Cu bebe la cumparaturi

"Nu merg la cumparaturi cu cei doi copii, decat dimineata si in zilele in care stiu ca nu este aglomeratie. Lunea, duminica dimineata, joi", marturiseste Mihaela.

Lista si planificare
Lista de cumparaturi este mai mult decat o necesitate, cu sau fara copil la cumparaturi. Dorintele copiilor trebuie intelese, acceptate si modelate. Totul pe rand! Daca nu te poti intelege cu cel mic, evita raionul de jucari. Explica-i copilului tau ca nu poate avea o jucarie noua la fiecare tura de cumparaturi.

O solutie ar fi sa-l lasi pe copil sa-si ia de acasa jucaria cea mai draga sau sa ii oferi tu, inainte ca el sa apuce sa-ti ceara o jucarie noua, pe cea pe care iti poti permite sa o cumperi.


"Nu plec fara lista de cumparaturi. Si nu o lista facuta in graba, ci una bine cantarita. In consecinta, nu plec decat cu banii necesari. Merg la market cu fetita mea si problema 'jucariei noi' o rezolvam de acasa. Stabilim impreuna daca luam o jucarie noua si daca da, ce! Trebuie sa recunosc ca negocierile sunt destul de intense, dar mereu acasa. In magazin lucrurile sunt deja lamurite"
, povesteste Cristina, mama unei fetite de cinci ani.

Dorinta copilului tau de a primi o jucarie noua este una din marile probleme ale cumparaturilor. Nu transa problema in forta. Nu te enerva si nu te supara pe micutul tau. Nu ii reprosa nimic pentru ca neintelegerile cu el sunt din vina ta.
"Jucaria noua" este o problema care trebuie lamurita incet, in timp, acasa si in niciun caz in magazin. Logica copilului este simpla: vrea si, in consecinta, ar trebui sa capete.

"Problema jucariilor am rezolvat-o. Greu, dar am rezolvat-o. In primul rand, mergem in raionul cu jucarii doar daca cumparam jucarii noi. Si cumparam jucarii, daca stabilim acest lucru de acasa. Daca promit ca saptamana viitoare cumparam jucarii, renunt la mancare si cumparam. Cred ca este normal ca, daca le cer baietilor mei sa imi respecte conditiile si eu trebuie sa ma tin de cuvant cu promisiunile mele"
, spune Mihaela, care are doi baieti, unul de patru, altul de sase ani.

Intelege nevoile micutului tau
Granita intre atitudinea normala si manifestarile exagerate ale parintilor este foarte mica.
Trebuie sa-ti intelegi copilul si sa ii accepti nemultumirile, supararile si frustrarile. Aceste detalii trebuie respectate, indiferent daca este vorba despre o repriza de cumparaturi sau despre o zi obisnuita.

"Parintii trebuie sa-si impuna punctul de vedere in fata copilului, dar este foarte important cum. Eu incerc sa-mi pastrez statutul de partener, de prieten de incredere in ochii copilului meu. Il ascult, ma asculta. Ii cer ceva, iar la randul meu ii ascult si ii respect cererile, evident in limita posibilitatilor.

 

Au fost cazuri cand m-am enervat mai mult decat a fost necesar si l-am certat, dar apoi mi-am dat seama ca micutul meu avea dreptate, pentru ca lumea vazuta prin ochi lui este putin altfel decat lumea mea de adult.

Am inteles ca inainte de a reactiona in forta, trebuie sa cantaresc lucrurile, o secunda in plus, ca sa inteleg daca nevoile, problemele si dorintele lui sunt sau nu justificate", spune Alexandra, mama unui baietel de cinci ani.

Care sunt secretele tale, atunci cand mergi la cumparaturi, impreuna cu prichindelul tau?

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod