Copiii te exaspereaza?

Nu ne referim la copiii tai (desi nu este deloc imposibil ca si acestia sa te aduca la exasperare), ci la unii din anturaj: ai unor rude, ai unor prieteni apropiati, sau prieteni ai copiilor tai.

Nu ne referim la copiii tai (desi nu este deloc imposibil ca si acestia sa te aduca la exasperare), ci la unii din anturaj: ai unor rude, ai unor prieteni apropiati, sau prieteni ai copiilor tai.

Nu trebuie sa ignori acest aspect, pentru ca starea nervoasa pe care ti-o pot cauza niste prichideni descinsi parca din schitele lui Caragiale poate sa aiba consecinte asupra modului in care te vei manifesta in familia ta, in raport cu partenerul tau si (mai rau) cu eventualii vostri copii.

In masura in care acest lucru este posibil, incearca sa petreci cat mai mult timp acasa la tine si sa-ti primesti oaspetii aici.

Procedand astfel, vei putea sa-ti impui regulile: "Casa mea, regulile mele", iar nazdravanii vor fi cu siguranta mai retinuti in manifestari (de exemplu, nu vor sari pe sofa), decat daca ar fi pe teritoriul lor.

De multe ori se intampla ca acei copii care sunt obraznici acasa la ei, sa fie adevarate modele cand merg in vizita.

Nu incerca sa te erijezi in rolul parintelui, chiar daca uneori tentatia este irezistibila. In cazul in care ii surprinzi pe cei mici in flagrant delict, atrage-le atentia dar nu iti asuma rolul de a-i pedepsi.

Acest lucru este in exclusivitate atributia parintilor.

Incearca sa nu dai unui incident o importanta mai mare decat are in realitate. Iti vei face tie insati un serviciu, crutandu-ti nervii. Un prichindel a spart o farfurioara? Asta e, s-a intamplat, gandeste-te ca s-ar fi putut intampla si lucruri mai grave, iar acuzatiile, reclamatiile la parinti nu rezolva nimic.

Pe cat posibil, este de preferat sa-i lasi pe copii sa solutioneze ei insisi problema, daca se poate. De exemplu, daca in joaca lor au deranjat covoarele, nu te oferi sa le aranjezi la loc.
Esti gazda, e adevarat, insa la fel de adevarat este ca trebuie sa-si asume pe cat posibil greseala.

Bineinteles ca, pentru a evita tot soiul de scenarii de acest tip, ar fi bine ca vizitele sa se petreaca fara cei mici, dar daca si tu ai copii, n-ar trebui sa-i privezi de bucuria de a se juca impreuna. In acest ultim caz, traseaza-la in prealabil copiilor tai un "regulament de ordine interioara", transferandu-le astfel o parte din rolul de gazde.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod