Cat timp isi petrece copilul tau in fata calculatorului?

Elevii bucuresteni considera ca utilizatorul tipic de calculator este amuzant (68%), are prieteni (84%), este creativ (94%), interesant (88%), destept (91%), intelegator (82%) si invata bine (91%). Studiul a relevat ca 89% dintre elevii intervievati au cel putin un calculator acasa si in 55% din cazuri el este folosit de toata familia.

61% dintre fete utilizeza calculatorul zilnic, fata de 84% dintre baieti. De asemenea, elevii considera in proportie de 41% ca ar trebui utilizate calculatoarele la toate orele.

Din studiul realizat de ECDL Romania reiese faptul ca atat fetele, cat si baietii se joaca mult pe calculator. Raspunsul la intrebarea "Va plac jocurile pe calculator?" este "Da" in proportie de 91%, la fete, si 97%, la baieti.
Acest lucru este normal, pana la un punct: intre 8 si 11 ani se dezvolta exercitiile imaginative.


Cine ii poate crea copilului tau un univers asa cum si l-a dori, mai bine decat companiile care dezvolta jocurile PC? Insa, dupa cum majoritatea psihologilor sustin, accesul la jocuri violente poate duce la tulburari de comportament (un semnal de alarma fiind identificarea utilizatorului cu un personaj sangeros, furios sau agresiv), iar utilizarea calculatorului exclusiv pentru jocuri duce la falsa idee ca micutii stiu sa utilizeze un computer (bine si foarte bine peste 90% la toate categoriile de varsta).

Intr-adevar, "frica de calculator" este indusa de lipsa de experienta, de abilitati practice de lucru si poate fi combatuta prin cursuri si extinderea accesului liber la calculator in scoli.

Insa tot atat de reala este si tendinta opusa la dependenta emotionala de jocuri.

Ea exista si rezultatele acestui studiu o confirma: scolarii intre 8 si 11 ani, care se afla sub "magia" computerului si se joaca mai mult (uneori "in lipsa" de alte relatii de comunicare autentica), ajung, inconstient, sa se identifice cu un personaj dur si agresiv. La fete, aceste personaje pastreaza intr-o masura mai mare si propriile caracteristici (corporale, psihice), adica pastrarea identitatii personale.

De cele mai multe ori, din ignoranta sau din lipsa de timp, parintii nu acorda foarte multa atentie modului in care copilul lor isi petrece timpul liber.

Ba in fata televizorului, ba in fata calculatorului... Unii parinti ajung sa se bucure ca al lor copil este "in siguranta" in casa, si nu afara cu prietenii de la care poate invata multe rele. Uita insa ca folosirea excesiva a calculatorului sau a televizorului poate afecta in mod negativ dezvoltatea psihica si fizica a copilului lor.

Aceste aspecte neplacute pot fi inlaturate daca atentia copiilor este indreptata spre lucrurile pozitive ale folosirii calculatorului sau televizorului. Programele interesante si educative le ofera elevilor posibilitatea sa exploreze lumea si sa creeze opere originale cu ajutorul aplicatiilor de procesare de text sau al aplicatiilor de prezentari.

Se poate promova accesul mai larg al elevilor la informatii online si acestia pot fi invatati cum sa foloseasca Internetul pentru studiul individual, cum isi pot crea propiile site-uri web sau cum pot comunica cu ajutorul postei electronice. Exista o serie de jocuri educative, care pot duce la asimilarea de cunostinte intr-un mod placut.

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • desyre pe 30 Nov 2008, 08:56
    scoate netu!

    iordanmiki: imi pare rau de copilul tau dar eu cred ca problema e la el, nu la cna. Daca el nu se poate dezlipi de calc insemna ca are o problema. Si eu am 23 de ani si joc si eu un joc on-line dar ma dezlipesc de el fara probleme. Ai zis ca ai intrerupt netul.. cum se face ca iar ai net? Zbiara.. face ce face. nu trebuie sa stai acasa. Se va duce la o sala sa joace,, va face ceva si nu va iese asa cum e acum pe afara ca va rade prietenii lui de el .Si daca sta acasa inseamna ca nu are serviciu.. deci nu are salariu si la o sala se plateste. Cred ca problema se poate rezolva altfel.. nu de la CNA.

    0
    0

  • iordanmiki pe 27 Nov 2008, 11:54
    Atentie dragele mele !

    Sunt disperata, pentru mine jocul WOW a ajuns mai rau decat cel mai negru cosmar.Sa va explic -fiul meu student destul de bun pana anul trecut in noembrie a intrat sa joace imbecilitatea de joc wow, de atunci nu mai este un om normal , s-a salbaticit, joaca non stop cate 20 de ore nu mai are viata sociala, nu se mai spala, nu se mai duce la scoala. Nu face 24 de ore decat sa se joace si iar sa se joace . A ajuns un fel de zombi, ochii rosii, un imputit ca nu se mai spala decat cu ocazii speciale ultima baie a fost pe 8 noiembrie de ziua lui. Nu stim ce sa mai facem suntem disperati , de batut nu se mai poate are 23 de ani si 90 kg la 180 -eu o mana de femeie (pot sa mi-o fur artistic la cat de tampit a ajuns ) Asa ca va dau un sfat nu lasati copii sa se joace mai mult de 1-2 ore si supraveghiati ce joaca , unele jocuri creaza dependenta si va asigur ca este mai rau decat un drog - daca ar fi fost drogat l-am fi putut lua pe sus si duce la dezintoxicare pe cand asa nu vad ce am pute face! (am folosit zeci de metode-i-am intrerupt netu, i-am taiat curentu, etc zbiara si face la fel ca drogatii care nu primesc doza zilnica ) Of doamne nu va imaginati ce durere sa vezi cum se distruge din cauza unei prosti de joc. Nu inteleg de ce CNA nu intervine si in lumea asta virtuala care lanseaza servere frauduloase care atrag zeci de tineri pe care ii duc incet dar sigur la pierzanie.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod