama. Daca e nevoie si nu au lumina suficienta, frunzele de la baza pot fi taiate, uneori chiar toata rozeta. Solul in care este tinuta floarea trebuie sa fie fibros si udat cate putin la fiecare 2-3 zile, este indicat ca macar o data la 2 luni sa adaugati in ghiveci ingrasamant. Rozeta ajunge sa atinga si 50 de cm, in cornetul frunzelor trebuie sa se gaseasca mereu o cantitate mica de apa, de aceea este indicata pulverizarea cu apa, daca cumva varfurile se usuca este din cauza aerului uscat. Dupa ce Guzmania mama face pui aceasta floarea moare, care dupa ce cresc un pic trebuie rupti si plantati intr-un ghiveci separat pentru a se dezvolta. Are ca daunatori paduchii de scut, asa ca mare atentie, este bine sa va aprovizionati cu pulverizante ce ataca acesti mici invadatori din timp. Lipsa fierului duce la uscarea frunzelor de aceea este foarte important ca la cateva luni sa puneti in ghiveci ingrasamant. Excesul de umiditate in sol poate fi foarte periculos de aceea trebuie udata in cantitati foarte mici. Mult succes !

    4
    2

  • Oana pe 4 Nov 2008, 10:39
    flori

    Atat guzmania cat si alte flori putrezesc doar din cauza ca au prea multa apa. Asa ca fiti atenti cata apa si de cate ori le puneti.

    0
    3

  • ruxi pe 2 Nov 2008, 21:41
    help

    eu nu inteleg.......puii sunt pe tulpina......de unde sa aiba radacina? chiar daca ii desprind cat mai jos, nu pot sa rup din tulpina mama cu radacina acesteia. p.s. azi am aruncat unul din puii mai mici, despre care ziceam mai sus.....s-a ingalbenit si partea din pamant era parca putrezita, si nu avea nici un pic de radacina, nu pricep cum trebuie sa procedez

    0
    0

  • mirela pe 25 Oct 2008, 14:03
    guzmania

    cea mai frumoasa planta

    0
    0

  • mihaela pe 17 Oct 2008, 11:28
    guzmania

    Hai sa fim serioase, de unde poti procura apa de ploaie cand locuiesti la bloc? Eu am udat guzmania mea cu apa de la robinet, a facut 4 pui sanatosi pe care i-am mutat deja in alte ghivece si nu s-a mai intamplat nimic. Sunt toti bine, sanatosi, inclusiv planta mama.

    1
    0

  • ruxi pe 7 Oct 2008, 22:18
    puii guzmania

    eu am separat puii cand aveau cam 10 cm, prin luna iunie, si acum in octombrie sunt la aceleasi dimensiuni, nu au crescut, nu s-au dezvoltat deloc! in cat timp se dezvolta puii dupa ce sunt separati? e normal sa fie tot asa? ma poate ajuta cineva cu un raspuns, un sfat? am mai separat inca 3 pui acum vreo 2 sapt, pe acestia i-am lasat pana la 20 cm sa creasca langa mama, astept in continuare sa vad cum se dezvolta.

    0
    1

  • vali pe 29 Sep 2008, 21:15
    guzmania planta si pui ei

    planta de la florarie nu trebuie mutata din ghiveciul ei decat dupa ce sa adaptat camerei sau are radacinile pe afara.Ghiveciul nu trebuie sa fie inalt ci mail mult lat spre exemplu cum sunt cele patrate .Udatul se face putin cate putin in rozeta dar atentie nu cu apa de la robinet doar de la ploaie sau apa plata poate fi si apa minerala ramasa in stilcla dar fara clor.Deci nu vrea apa calcaroasa si multa puteti sai puneti apa ori in rozeta de 2 ori si o data in ghiveci dar sa nu fie multa si o data la saptamina sa nu fie tinuta in soare si caldura fiinca se usuca frunzele PUI plantei trebuie scosi cand acestia au minim 10 centimetri si un firicel mic de radacina ,nu va speriati daca nu au radacina aceasta planta nu are radacini prea mari.Pui ai ingijiti la fel ca si planta mama iar daca planta mama nu mai face pui si ingalbeneste nu mai aveti ce face o aruncati .Guzmania infloreste face pui apoi cu timpul moare, nu inforeste niciodata de doua sau mai multe ori dar face pui multi pe care trebuie sai ingijiti daca vreti sa va inforeasca iar

    1
    2

  • PROTEASA CLAUDIA pe 22 Sep 2008, 13:12
    GUZMANIA

    AM CUMPARAT O GUZMANIA SI NU STIU CAND TREBUIE MUTATA DIN GHIVECIUL CUMPARAT SI IN CE FEL DE GHIVECI MULTUMESC

    0
    2

  • ada pe 10 Sep 2008, 20:54
    puii de guzmanie

    am primit de 8 martie minunata floare si a facu doi puisori. I-am desprins destul de greu ca sa-i mut in alt ghiveci, dar parca nu aveau radacina prea mare. Oare se vor prinde?

    0
    0

  • selena pe 5 Sep 2008, 10:40
    guzmania

    eu am o guzmania de un an si jumatate, care a facut 1 pui, pe care l-am mutat, si planta mama a inflorit frumos din nou. E inca viguroara si frumoasa..... Cand am scos puiul am mutat si planta mama in alt ghiveci...

    0
    2

  • VALENTYNA pe 25 Aug 2008, 15:55
    guzmania

    floarea cumparata din florarie este tratata si imbuibata cu ingrasaminte,pe cand noi acasa chiar daca ii administram nu o facem in exces-de asta difera florile

    1
    0

  • vali pe 22 Aug 2008, 22:10
    pui plantei

    Eu intodeauna am mutat pui din planta mama cand ei aveau cel putin 10 centimetri(in cuti de margarina in loc de ghiveci) si sau prins repede.Atunci cand planta mama nu a mai facut pui si a ramas fara vlaga am aruncat-o.Planta mama mie mia facut vreo 5 sau 6 pui si la toti le-a mers bine .Si inca un secret nu vor ghivece inalte mari ci mici si late plantele nu fac radacini adanci si aveti grija cu apa multa apa o putrezeste repede mai bine mai putina si mai rar si cea mai buna apa e apa de ploaie.

    0
    2

  • vali pe 22 Aug 2008, 22:03
    udarea plantei

    Dupa cum am observat eu de la planta mea ,trebuie pusa apa necalcaroasa (altfel o albeste) in rozeta ei atata timp cat nu este inforita.Daca ai puneti apa in timp ce e inflorita floarea are sa putrezeasca mult mai repede deci puneti in ghiveci in timpul inforiri si in rozeta cand nu e inflorita.Dupa ce isi piede floarea are sa faca multi pui dar nu are sa mai inforeasca niciodata planta mama .In cazul in care sa uscat nu mai aveti ce face .Eu din pui ei am facut alte plante care la rindu lor au inforit ,au facut pui si au murit.Totusi floarea puilor nu a fost la fel de mare ca cea pe care am cumparato poate fiinca nu i-am administrat ingasaminte asa cum ar fi trebuit

    1
    1

  • anda pe 18 Aug 2008, 10:39
    pana la urma cum se uda??

    deci...tragand o concluzie la discutiile voastre cum e bine sa uzi o guzmanie?? as vrea si eu un raspuns va rog frumos. Multumesc

    2
    1

  • diana pe 28 Iun 2008, 12:25
    guzmania

    am cumparat si eu acum mai bine de o luna,o guzmania. bineinteles ca florareasa mi-a zis sa ii pun apa doar inauntru ca asa e bine.asa am si facut.nu m-am gandita sa ma uit pe net si sa caut despre ea;la un moment dat frunzele au inceput la varfuri sa paleasca,i-am schimbat ghiveciul.apoi rozeta aceea a inceput sa se decoloreze:din rosu s-a facut roz,iar pe mijlocul fiecarei petale a rozetei incepe parca sa se inverzeasca si i-am luat ingrasamant lichid.in continuare nu stiu ce se va intampla,dar as vrea sa-mi spuneti d-voastra mai explicit si mai cuprinzator despre guzmania si despre ea cum se ingrijeste,etc.desi am citit articolul d-voastra nu prea am inteles si as vrea totusi sa ii fac ceva ca imi place tare mult si mi-am dorit aceasta floare si nu as vrea sa moara.va rog frumos sa ma ajutati!!!!!!!!!va multumesc frumos.cu drag,diana

    4
    0

  • marijan pe 26 Iun 2008, 13:22
    pt. Rodica

    Citeste cu atentie despre ea mai sus si o sa ai raspusul la intrebarile tale,fi doar atenta.Eu am citit si am inteles.

    1
    1

  • rodica pe 15 Iun 2008, 12:15
    guzmania

    am si eu puisori la guzmania.au3 cm,sa-i las sa creasca?sau sa-i scot?cand se scot?si cum se planteaza?in pamant sau in apa pana face radacini?daca stie cineva,sa-mi spuna.astept.

    1
    0

  • miraculoasa pe 1 Iun 2008, 12:22
    despre guzmania

    eu am cumparat o guzmania de 8 martie si acum are vreo 4 pui. e superba.i-am pus apa de ploaie in rozeta ,iar cand s-au decolorat frunzele care erau rosii le-am rupt. acum se coloreaza alte frunze in rosu .imi place foarte mult. e divina!

    0
    1

  • ana pe 26 Mai 2008, 15:19
    guzmania

    Rodica te rog frumos sa imi spui daca ai mai facut ceva cu floarea ta pt. ca si eu am patit la fel cu a mea si imi pare rau.Te rog sa imi spui si mie pt. ca si eu am pus apa in interior si a putrezi ,au ramas doar frunzele si nici nu are pui.

    1
    1

  • Gabi pe 18 Apr 2008, 13:03
    pt Dorina

    Dorina, ai citit articolul? scrie acolo foarte clar, nu inteleg cine ce vrei sa-ti raspunda...

    1
    1
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod