Ritual de prezentare: "Miti, el e Grivei. Grivei, ea e Miti. Eu sunt stapanul"

Cat timp cele doua animale sunt impreuna, comportamentele de joc trebuie evitate. Nu aruncati mingea, nu alergati prin camera si nu lasati nici patrupedele sa o faca. Pisica este un animal mic, cu care cainele nu s-a obisnuit inca, iar atitudinea jucausa s-ar putea transforma imediat intr-una de vanator. Cand cainele vede mata ca pe o tinta sau prada, s-a terminat: cei doi trebuie sa fie separati definitiv.

Precautie si control total

La minimum o saptamana dupa ce interactiunea dintre cei doi a avut loc fara sa fie nevoie sa sanctionati cainele, renuntati la lesa si zgarda. Nu si la botnita. Chiar daca nu a trebuit in nici o sesiune sa corectati atitudinea catelului, intalnirile controlate trebuie sa se desfasoare pe parcursul a cel putin o saptamana.
Precautie si control total, acestea sunt cuvintele de ordine.

Chiar si dupa ce ati renuntat la lesa, nu-i lasati pe cei doi singuri, fara supraveghere. Veti sti ca ati reusit cand catelul, odata eliberat, nu o ia la fuga dupa mata. Daca acest lucru se intampla, o luati de la capat, de la momentul controlului cu zgarda.

Vor mai trece minimum patru saptamani pana cand veti putea scoate si botnita cainelui, in timpul intalnirii. Interactiunea dintre cei doi va trebui supravegheata foarte atent, in continuare. Daca nu observati comportament sau atitudini de tipul urmaririi prazii in acest interval, inseamna ca demersul este un succes. Oricum, tineti minte faptul ca pisica are nevoie de spatiu pentru a putea recurge la cea mai importanta metoda de aparare din lumea animala: fuga.
Asa ca amenajati locuri inalte in casa, unde mata sa se poata ascunde, fara a se simti amenintata.

Consultati specialistul, in privinta compatibilitatii dintre cei doi. El va va spune care sunt sansele de avea succes in acest demers, luand in considerare varsta, rasa si antrenamentul animalelor. Faceti-va temele, inainte de a incepe. De pilda, in majoritatea cazurilor, un ogar afgan va ataca animalele pe care le vede afara, dar nu si pe cele aflate in casa. Cainii din rasele Cocker Spaniel, Beagle si Basset Hound sunt, in general, buni prieteni ai celorlalti locatari necuvantatori ai casei.

Cainele trebuie sa fie dresat. Daca aveti un caine de talie mijlocie sau mare, care nu a trecut printr-un curs de obedienta, nu incercati sa-i prezentati pisica.


Una dintre cel mai des intalnite greseli este acordarea unei atentii exagerate animalului nou venit si neglijarea celuilalt.

Tineti minte ca nu puteti controla pisica. Trebuie sa va concentrati, din acest punct de vedere, asupra cainelui.

Nu pedepsiti nici unul dintre animale. Daca lucrurile merg prost, separati-le.

Sansele ca pisica si catelul sa devina buni prieteni sunt mici. Ceea ce cautati, de fapt, sa obtineti este toleranta. Pisica trebuie sa inteleaga faptul ca nu-i este pusa in pericol sub nici o forma viata. Iar cainele sa se prinda ca mata nu e nici pe departe asa de interesanta, ca prada. Trebuie sa evitati comportamentele care ii arata cainelui ca pisica este proprietatea dumneavoastra.
Va incerca sa vi-o... fure, vie sau nu! Nu o mangaiati in prezenta cainelui, cel putin in primele zile de pregatire.

Nu lasati pisica sa manance din bolul cainelui, daca este posesiv din acest punct de vedere. Unele mancaruri pentru pisici pot face rau cainelui, asa ca si viceversa este valabila. In plus, cel putin in prima perioada, cainele nu ar trebui lasat sa se apropie de locul unde mananca pisica. Ar putea sa o vada ca pe un obstacol infim in calea mesei de pranz sau a cinei, iar finalitatea exercitiului ar fi dramatica!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod