Constipatia la sugari

Orice mamica s-a confruntat cu situatii neplacute in primele luni de viata ale copilului. Din pacate nu intotdeauna reusim sa intelegem ce doreste bebelusul sa ne transmita, dar una dintre cauzele principale de disconfort in cazul sugarilor este constipatia. Articolul de fata isi propune sa prezinte semnele acesteia si cauzele ei, precum si solutii pentru ameliorarea sau chiar inlaturarea problemei.
Constipatia la bebelusi si copii se caracterizeaza prin eliminarea dificila, dureroasa uneori, a unor scaune de consistenta crescuta, la intervale de 2-3 zile sau chiar mai mult. Ea se manifesta prin dureri abdominale accentuate dupa mese, disconfort gastric, abdomen ferm si tare, precum si prin dureri abdominale ce scad in intensitate dupa fiecare scaun eliminat. De asemenea, exista riscul aparitie scaunelor patate cu sange. Acesta din urma are culoare rosie deschisa, fiind cauzat de fisurile rectale produse in urma eliminarii scaunelor prea tari. In plus, se poate observa o scadere a apetitului si chiar o stare de iritabilitate.
 
Printre cele mai comune cauze ale constipatiei se numara: antecedentele famliale, regimul alimentar necorespunzator, introducerea alimentelor solide in alimentatie, consumul insuficient de lichide, administrarea de preparate sau cereale imbogatite cu fier.
De asemenea, exista anumite alimente ce cresc riscul aparitie scaunelor tari. Dintre acestea amintim: laptele de vaca, branza, bananele, cerealele, painea, pastele, cartofii albi, morcovul fiert si orezul.

Exista, insa, si o veste buna pentru mamicile ai caror bebelusi sunt inca alaptati: laptele de san este 100% digerabil. Astfel, sugarii nu prezinta constipatie, avand scaune in general dupa fiecare masa. Daca, totusi, intervine constipatia in cazul unui copil care este inca alaptat, se recomanda modificarea regimului alimentar al mamei prin introducerea de fructe: in special prune, pere si smochine.

De asemenea, este bine de stiut ca sugarii alimentati cu formule de lapte praf pot prezenta incetinirea tranzitului intestinal.
In aceasta situatie se recomanda schimbarea formulei de lapte, iar in cazul sugarilor mici, al caror sistem digestiv nu este complet maturizat, se pot administra probiotice pentru regularizarea tranzitului.

In plus, pentru sugarii sub 4 luni care prezinta constipatie se pot administra de 2 ori pe zi cate 60 grame de suc diluat de fructe de tip (de preferat grapefruit, prune sau amestec de mere cu prune). Pentru ca diversificarea alimentatiei reprezinta o schimbare majora pentru organismul bebelusului, in cazul sugarilor cu fenomene de constipatie este recomandat sa se inceapa cu sucuri sau piureuri de fructe. Astfel, veti gasi aliati de nadejde in alimente care ajuta digestia, precum: prunele, caisele, piersicile, perele, mazarea, sau spanacul.

In caz de nevoie, ocazional se pot administra supozitoare cu glicerina, pentru a inmuia bolul fecal.
4Lax bebe este recomandat pentru lubrefierea masei fecale, fiind special conceput pentru sugari. Astfel, se pot administra maxim 2 supozitoare pe zi, inmuiate in apa la temperatura camerei pentru a facilita administrarea. Aceasta din urma este necesara intrucat prin umezire se lubrefiaza suprafata supozitorului. Tineti, insa, cont ca nu se recomanda utilizarea pentru perioade lungi de timp sau daca intervine o constipatie de cauza necunoscuta, asociata eventual si cu alte fenomene cum ar fi abdomen inflamat sau febra.

In plus, este foarte importanta consultarea pediatrului care va stabili daca este vorba despre o constipatie asociata altor afectiuni, sau aceasta este habituala. In ultimul caz se va urmari corectarea prin regim alimentar si consum de lichide.

Este bine sa vorbesti cu medicul tau pediatru pentru orice problema ar avea bebelusul tau si sa privesti toate problemele ca pe etape firesti din dezvoltarea lui.
Pastreaza-ti calmul si bucura-te de fiecare clipa alaturi de el!  

Anca Bahrim,
Farmacist Manager Sensiblu Feeria
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod