Regulile shopping-ului ecologic

6. Nu-ti schimba telefonul mobil o data la sase luni. Realizarea aparatului in sine este mare consumatoare de energie, iar materialele folosite fac parte din categoria celor energofage. Telefonul mobil este un fel de prieten. Iti schimbi prietenii o data pe sezon?

7. Fa revolutie la tine acasa! Schimba toate becurile clasice cu becuri eco, schimba bateriile de la baie, bucatarie si capul de la dus cu cele care cresc artificial presiunea jetului de apa, prin amestec cu aer. Vei reduce factura la apa cu 35-40%, iar pe cea la electricitate, cu 25-30%. Nu privi doar prin prisma banilor castigati, ci transforma diferenta in mai putini metri cubi de CO2 eliberati in atmosfera.
Si apa de la robinetul de acasa si lumina artificiala, in final, asta inseamna.

8. Cumpara lucruri... vechi. Vrei sa redecorezi? Incepe prin a vizita magazinele de antichitati. Vrei ceva nou in casa? Da un tur prin vesela veche a bunicii. Reconditioneaza, restaureaza, vopseste, refoloseste. Gandeste-te daca patul, fotoliul sau dulapul din bucatarie nu pot fi reconditionate, inainte de a cumpara ceva nou.

9. Cumpara bambus. Fie ca este vorba despre obiecte de mobilier, fie ca este vorba despre decoratiuni, alege-le pe cele facute din bambus. Ofera cel putin doua avantaje majore: bambusul creste repede si, optand pentru produse facute din bambus, salvezi lemnul de alte esente, care creste mult mai greu.
Si, nu in ultimul rand, este la moda!

10. Cumpara o patura pufoasa si, iarna, pune caloriferul la nivelul eco. O patura in plus inseamna cativa zeci de lei, dar te va ajuta sa reduci noaptea caldura in casa, fapt care se traduce prin reducerea emisiilor de CO2. (O temperatura cu doua grade mai scazuta in casa, iarna, si cu doua grade mai ridicata vara, - in cazul in care folosesti aparate de aer conditionat, inseamna ca reduci cu 10% emisiile de CO2 in atmosfera, rezultate din consumul de energie al casei tale).

11. Cumpara doar produse de sezon. Capsune, primavara, din productia locala, rosii, vara, vinete, toamna.
Este o cheltuiala inutila pentru tine si o risipa imensa sa consumi rosii din Spania, iarna, cand nu au nici un gust, capsune, toamna, de la turci, si asa mai departe.

  • Cumpara produse ecologice de fiecare data cand ai ocazia. Astfel, sustii zoo-agricultura eco si ai avantajul de a beneficia de tot ce poate fi mai bun pentru tine si familia ta.

Acestor reguli li se adauga inca multe altele. Secretul este ca atunci cand intinzi mana dupa un produs de pe raftul unui magazin sa te gandesti de unde vine, cine l-a facut, cine castiga de pe urma faptului ca tu il cumperi, ce avantaje si dezavantaje ai pentru ca platesti pentru acel produs, cat de necesar iti este, ce alternative ai si, nu in ultimul rand, sa apreciezi singura cata energie s-a investit in el si, in consecinta, daca merita sau nu sa fie cumparat.


Gestul tau contribuie la reglarea raportului cerere si oferta in economia de piata. Si, inca ceva: nu gandi strict prin prisma nevoii tale de moment, nu gandi prin prisma socio-politica actuala, ci in perspectiva. Succes la cumparaturi!
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Marcela Ilas pe 29 Ian 2009, 09:36
    Bumbacul ecologic

    Am citit articolul Regulile shoppingului eco.Va rog sa-mi scrieti ce insemne sau ce denumire are bumbacul ecologic pe etichetele de pe imbracaminte.Multumesc.

    0
    0

  • alin pe 19 Apr 2008, 14:51
    darga Lavy

    Din comentariul tau rezulta ca esti un om egoist, agresiv, care nu poate intelege mai mult decat are sub nas.Presupun ca esti genul de persoana care lasa gunoi in urma dupa ce merge la iarba verde, unde a ascultat manele. Cumparaturi eco este un punct de vedere foarte bun, pe care daca l-am respecta cat de cat am trai, toti, inclusiv tu Lavy (obeserv ca te semnezi cu y in coada... draga Lavinia, probabil!), intr-un mediu mai bun, mai putin agresi, mai curat. Eu nu ma duc cu sacose de panza, dar le adun pe cele de plastic si le duc inapoi la buticul cu zarzavaturi din coltul blocului... Lavy, acestu subiect face lagatura cu chestiuni care tin de stil, personalitate si de atitudine... Si inca ceva oricare dintre noi poarta mult mai multe tesaturi sintetice decat stie... Nu te sfatuia textul sa nu cumperi bumbabc ci sa-ti folosesti capul.... Stii ce este ala cap? Asta este parerea mea, iar pentru editor, mi-ar placea sa gasesc mai multe subiecte pe tema asta... Toate bune dragilor

    0
    0

  • Lavy pe 19 Apr 2008, 09:03
    ECO CRAP

    mai... hai sa fim seriosi... ce prostii... sa cumperi mai multa cafea decat iti trebuie, o cantitate mai mare de produs care o sa iti expire, sa folosesti pungi de panza, eventual si sa iti curga ceva prin ele pana acasa... foloseste haine din material sintetic, nu bumbac, da , normal, care nu sunt comfortabile si chiar pot provoca alergii... foloseste produse naturale pt curatat... sa vad spaland geamurile cu apa cu otet- va rugati moartea... hai sa fim seriosi... lumea a evoluat spre confortul nostru, de asta nu mai suntem in Evul Mediu, pt ca avem anumite facilitati de care sa ne bucuram. Ar trebui sa ne gandim si la viitorul nostru dar nu chiar sa facem prostiile astea de 'eco stuff'. Ar trebui sa incepem prin simplul fapt de a recicla... si dupa aia mai putem povesti de pahare de unica folosinta si alte aberatii...

    0
    0

  • aly13 pe 18 Apr 2008, 17:05
    de dorit

    cat mi-as dori ca lumea sa constientizeze importanta pe care o are fiecare actiune de genul celor enumerate in articol! se zice ca cel mai greu este inceputul..... asa ca...haideti sa avem grija de mediul in care traim!

    0
    0

  • a-dinutza pe 18 Apr 2008, 10:39
    cumparaturi eco

    e un articol interesant, chiar niste idei ff bune, dar ma intreb, daca persoanele adulte care sunt mai constiente de situatia ecologica de azi nu respecta aceste "reguli", cei mici de la cine sa vada si sa invete?cred ca e nevoie de o campanie mai ampla de informare....etc. si inca ceva - credeti ca azi,in "epoca" consumului si agonisirii de bunuri, se mai gandeste cineva la bunurile si lada bunicii? la reconditionare a mobilei?e clar ca o arunca direct. si fiind in graba tot timpul, cine se mai gandeste sa mearga la magazin cu pungi de panza? ne place sa fie totul f bine ambalat si curat...nu?concluziile?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod