5 sfaturi financiare importante de la bunici. Învaţă să economiseşti!

Bunicii sunt uneori primii profesori când vine vorba de sfaturi financiare, aceştia trecând prin perioade dificile din punct de vedere economic, precum Marea Criză, Al Doilea Război Mondial sau perioada de tranziţie de după Revoluţia din 1989.

De asemenea, bunicii reprezintă şi un model financiar, în condiţiile în care, în pofida veniturilor modeste, îşi plătesc obligaţiile financiare la timp şi reuşesc să economisească şi bani pentru copii şi nepoţi. Din aceste motive, atunci când suntem într-o dilemă financiară şi avem nevoie de sfaturi şi de susţinere putem apela oricând la bunicii noştri.


Mai jos avem 5 sfaturi pe care specialiştii KRUK România le-au aflat de la bunicii lor, pentru a avea o viaţă financiară liniştită.

1.
Răsplăteşte-te singur

Este foarte important ca atunci când îţi primeşti salariul, primul lucru pe care să-l faci este să te răsplăteşti singur. Pune deoparte între 5 şi 10% din bani pentru că nu ştii niciodată când o să ai nevoie de aceste fonduri, în cazul unei situaţii urgente sau pentru a-ţi satisface o altă nevoie. În plus, faptul că ai nişte bani deoparte te face mai sigur pe tine din punct de vedere financiar.

2. Ţine un calendar al datoriilor
Pentru a-ţi plăti la timp facturile la utilităţi, întreţinerea sau ratele la bancă, notează datele scadente într-un calendar.
În felul acesta poţi avea o evidenţă exactă a lor şi îţi vei putea gestiona mai bine cheltuielile neprevăzute.

3. Prioritizează cheltuielile
Toate nevoile sunt importante, iar pentru a le îndeplini, în cele mai multe cazuri, ai nevoie de bani. Din păcate, de-a lungul unei luni nu le poţi satisface pe toate, astfel că este vital să le prioritizezi. Nu te arunca la cheltuieli care îţi depăşesc bugetul lunar, iar atunci când trebuie să faci unele care implică bunuri de folosinţă îndelungată, precum un frigider, o maşină de spălat sau un televizor, încearcă să pui nişte bani deoparte înainte de a merge la cumpărături.

4.
Evită achiziţia de bunuri şi servicii pe termen scurt prin credite

De exemplu, o vacanţă achiziţionată pe credit îţi poate aduce mai multe bătăi de cap decât linişte şi relaxare. O vacanţă este o plăcere pe termen scurt, iar dacă va trebui să o plăteşti pe termen mediu atunci pot apărea probleme – o reducere a veniturilor ori o fustrare de tipul “cât trebuie să mai plătesc pentru vacanţa aia de acum 2 ani”.

5. Economiseşte în tinereţe pentru bătrâneţe
Majoritatea persoanelor în vârstă recunosc că şi-ar fi dorit să economisească pentru pensie mai devreme, pentru a avea o bătrâneţe liniştită.
În acest sens, aveţi la dispoziţie diferite produse de economisire, bancare sau de asigurări.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod