Selkirk Rex - Pisicuta ondulata

Selkirk Rex este o pisica de marime medie spre mare, cu o structura osoasa solida, din cauza careia ea atinge o greutate surprinzatoare, dand totodata impresia de putere. Femelele pot fi mai putin masive decat masculii, dar nu se poate spune ca au o silueta delicata. Selkirk Rex este o pisica activa cu o personalitate dulce si adorabila.

Capul este rotund, lat, iar obrajii sunt proeminenti atat la masculi, cat si la femele.

Botul are latime medie, iar structura sa osoasa are un aspect rotunjit, zonele de imbinare a mustatilor fiind bine definite, conferindu-i pisicii un aspect patratos. Lungimea botului este egala cu jumatate din latimea sa, iar din profil botul este perfect vizibil, dincolo de linia curba a obrazului.

Varful barbiei este situat pe aceeasi linie cu cel al nasului, iar buza superioara se afla pe acelasi plan vertical. Tot din profil se poate vedea stopul pronuntat.
Nasul prezinta o curba convexa si este situat sub linia ochilor. Barbia este ferma si bine dezvoltata, direct proportionala cu restul capului.

Urechile sunt de marime medie, late la baza, rotunjite spre varf si dispuse la o distanta apreciabila una de cealalta. Ideal, acestea se vor incadra perfect in conturul rotund al capului. In cazul in care sunt prezente, smocurile de par sunt ondulate.

Ochii sunt mari, rotunzi, dispusi la o distanta apreciabila unul de altul. Ei nu trebuie sa fie migdalati sau sa aiba forma ovala, iar colturile lor interioare si exterioare se afla la acelasi nivel.

Corpul este de marime medie spre mare si bine proportionat. Torsul are un aspect dreptunghiular din cauza masei musculare substantiale, dar nu este lung. Spatele este drept, cu o usoara ridicatura spre partea dorsala. Latimea la nivelul umerilor ar trebui sa fie egala cu cea de la nivelul soldurilor.

Membrele sunt medii spre lungi, cu o structura osoasa ferma si proportionale cu marimea corpului.
Labele sunt mari, rotunde si compacte, avand cate cinci degete la cele anterioare, si cate patru la cele posterioare.

Coada are o lungime medie, direct proportionala cu cea a corpului. Este destul de lata la baza, dar varful nu este nici tesit, nici ascutit.

Blana poate fi lunga sau scurta. Diferentele de lungime sunt cel mai evidente la nivelul cozii si al "gulerului".

La exemplarele cu par scurt, blana de pe coada are aceeasi lungime ca cea de pe corp (2,5 - 5 cm), iar onduleurile de pe coada au un aspect plusat si sunt dispuse uniform in jurul acesteia. "Gulerul" are aceeasi lungime ca blana.

La exemplarele cu par lung, onduleurile de pe coada sunt zburlite, iar "gulerul" este mai lung.

Atat blana scurta cat si cea lunga este fina, compacta si, bineinteles, ondulata. Este densa si plina, fara zone golase sau prea putin acoperite de par. Este zburlita si nu trebuie sa aiba un aspect neted sau sa fie lipita de corp.
Blana pisicilor Selkirk Rex este neuniforma si lipsita de o structura anume, iar onduleurile sunt largi si dispuse neregulat.

Desi gradul de ondulare variaza in functie de lungimea parului, de sexul pisicii si de varsta acesteia, intreaga blana trebuie sa poarte efectul genei Rex. Onduleurile sunt mai pregnante in jurul gatului, pe coada si pe abdomen. Un grad mai mic de ondulare poate fi permis la exemplarele tinere si la pisoi.

Culoarea

La nivelul blanii sunt permise toate culorile, precum si combinatiile acestora. Culoarea ochilor poate fi caprui, auriu, galben sau verde; albastru la pisicile bicolor sau colourpoint.

Culori principale

Alb - pur si stralucitor. Pielea nasului si pernitele labutelor sunt roz.

Negru - negru-carbune de la radacina parului pana la varf. Pielea nasului si pernitele labutelor sunt negre.

Albastru - este de preferat o nuanta mai deschisa. Pielea nasului si pernitele labutelor sunt bleu.

Rosu - intens, fara marcaje sau pete.
Buzele si barbia au aceeasi nuanta ca blana. Pielea nasului si pernitele labutelor au culoarea rosu-caramiziu.

Crem - este de preferat o nuanta deschisa, fara marcaje. Pielea nasului si pernitele labutelor sunt roz.

Ciocolatiu - nuanta intensa, tinde spre maroniu. Pielea nasului si pernitele labutelor sunt maronii.

Lavanda - culoare uniforma. Pielea nasului si pernitele labutelor sunt roz-lavanda.

Sunt descalificate: stopul pronuntat, lipsa de vizibilitate a botului, ochi sasii, diformitati fizice evidente, polidactilie, lipsa onduleurilor.

Incrucisari in afara rasei sunt permise cu exemplare British Shorthair, Persane si Exotice.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod