Calculeaza pretul casei pe care ti-o permiti

Daca in decizia alegerii casei ai fost ajutata de o agentie imobiliara, atunci va trebui sa ii achiti onorariul, care, de regula, este intre 1 si 3% din valoarea tranzactiei. Comisionul pentru asigurarea imobilului este, in medie, de 2% din valoarea sa. In cazul in care materia prima din care acesta a fost construit este lemnul, comisionul se dubleaza, devine 4% din valoarea imobilului, deoarece se considera ca prezinta risc sporit la incendii.

Afla creditul la care te incadrezi, apoi cauta o casa


Este de preferat ca, inainte sa incepi sa iti cauti locuinta, sa treci pe la un consultant financiar care sa iti calculeze suma maxima pe care o poti obtine de la banca, potrivit venitului lunar pe care il obtii. In fond, nu te costa nimic si beneficiezi de asistenta de specialitate in alegerea produsului de creditare.

Apoi, pentru a nu risca sa amani plata la vanzator, in eventualitatea in care banca ar intarzia cu aprobarea dosarului, ii poti solicita consultantului demararea procedurii de obtinere a creditarii.
Aceasta deoarece, imediat ce ai obtinut preaprobarea, banca iti ofera o perioada de timp de 30 de zile pana la 6 luni in care iti poti cauta locuinta, cunoscand suma pe care te poti baza ca o vei obtine.

Cu 1.000 de euro salariu poti lua 45.000 credit


O familie formata din doi membri care castiga lunar 1.000 de euro poate obtine de la banca un credit de 45.000 de euro, esalonat pe 30 de ani, in conditiile unui grad de indatorare de 50%. Daca in familie a mai aparut un membru, cu acelasi venit lunar, suma se diminueaza la 42.000 de euro.


Tine cont de faptul ca bancile au inceput sa reintroduca avansul minim obligatoriu pentru creditele ipotecare, de la 5 pana la 25% din valoarea imobilului. Unele banci nu mai iau in considerare anumite categorii de garantii, precum terenurile aflate in extravilan, proprietatile rurale sau imobilele confort II. O serie de banci au diminuat cota de finantare din valoarea garantiei la 75%, iar in cazul terenurilor, la 50%. Nu cu mult timp in urma, bancile ajunsesera sa acorde finantare de 100% din valoarea garantiei.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod