Ce efect au basmele asupra copiilor?

Multe dintre personajele din cartile cu povesti sunt idilice: oameni frumosi, imbracati in haine frumoase, traind o viata... de poveste. Printesa se casatoreste intotdeauna cu printul...

Multe dintre personajele din cartile cu povesti sunt idilice: oameni frumosi, imbracati in haine frumoase, traind o viata... de poveste. Printesa se casatoreste intotdeauna cu printul, in ciuda intrigilor mamei vitrege, Fat Frumos invinge, fara exceptie, zmeul.

Nu e de mirare ca micutii, a caror imaginatie este debordanta, brodeaza de zor pe marginea acesor subiecte. Toate bune si frumoase, insa intrebarea este: oare e bine sa-i incurajam in fanteziile lor?

Daca stam si ne gandim o clipa, care este mesajul ascuns al unora dintre cele mai cunoscute povesti pentru copii? Sa luam exemplul "Cenusaresei".

Ce faci in cazul in care ea este eroina preferata a fetitei tale? Fie o lasi sa se simta bine in lumea imaginara a povestii, fie... te tenteaza sa ii explici faptul ca a astepta sa vina printul si sa te salveze dintr-o situatie critica nu este deloc in regula. Continuand in acest registru, care ar fi ideea? Ca femeile sunt in general mai slabe decat barbatii? Ca numai fetele extraordinar de frumoase isi gasesc printul?

Daca ai intreba o fetita de ce-i place Alba-ca-Zapada, Cenusareasa sau Frumoasa din padurea adormita, probabil ca ti-ar raspunde: "Pentru ca e frumoasa, cuminte, harnica si are haine frumoase".

Analog, daca il intrebi pe baietel de ce-i place de Superman, raspunsurile vor fi asemanatoare: "Este viteaz, iese invingator din orice batalie...". Argumente imbatabile pentru un copil. Cum ai putea sa-i transmiti niste mesaje utile si pline de sens, pornind de la aceste premise?

Este datoria fiecarui parinte sa-l determine pe micut sa inteleaga faptul ca in spatele povestii se ascund provocari importante, iar eroii trebuie sa-si dovedeasca taria de caracter, onestitatea, dragostea si curajul.

In fiecare basm se regaseste acest gen de mesaje, al caror impact asupra copiilor poate fi cat se poate de benefic, daca vei sti sa extragi esenta si sa evidentiezi ceea ce trebuie sa retina.



Basmele pot reprezenta un excelent punct de pornire pentru discutii constructive, in care micutul se va antrena bucuros. In functie de context, poti face diferite conexiuni cu situatii reale.

Nu te teme sa deschizi discutia si despre personajele negative, care sunt invinse. E un prilej de a face diferenta intre calitati si defecte, intre minciuna si adevar, intre bunavointa si rautate.

De asemenea, te poti sluji de basme pentru a-i vorbi copilului despre... destin, pe care nu intotdeauna il putem controla. Parintii pot muri pe neasteptate si mult prea devreme.

Oamenii pot fi nemilosi, mama sau tatal se pot recasatori. Iata tot atatea situatii de viata, care se pot intampla oricui si despre care ii poti vorbi copilului intr-un mod netraumatizant.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod