Drame tacute: violenta conjugala

Violenta domestica face parte din categoria dramelor tacute, a celor consumate intre peretii casei, indurate si nemarturisite.

Violenta domestica face parte din categoria dramelor tacute, a celor consumate intre peretii casei, indurate si nemarturisite.


Statisticile arata ca numarul femeilor din Romania, agresate de partenerii de viata creste, cu pana la 10 %, in fiecare an. Cresterea este determinata si de faptul ca din ce in ce mai multe femei indraznesc sa rupa tacerea, sa spuna drama prin care trec, si sa ceara ajutor.

Subiectul este dur si delicat in acelasi timp, pentru ca femeile abuzate, in proportie de peste 75%, refuza sa faca publica drama lor. Prefera sa taca, sa indure si sa spere ca abuzurile vor inceta. Statistica spune ca pentru fiecare caz raportat sau descoperit (la spital, de exemplu), exista alte trei cazuri de violenta asupra femeii, care raman necunoscute celor care ar fi capabili sa intervina.

"Stie ea de ce o bati!"

Violenta domestica sau conjugala este un subiect dezbatut. Teoretic, orice femeie stie ca bataia, abuzurile sexuale si verbale, presiunea psihica a partenerului asupra ei, reprezinta descrierea violentei domestice.


O vorba sinistra spune: “Bate femeia de cate ori ai ocazia, chiar daca nu a facut nimic, stie ea de ce o bati!” Intotdeauna afirmatia este facuta de un barbat care a lovit o femeie. Si care va mai lovi!


“Am incasat prima palma de la sotul meu la doua luni dupa ce ne-am cunoscut. Am suferit, dar mi-am spus ca a fost din vina mea. Suntem impreuna de 15 ani. Am uitat numarul reprizelor de bataie pe care le-am primit. De fiecare data au alternat cu perioade bune. Nu a incetat niciodata sa tipe la mine si sa ma loveasca! Imi este rusine de realitatea mea, asa ca nu stie nimeni ce patesc. In public suntem cuplul perfect!”, marturiseste Silvia de 40 de ani.

Portret de agresor


Cei care au analizat fenomenul se bazeaza pe studiile facute de Lenore Walker, primul psihiatru care a descris ceea ce acum specialisti numesc “cercul puterii”, dar care a facut si un prim portret al barbatului care loveste o femeie. 
Lenore Walker l-a caracterizat ca pe barbatul violent ca fiind un personaj nesigur pe el, plin de frustari, pe care intelege sa le invinga in familie, unde este "stapanul".

  • Este un manipulator, care isi impune punctul de vedere chiar daca nu are dreptate.
  • Isi rupe partenera de familia ei, nu socializeaza, nu are prieteni, evita contactul cu lumea exterioara.
  • Critica prietenii si familia sotiei. Este un mod de a evita ca cineva sa vada sau sa inteleaga ce se petrece in familia lui. Izolandu-si sotia (femeile agresate nu au prieteni, au relatii superficiale cu familia), reduce riscurile ca aceasta sa poata spune ce pateste.
  • Este in general lipsit de abilitati, este superficial, isi construieste greu o cariera, este nemultumit de viata si realizarile lui profesionale. Abuzul fizic este mereu asociat cu abuzul psihologic – care este descris ca un cumul de actiuni psihologice – folosirea amenintarilor si a unor comportamente care produc teama.
  • Barbatul tipa sau tace zile intregi refuzand orice comunicare, atitudine tipica, de regula, dupa o repriza de violenta fizica (iar femeia prefera sa nu vorbeasa, pentru a nu face loc unei noi serii de violente).
  • Cuvintele si opiniile barbatului distrug imaginea de sine si increderea in sine a femeii.
  • El minimalizeaza succesele femeii, ridiculizeaza performantele acesteia, nu stie sa multumeasca, nu stie sa aprecieze.


Lenore Walker sustine ca violenta psihologica este strans legata, dar si premergatoare violentei fizice. Odata ce teama de agresiunea fizica exista, amenintarile sunt suficiente pentru a mentine teama. O descriere amanuntita a imaginii barbatului violent gasesti si aici.

De ce tac femeile?


Legile, campaniile caritabile sau de informare, nu reusesc sa atinga miezul problemei. De ce indura femeile? De ce raman langa un barbat care le-a batut si care va continua sa le bata?
Exista ceea ce se numeste “sindromului femeii batute”, descris in Manualul pentru diagnosticul si statistica tulburarilor mentale, editat de Asociatia Psihiatrilor Americani, publicat in 1981. A mai fost descris un sindrom, consecinta a abuzurilor fizice, psihice si sexulale, denumit sindromul Stockholm, care se refera la un comportament similar cu cel al ostatecilor: femeia stie ca viata ei este in pericol, stie ca nu poate scapa si, in consecinta, refuza sa incerce sa scape.

"De multe ori am fost un sac de box pentru sotul meu. Culmea este ca a doua zi ma intrebam de la ce a plecat scandalul si nu imi aminteam. Stiu ca nu pot scapa. Am incercat de cateva ori sa plec si m-a determinat sa ma intorc. Mi-a spus ca daca il despart de copil, ma omoara. Si il cred", povesteste Iulia de 35 de ani.

 

Comentarii (23)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Oana pe 22 Ian 2015, 10:20
    Nu uitati de parinti

    Am avut si eu episoade, dar nu cu barbatii, in relatiile pe care le-am avut. Nici cu sotul nu am probleme. Cand le-am avut? Cand am stat cu parintii. De cand eram mica pana pe la vreo 30 de ani am avut momente cumplite. Primul pe care mi-l amintesc a fost la varsta de 7 ani. Atunci tata a sarit sa o bata pe mama. M-am dus in camera lor si m-am bagat intre i, i-am despartit. De-a lungul anilor au mai urmat episoade si am intervenit mereu intr-un fel sau altul. Mama a vrut sa plece la un moment dat de langa tata si nu inteleg de ce nu a facut-o. De la varsta de 20 de ani, chiar daca ii mai auzeam nu ma mai bagam intre ei. Se intampla cateodata sa gresesc, dar atunci aveau loc certuri cu mine. Au fost perioade cand nu aveam servici si faceam orice sa-mi castig existenta...orice pana tatal meu afla. Cand se intampla asta nu ma mai lasa sa ma duc sa fac un ban...zicea ca sunt la mana unui strain, care isi bate joc de mine. Pe urma imi reprosa ca nu fac nimic si imi asigura el tot. Nu puteam sa ies cu cineva sa intarzii mai mult timp acasa ca ma suna in miez de noapte sa ma cheme, ca era singur. Dupa vreo doi ani a fost o situatie in care a trebuit sa ma descurc singura. Atunci a aflat si totul a culminat cu o bataie in care mi-a facut vanatai pe picioare. Stiu ca am facut si eu greselile mele ca orice om, dar stiu in acelasi timp ca nici asta nu este o motivatie sa merite asa ceva. Am inceput usor, usor sa ma retrag, am mai stat pe la bunica mea, pe unde mai puteam...si cand mi-am cunoscut sotul m-am mutat la el. Acum insista ca eu cu sotul si copilul sa ne mutam acolo (nici nu ma gandesc). Nu vreau ca fiica mea sa treaca prin acelasi calvar. Credeti ca bunicul, daca trece de 60 de ani devine brusc nonviolent? Eu nu cred.

    0
    0

  • nicoleta borcan pe 12 Dec 2014, 18:41
    sprijin si ajut femeile batute

    stan_nico yahoo vb acolo sa va indrum si sa va scap de agresori sunt mama de 4 copii unul paralizat de la bataile fostului cand eram insarcinaata

    1
    0

  • Mihaela pe 1 Dec 2014, 18:00
    buna...

    vai nici nu stiu cum sa fac povestea asta cat mai scurta. nu de f mult timp m-am mutat cu prietenul meu... nici nu trecusera doua saptamani si o inceput sa dea in mine. o fost o zi intreaga in care nu m-o lasat sa-mi folosesc telefonul, continuu m-o lovit si etc. am schimbat chiria, pentru ca vecinii nu erau multimiti, ca eu plangeam iar el urla. WOW, superb. in loc sa incerce sa ma ajute cu ceva sau chestii de genul. bun... ne mutam trec inca doua saptamani, mi-o spart capu am ajuns la urgente o zi nu am putut vb dupa care am baut supa la plic pentru ca nu puteam mesteca. omul asta are probleme foarte mari cu capul...vorbeste atata de frumos... si ma alinta si chestii de genul dupa care dintr-o data ii sare mustarul si da in mine.. :(( am fost la poltie... nici macar nu s-o deranjat domnii sa-l caute desi i-am dat adresa si tot... acum ma ameninta ca daca nu ma intorc, ma omoara si se omoara si pe el... si ca imi pune niste poze deocheate pe internet(care le-o facut fara sa stiu eu) sincer... nu credeam ca vreodata o sa ajung in situatia asta... :(

    0
    0

  • antoneta pe 25 Nov 2014, 06:22
    daca esti om lupta

    stim cu totii ce este violenta ,o vedem si ne displace,ne raneste sufletul chipul celui molestat fara motiv ce incearca sa afiseze o bucurie efemera ,iar eu cred ca cea mai buna solutie este condamnarea acestora si nu sa le plangem de mila.Orice persoana ce se lasa in voia unui agresor este o fiinta lasa,incapabila sa respecte viata si natura insasi,frica indiferent de motiv este arma lasilor,cand intreaga societate lupta sa traim liberi si demni,cand mii de brate se-ntind sa ajute cum poti numi o victima ce ramane langa agresor.Eu ii spun ca este lasitatea insasi,daca esti om lupta,nu exista dependenta decat daca noi o credem.Exemple :financiar-ce au facut oamenii carora calamitatile naturii le-au spulberat toata agoniseala unei vieti?emotional-ce au facut parintii ce si-au pierdut copii?amenintari-pai daca e razboi ,atunci la atac.Voi cei ce a-ti uitat ca soarele straluceste in fiecare zi ridicati-va privirea si dati-ne ingaduinta sa va ajutam,singuri nici noi nici voi nu putem reusi,noi suntem armata iar tu poti fi eroul

    1
    1

  • Ami pe 25 Oct 2014, 01:26
    Pt Anca

    Anca, nu esti singura..si eu am facut prostia sa cred ca nivelul de educatie al barbatului il impiedica sa actioneze asa.Avea niste teorii psihologice bine conturate de o acuratete extraordinara..chiar stia sa citeasca omul..desigur un bun manipulator, numai in sufletul lui nu era capabil sa se uite. Barbatul violent e ca un cameleon, stie cand sa fie calau si cand simte ca te pierde se victimizeaza, plange, un intreg arsenal de tactici menite sa te intoarca, Odata ce esti constienta ca lacrimile si rugamintile fac parte tot dintr-un plan, faci primul pas spre vindecare, e incredibil de greu trebuie sa lucrezi cu tine (eu asta fac si inca nu am reusit dar sunt constienta ca merit mai mult). Recomand din suflet cartea Iluzia iubirii de David P Celani, e ghidul meu de vindecare.

    1
    0

  • Anca pe 27 Aug 2014, 15:13
    :(

    Sincer violenta nu cred ca tine nici de tara in care traiesti, nici de situatia materiala sau dependenta financiara. In cazul meu, si sunt sigura ca nu sunt singura, acceptarea violentei e o boala psihica mai grava decat a lui, care o practica. Locuiesc in nordul europei si am o cariera de succes si independenta financiara. Sunt o femeie frumoasa, crescuta intr-o familie buna, si nici macar nu avem copii impreuna. Insa desi el ma bate, ma scuipa, ma injura aproape zi de zi, nu mai am prieteni si aud zi de zi cat de proasta sunt ca stau cu asa om, nu ma pot desparti de el. Ori de cate ori ne certam rau, pt ca de cele mai multe ori are impresia ca il insel cu toata lumea, el ma aduce inapoi. Se poarta ca si cum nimic nu s-a intamplat si mai mult decat atat, ma face sa cred ca s-a intamplat tot din vina mea. Si ca el ma iubeste nespus iar eu gresesc pt ca sunt o c..va. Sunt spalata pe creier, e ceva ce nu ma lasa sa ma despart de el..am incercat dar simt cum mi se rupe sufletul fara el si il iert...pur si simplu nu pot si nu inteleg de ce. Am nevoie sa mai ies din casa, sa mai vorbesc cu lumea, sa imi mai deschida ochii si sa imi dau seama ca nu sunt singura. Am nevoie de putere. Sper doar sa nu fie prea tarziu.

    1
    0

  • Emi pe 3 Ian 2014, 21:07
    abuz

    Buna ziua! Sindromul Stockholm e real , la fel cum e si violenta fizica, psihica si verbala. Le-am trait pe toate. Umilinta depersonalizeaza si anihileaza individul, cu tot ceea ce inseaman vointa, curaj, emotii, idealuri...sine. Nimeni nu e in masura sa judece victima si nici macar pe agresor. Am trait sub amenintare si traiesc in continuare , desi sunt 3 ani de la divort. Ce e mai rau?! Cu siguranta e mai rau sa fii victima ta si a lui, zilnic, decat sa alimentezi o viata de cosmar si sa hranesti poftele bolnave ale abuzatorului(pt ca, se stie, se hraneste din slabiciunea victimei, care, fara sa vrea, iertand si revenind, ii da agresorului "Aripi" spre noi abuzuri). O palma va fi mereu urmata de 2 pumni, mai devreme sau mai tarziu. Sa nu va indoiti de asta. Alcoolul potenteaza starea si agresiunile, dar nu reprezinta o conditie singulara. E greu de rupt o legatura cu un abuzator, dar e si mai greu sa o perpetuezi. E un cerc vicios, al carui lant trebuie rupt. Frica dispare cu timpul sau se atenueaza daca nu mai ai contact zilnic cu agresorul. 3 chestiuni esentiale in cazul meu au fost: sa ma recastig/regasesc pe sine, reparand traumele suferite; sa ma mentin in siguranta fizica si psihica(atat eu cat si copilul meu); sa gasesc echilibrul/linistea, considerand ca abuzatorul a fost si va fi prin zona copilului meu, in vizite scurte. Am reusit mare parte din ele, secvential, cu momente de cadere sau de succes. Il suspectez de psihopatie, desi boala i-ar oferi o scuza patetica si comoda. In zilele "bune" imi spun ca e doar un om rau. Va doresc forta si intelepciune!

    2
    0

  • Herta Marius pe 16 Oct 2013, 08:28
    Povestea unei palme

    Va sugerez sa cititi acest articol: http://mariusandreiherta.wix.com/marius-andrei-herta#!carti/cnec Trăind pe această planetă nu poți să rămâi indiferent la violența de tot felul care te înconjoară. Fiecare om are dreptul să fie tratat cu respect, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, nici noi nu putem beneficia de acest tratament. Dar oamenii care îşi jignesc colegii, partenerii, copiii şi chiar străinii cu care se întâlnesc, oare ei primesc din partea noastră un răspuns pe măsură? Dar ce putem face împotriva violenţei fizice pe care o vezi la tot pasul, sau ori de câte ori folosim telecomanda pentru ştirile zilei? Reţineţi: noi suntem cei care îi putem pedepsi , noi suntem cei care îi putem exclude din viaţa socială, dar şi cei care îi putem ajuta. Urăsc violenţa de orice fel. Trebuie să deschidem ochii şi să facem ceva, să ne implicăm şi să cerem ajutor în toate cazurile, să nu se mai ajungă la asemenea tragedii!” Non-violenţa înseamnă nu numai evitarea violenţei fizice externe, ci şia violenţei interne asupra spiritului.Nu doar refuzi să împuşti un om, ci refuzi şi să-l urăşti. Martin Luther King

    3
    0

  • Aurelia pe 29 Nov 2012, 13:07
    Esti umilit atita timp cat permiti asta

    Dragi femei. Nu suportati pentru nimic in lume, nici pentru copii, nici pentru orice alt motiv sa fiti umilite, inosite, batjocurite sau, cel mai rau, batute. Numai daca taceti, ascundeti, rabdati, numai asa il incurajati tot mai mult sa va bata si umileasca tot mai mult, sa prinda la putere tot mai mult, sa fie mai increzut ca nu veti face nimic fara acordul si acceptul lui, ca va este frica sa faceti macar un mrrrrr. Atita tiimp cat acceptati sau va temeti, atita timp veti fi batute. Fugiti!, vorbiti! strigati! chemati ajutor!, evadati!, sunati!, informatii pe toti ce monstru traieste alaturi de Dvs si de cei din jur! Numai asa il veti potoli, nu permiteti nimanui sa va umileasca, nici chiar Dvs sa o faceti! LUPTATI, dragele si scumpele mele surori de suferinta! Eu am reusit!

    7
    0

  • maria pe 6 Sep 2012, 14:00
    famlilie

    Cand sotul tau are bani, cand u stai acasa si cresti un copil mic, cand e un exemplu in societate, cand are relatii peste tot ti -e teama sa pleci pentru ca risti sa pierzi copilul .........ea neavand bano, un serviciu iar parintii la tara gospodari....unde la politie nu exista nicio plangere ca ti -e rusine si apoi ca mu are nimeni ce sa ii faca, avamd acolo prieteni...ce poti face cand zilnic te ameninta, vb urat, cnd te loveste si apoi iti spune cs dacs pleci iti vs lua ccopilul .....

    6
    0

  • madya pe 27 Iul 2011, 14:03
    nu este cazul sa ne mai plangem....

    am avut si eu un prieten de genul asta. am stat cu el 4 ani, in ultimul an se schimbase rau, ma bateam cu el cot la cot. pana cand intr-o zi am luat atitudine si mi-am pus intrebari " oare vreau sa stau langa omul acesta? oare nu este mai bine sa imi gasesc pe cineva, care sa ma aprecieze asa cum sunt eu, fara a mai reprosa ceva? Si pana la urma am reusit. Totul depinde de tine, poti sa traiesit si fara el, trebuie sa fii puternica, sa ai incredere in tine si in ceea ce poti face. de ce sa ne lasam doborate de barbatii care gandesc cu pumnul? noi putem sa ii tratam cu ignoranta, doare cel mai mult.36cb

    4
    1

  • laura pe 1 Feb 2011, 22:18
    daca accepti se repeta

    Da se repeta, binenteles ca zice ca din vina ta, nu suntem casatoriti dar aveam de gand pana cand iar a dat in mine , cu picioarele, cu mainile. Nu stiu ce sa fac sa ma duc la politie? Sa-l fac sa inteleaga ca nu sunt fara aparare

    3
    1

  • irina pe 27 Ian 2011, 21:29
    violenta psihica verbala si fizica

    Sant o victima ca voi restul si ami e rusine de mine de prietenii mei de famila mea ca am indurat atatea obraznicii si muradrii din partea uni om de nimic(sot)in fine sa trec la subiect.primii patru ani au fost asa cam zece bune una rea apoi sau schimbat in una buna zece rele iar acum numai rele in total paisprazece ani de chin si durere.Sa nu credeti ca am stat cu mainile in san am plecat de la el de 5 ori dar de fiecare data ma adus inapoi prin amenintari aduse mie si familei mele .pe scurt eu romanca el tigan dar am crezut cai un tigan cu simt asa cum ami demonstrase la inceput fin elegant manierat tandru iubitor dar mam inselat dupa un timp cand dintr-un motiv banal mia invinetit ochii si pe atunci nu aveam unde sa ma duc pentru ca famila mea ma abndonase ca mi lasem de barbat un tigan care fusese insurat si mai avea si doi copii lucru pe care eu nul stiusem ma mintise dar nu mai aveam unde sa plec ca nu mai aveam pe nimeni decat o prietena care nu ma putea ajuta decat cu sfaturi si cu simpla prezenta a ei.Am indurat asa batai ma insella cu fel si fel de femei mai facut nunta cu alai mare dar dupa nunta mia dat o bataie de nu am mai putut sa merg sase ore ma batut cu cureaua de la pantaloni de eram carne vie pe corp pentru faptul ca incercam sai spun ca nu mai suport viata care o duc si as vrea sa ma lase sa ma abandoneze sami dea pace sa plec sa traiesc linisita .Atunci m-am impacat cu familia mea care sunt niste oameni simplii cu frica de dumnezeu si care mau ajutat sa plec in Spania la o sora de a mea sa traiesc linistita si asa am facut dar nu am avut pace nici acolo ca a inceput sami terorizeze o sora care e aici in romania si ma adus din nou dar acum miam pus un plan in aplicare foarte dur si voi pleca pentru tot deauna nu mai pot sa indur asemenea umilinta stau numai singura el pleaaca de dimineata si vine noaptea sau nu vine vine a doua zi nu pot sa intreb nimik sa vb ceva sa nu ridic tonul bani nu am nu ami da traiesc ca la arabi ba chiar mai rau ca daca gresesc cumva ma ia la bataie sau tipa si urla intrun fel ca fac pe mine de frica sau ami pune cutitu la gat ca ma omoara si tot asa din motive banale de ce e ciorba prea acra prea fierbine nu mai pot .Sa nu indurati ce am indurat eu ma simt un om ca si mort nu mai am putere nici sa merg pe strada nu mai am energie sunt deprimata am avut momente cand ami venea sa ma sinucid dar nu se merita .Am speranta ca viata mise va schimba o sa ajung in spania ai pun denuntie acolo la politie si nu mai ma intorc niciodata la el oece ar fi si daca ajung ultimul om mai rau decat ami este acum nu are cum sa ami mai fie . nu suportati fetelor nici macar o palma o jignire pacat ca in romania nu sunt legi care sa ne apre . Sa auzim de bine .pa

    3
    1

  • brunetzik249 pe 14 Dec 2010, 15:10
    Deja am intrat in panica:|

    Am citit portretul de agresor si sunt cateva randuri kre i se potrivesc prietenului meu..Suntem de 2 ani si 4 luni impreuna dar o singura data mi-a dat cateva palme ,dar am trecut cu vederea si l-am iertat pt k atunci kiar am gresit..mult pot spune.Asta s-a intamplat acum un an.De atunci nu mi-a mai dat nici macar o palma cu toate k mai mereu knd il enervez foarte tare imi spune k ma bate.Nu a mai dat in mine,dar totusi m'am cam speriat si ma gandesc dak pe viitor se va schimba in rau !

    1
    0

  • nimeni pe 2 Dec 2010, 21:57
    Este un cerc vicios!

    Vorba celui care m a batut ,umilit,injurat,scuipat,amenintat,inselat etc. De ce stau femeile ? Pai , fiindca tara asta este una de k k o ,condusa de niste incompetenti, as vrea sa aflu si eu ce ar face unu din ei daca ar afla ca fata lor e snopita in bataie de un asa zis iubit al ei si ar primi doar o nenorocita de amenda cu care se sterge la cur. Daca sunt copii , iti spune ca esti o nenorocita ca vrei sa distrugi viata copilului si chiar ajungi sa crezi asta, din cel care inseala si minte ajunge cel inselat si mintit , habar nu am cum dar chiar le iese .E de strigat la cer , in unele cazuri chiar e greu sa mai iesi , din acest cerc vicios .Ajungi o femeie slaba , depresiva, inutila, buna doar atunci cand are el chef , in ciuda faptului ca te duce capul de 3000 ori mai bine decat pe el ,este asa de trist,eu raman la parerea ca daca ar fi legi mai aspre , nenorocitii astia frustrati si ordinari fara inima si fara orgoliu si ar musca pumnii inchisi in baie si nu ar mai da intr o femeie neputincioasa, eu nu am gresit , am fost credincioasa, loiala , supusa,oriunde ma duceam,orice faceam stia tot! nu mai vb cu prietenii ,nici cu familia,acum incerc sa ma desprind de acest om care mi a aratat cea mai urata consecinta a dragostei.Sa nu generalizez....

    2
    0

  • nimeni pe 2 Dec 2010, 21:56
    Este un cerc vicios!

    Vorba celui care m a batut ,umilit,injurat,scuipat,amenintat,inselat etc. De ce stau femeile ? Pai , fiindca tara asta este una de k k o ,condusa de niste incompetenti, as vrea sa aflu si eu ce ar face unu din ei daca ar afla ca fata lor e snopita in bataie de un asa zis iubit al ei si ar primi doar o nenorocita de amenda cu care se sterge la cur. Daca sunt copii , iti spune ca esti o nenorocita ca vrei sa distrugi viata copilului si chiar ajungi sa crezi asta, din cel care inseala si minte ajunge cel inselat si mintit , habar nu am cum dar chiar le iese .E de strigat la cer , in unele cazuri chiar e greu sa mai iesi , din acest cerc vicios .Ajungi o femeie slaba , depresiva, inutila, buna doar atunci cand are el chef , in ciuda faptului ca te duce capul de 3000 ori mai bine decat pe el ,este asa de trist,eu raman la parerea ca daca ar fi legi mai aspre , nenorocitii astia frustrati si ordinari fara inima si fara orgoliu si ar musca pumnii inchisi in baie si nu ar mai da intr o femeie neputincioasa, eu nu am gresit , am fost credincioasa, loiala , supusa,oriunde ma duceam,orice faceam stia tot! nu mai vb cu prietenii ,nici cu familia,acum incerc sa ma desprind de acest om care mi a aratat cea mai urata consecinta a dragostei.Sa nu generalizez....

    2
    0

  • mateiela pe 25 Nov 2010, 10:54
    asa e

    si eu sunt una din miile de femei agresate fizic si psihic de catre sot.si eutac si mie imi este rusine prin ce trec este foarte greu pentru o femeie sa tetalieze clipele de groaza prin care trece alaturi de cel care in lume este cel mai bun sot ,,un exemplu......

    1
    1

  • amalia pe 12 Iul 2010, 01:42
    minunata romanie

    femeile din romania nu suporta pentru ca asa au fost educate, ci pentru ca in romania nu au resursele financiare sa se intretina singure, mai ales cand au rezultat si copii din acea casnicie, iar statul evident ca nu le ofera niciun sprijin. te casatoresti si faci copii in romania,e treab ta. cine te-a pus? ha?

    4
    1

  • MIOARA pe 1 Aug 2009, 23:50
    Sindromul femeii batute

    Am trait 15 ani cu un barbat alcoolic. Era foarte violent si iresponsabil fata de mine si cei 2 copii. DAR a venit si ziua eliberarii, cand mi-am luat '' inima in dinti'' si am luat o decizie foarte importanta; am dat divort. Cu frica sau fara nu am dat un pas in urma. Din clipa aceea am stiut ce vreau; multa liniste. Si am obtinut-o! A fost foarte greu dar bunulDUMNEZEU m-a ajutat! Incercati sa nu va lasa-ti batu-te si umilite de asa zisi iubitii barbati cu care v-ati casatorit! RETINETI; IN PRIMUL RAND SUNTETI OAMENII. SI NIMENI NU ARE NICI UN DREPT ASUPRA VOASTRA. LUPTATI PENTRU VOI! PENTRU CA MERITATI!

    3
    0

  • gggg pe 8 Iun 2009, 01:59
    pfff

    Cele mai noi filme, seriale updatate saptamanal(Prison Break,Lost, Carnivale, Sarah Connors Chronicles,House MD),filme indiene, filme clasice, serii filme, desene animate, muzica, filmulete funny,fotbal live si multe alte surprize,doar pe www.ghinionist.ro

    3
    0

  • Mihaela pe 5 Iun 2009, 14:02
    Violenta conjugala

    Provin dintr-o familie in care violenta domestica era prezenta tot timpul.Tatal meu ( Dumnezeu sa-l odihneasca) avea o teama patologica : isi inchipuia ca mama il inseala cu toata lumea. Nu a fost alcoolic, dar alcoolul ii dadea aripi. Noi, copiii am trait un cosmar. Mama a suportat totul in ideea ca are copii. Eu nu am avut curaj sa-mi intemeiez o familie datorita sentimentului de teama din subconstient.mama nu ne-a apropiat pe noi, copiii , gasind in noi mai degraba o jujustificarea faptului ca a suportat totul atatia ani. a

    0
    0

  • Valentina pe 5 Iun 2009, 12:53
    Offf

    Sincer femeile de la noi inca nu au reusit sa depaseasca educatia aia tampita comform careia femeia trebuie sa-si asculte barbatul pt ca el e atotstiutor. Singura problema in privinta violentei e educatia care ii afecteaza si pe barbati dar si pe femei.Nu stiu cand romanii vor reusi sa iasa din scorburile in care traiesc.(unii din ei)

    0
    0

  • tania pe 5 Iun 2009, 06:04
    reclame??

    NU pot sa citesc articolul din cauza bannerelor care intra(cel cu placa bacteriana) si care nu raspunde la inchide. pacat, pentru ca se pierd multi cititori din cauza asta. incercati sa gasiti o alta varianta de afisare a reclamelor.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod