Greseli frecvente ale proaspetilor parinti

De cate ori nu ai auzit aceasta replica: "Vei vedea si tu cum e, cand vei avea copii". Ei bine, timpurile acestea au sosit si sentimentele tale sunt cel putin contradictorii.
De cate ori nu ai auzit aceasta replica: "Vei vedea si tu cum e, cand vei avea copii". Ei bine, timpurile acestea au sosit si sentimentele tale sunt cel putin contradictorii. Dincolo de fericirea imensa de a fi mamica, este posibil (si perfect normal) sa iti fie teama, pentru ca te confrunti cu atat de multe situatii noi, sau dimpotriva: sa fii foarte sigura pe tine si sa consideri ca esti foarte bine pregatita pentru aceasta noua ipostaza.

Ambele situatii sunt plauzibile, dar niciuna dintre ele nu este scutita aprioric de greseli. Cea mai indicata atitudine ar fi cea de mijloc: nici nu te speria gandindu-te ca nu esti in stare sa pregatesti un biberon, dar nici nu considera ca le stii pe toate doar ca urmare a faptului ca ai citit lucrari de specialitate pe parcursul sarcinii.

Indiscutabil, cartile sunt utile si iti ofera o multime de sfaturi practice si ponturi, insa nu te scutesc de situatii imprevizibile - adica exact acelea unde se fac greseli. Sa vedem cateva exemple din aceasta categorie...

Intri in panica din orice motiv


Bebelusii au reactii pe cat de normale, pe atat de neasteptate: de exemplu, se poate intampla sa regurgiteze dupa masa, ori sa nu elimine aerul prea repede, ori sa aiba tulburari digestive, ori sa nu se mai opreasca din plans din cauza colicilor. Daca in oricare dintre aceste situatii intri in panica, micutul va simti agitatia ta si i se va transmite si lui.

Intreaba medicul pediatru daca asemenea manifestari sunt normale si care sunt situatiile cand ar trebui sa-ti faci, cu adevarat, griji. Experienta mamei tale si a soacrei ar putea fi un avantaj, in cazul in care cele doua se inteleg intre ele si nu incearca sa-ti impuna punctul lor de vedere.

Nu lasi copilul sa planga


Probabil ca aici avem de a face cu o situatie extrema: ti se pare ca datoria ta, ca mama, este sa nu lasi bebelusul sa planga deloc si intervii de indata ce il auzi scancind. Dar nici asa nu este bine, pentru ca micutii nu-si pot exterioriza sentimentele altfel decat plangand.

Un copilas poate sa planga si daca nu-l doare nimic, este satul, nu-i e sete si nu a udat scutecul. Impiedicandu-l sa faca asta cand simte nevoia, i-ai putea cauza dezechilibre de ordin emotional. Desigur, nu inseamna ca trebuie sa-l lasi sa planga pana la epuizare; dar nu-ti face griji, vei descoperi singura calea de mijloc.

Il trezesti pentru a-l alapta


Este adevarat, copiii au nevoie de un orar de hrana. Dar la fel de adevarat este ca si-l fac singuri - nu-i crede atat de neajutorati, pentru ca nu sunt. Cu siguranta micutul se trezeste cand ii este foame si, daca faci tu acest lucru, se va smiorcai, va deveni agitat si sunt putine sanse sa aiba chef sa manance - asa incat, din toate punctele de vedere, este un esec.

Mai ales ca iti va fi foarte greu sa-l faci sa adoarma la loc. Nu fi ingrijorata, nu exista nici un risc sa stea flamand - fapt de care te vei convinge de altfel foarte curand.

Stii diferenta dintre "a regurgita" si "a vomita"?


Daca a mancat foarte mult si cu pofta, este posibil sa regurgiteze imediat dupa masa, fapt care poate speria pe multe dintre mamici. Dar este o diferenta mare aici, si aceasta tine de frecventa.

Daca bebelusul regurgiteaza la putin timp dupa ce a mancat si se linisteste dupa aceea, fara ca acest lucru sa fie insotit si de alte simptome, nu ai motive de ingrijorare. Daca, pe de alta parte, vomita la fiecare 30-40 de minute, devine febril si nu se mai opreste din plans, ar trebui sa anunti neintarziat medicul.

Ai grija de igiena dentara a copilului


Fara ca acest lucru sa insemne nici pe departe nepasare, parintii pot scapa din vedere aspectele care tin de igiena danturii copiilor. Dar este un lucru extrem de important si, daca nu i se acorda atentia cuvenita, ar putea avea consecinte deosebit de neplacute pe viitor.

De aceea, incearca sa tii cont de cateva reguli. De exemplu, curata-i usor gingiile cu o bucata de tifon uscat, pana cand ii apar dintii. Iar dupa ce a implinit un an, puteti incepe sa folositi prima periuta de dinti. De asemenea, este important ca dupa ce i-au aparut primii dinti sa nu-l mai lasi sa adoarma cu biberonul - acest lucru ar putea duce la aparitia cariilor.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • nykk pe 28 Aug 2008, 15:35
    Ada

    Fa baie cu el, si spalate pe cap de fata cu el, da-ti apa pe cap si dai si lui, fa ca totul sa para op joaca, chiar daca la final vei strage toata apa de pe jos.

    0
    0

  • nykk pe 28 Aug 2008, 15:33
    Baita

    Si nepotica mea plangea inainte la baita, si asta deoarece se speria de dus, de zgomotul lui, si acum se sperie, dar sora mea a reusit sa o faca sa intre in cada lasand-o sa se uite la ea cand face baie, si poftind-o si pe ea sa se spele. Si in cada ii vorbeste foarte mult, si il aduce si pe bebe mic, o papusica ica cheala, si o pune sa spele pe bebe. Mantionez ca nepotica mea are acum 1 an si 11 luni. Deci trebuie creat copiilor senzatia ca baita este perfect normala, si placuta.mama poate sta in cada, si eventual sa stea cu copilul si sa se spele impreuna.

    0
    0

  • adi pe 26 Aug 2008, 13:01
    baita

    Am intalnit aceeasi situatie la sora mea, fetita ei tipa cat o tineau plamanii. Sora mea a incercat toate metodele posibile (jocuri, povesti, jucarii.....), a schimbat dusul, locul, temperatura apei, samponul.... nimic n-a mers. In final reusea s-o spele turnandu-i cu mana apa pe cap, cate putin, fara sa-i atinga fata. Bineinteles ca pana la 7 ani n-am vazut-o pe nepoata mea cu par lung! Acum are 8 ani si si-a mai revenit! Asa ca..... rabdare! Pe de alta parte, imi aduc aminte ca si eu fugeam de mama cand vroia sa ma spele pt ca ma frigea apa( ea si acum daca baga mana in apa fierbinte zice ca-i numai buna!)

    0
    0

  • ada pe 25 Aug 2008, 09:10
    plange la baita

    Nepotelul meu in varsta de doi ani plange ingrozitor cand i se face baita, mai ales cand este spalat pe cap. Cum l-as putea face sa-i placa baitza?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod