Solutii impotriva rosului

A disparut sau l-a mancat pisica? Pisica a inghitit... Ce?! Eram stransi "la un pahar de vorba" si nu m-am putut abtine sa le povestesc catorva prieteni continutul...

A disparut sau l-a mancat pisica? Pisica a inghitit... Ce?! Eram stransi "la un pahar de vorba" si nu m-am putut abtine sa le povestesc catorva prieteni continutul unui articol pe care il citisem in ziua respectiva, pe un site dedicat matelor.

Da, o pisica din Statele Unite a ajuns, insotita de stapana sa, la ceea ce se dorise a fi un banal control veterinar de rutina. Era perfect sanatoasa, numai ca, apasand-o in zona abdomenului, doctorul a avut o tresarire - in stomacul pisicii se afla ceva a carui forma aducea cu cea a unui ghem, a unei tumori sau a unui obiect rotund, destul de mare.

Nici macar radiografiile nu au putut dezvalui natura misterioasa a obiectului, iar doctorul a informat-o pe proprietara ca numai o interventie chirurgicala ar putea dezlega misterul. Echipa de medici a pornit interventia, asteptandu-se la ce era mai rau. Insa ce avea sa gaseasca acolo depasea cu mult limitele imaginatiei: din stomacul pisicii au fost extrase nici mai mult nici mai putin de 24 de obiecte, dintre care majoritatea consta in buretei de par ai stapanei sale, plus cateva fese elastice si o punga din hartie.

Ei, ce spuneti? Asa da (adica asa nu!) pisica mancacioasa! Stapana pisicii a declarat ca, intr-adevar, de la o vreme, observase ca elasticele ei de par dispareau intr-un mod misterios, insa daduse vina pe memoria care (credea ea) incepuse sa-i joace feste.

Ce-i place - e de mancare

Pisicile noastre pot, la un moment dat, sa dezvolte "apucaturi" deosebit de ciudate, cum ar fi rosul si chiar inghititul diferitelor obiecte sau materiale, de exemplu cabluri electrice, pungi din plastic sau din hartie, pulovarul din lana la care tu tii in mod deosebit, perechile de sosete ale sotului, prosoapele din baie, sireturile bocancilor si, nu in ultimul rand, elastice pentru codite.



Intr-adevar, pisicile noastre nu se dezmint! Orice ai face, viata alaturi de ele nu poate deveni una plictisitoare, deoarece ele vor gasi mereu de facut ceva iesit din comun! Specialistii nu pot spune cu exactitate care este cauza acestui comportament; parerile sunt impartite: intre plictiseala, stres, deficiente de nutritie sau gustul pe care il au diferitele tipuri de materiale si care, intamplator, poate fi placut pisicilor.

Lasand la o parte latura amuzanta a acestor manifestari, rosul asternuturilor sau al imbracamintii (ca sa nu mai spunem de cablurile electrice) este un tip de comportament care poate avea urmari grave pentru sanatatea pisicutei tale (vezi exemplul de mai sus) si costisitoare pentru tine, ca proprietar.

Te poti trezi cumparand acelasi tip de produs de mai multe ori. Degeaba, caci obiectul o sa dispara iar si iar. In cel mai pesimist dintre scenarii, te vei trezi cheltuind sume mari de bani, pentru a-ti trata mata sau a o supune unei interventii chirurgicale. Tocmai din aceste doua motive, obiceiul pisicii de a roade orice ii pica la indemana trebuie tinut sub control si, pe cat posibil, eliminat. Iata in continuare 12 sfaturi ale specialistilor, pentru oprirea mustacioasei "masini de ros".

1. "Mananc pentru a trai..." - necesitatile nutritionale ale pisicii tale sunt deosebit de importante. Poate ca mata ta este putin mai altfel decat restul matelor si simte nevoia de a rontai alimente crocante. In functie de gust si de grosimea portofelului, ii poti oferi hrana uscata, frunze de salata, morcovi sau coji de cartof.

Chiar si unii biscuiti pentru caini sau oasele din piele se pot dovedi folositoare, insa nu ii da pisicii asa ceva decat in urma unui consult si cu aprobare din partea medicului veterinar.

Obiceiul pisicii de a roade tesaturi din bumbac sau din lana poate fi si un semn al faptului ca alimentatia matei este saraca in fibre. Daca, atunci cand pisica incepe sa se manifeste astfel, alimentatia sa este compusa majoritar din hrana umeda conservata, probabil va fi nevoie sa-i schimbi dieta, cu hrana uscata, de tip crochete.

2. O "salata" este oricand binevenita - da frau liber imaginatiei si pune la punct o mica sera numai pentru pisica ta, unde poti planta iarba-matei, grau si alte plante care sa o tina pe mica rebela departe de florile din ghiveci, majoritatea daunatoare pisicilor.

3. Intre patru pereti, imaginatia o poate lua razna - o pisica plictisita este ca o bomba cu ceas. Din ce in ce mai multi proprietari de pisici uita ca aceste animale sunt totusi carnivore si vanatori, ca sunt dispuse oricand sa alerge, sa sara si sa se catere, pentru a dobandi hrana. Asigura-i pisicii tale o cat mai mare varietate de jucarii si ansambluri proiectate pentru joaca, exercitiu si explorare, care sa stimuleze atat corpul, cat si mintea. Interesul pentru vechile jucarioare poate fi reimprospatat prin stropirea lor cu putin suc de carne, branza sau peste, pentru a-i capta cat mai eficient interesul.

4. Ce zici de o partida de vanatoare? Orele de masa ale pisicutei pot deveni mult mai interesante si mai naturale daca tu ii vei ascunde mici cantitati de hrana in diferite locuri de prin casa. Astfel, pisica va trebui sa-si puna simturile la treaba, sa caute hrana ascunsa. Va fi o provocare careia merita sa-i dea curs. Apropierea orei de masa va fi asteptata cu nerabdare si cu dorinta de a descoperi un nou cotlon neexplorat.

5. Mananc si... atat? Specialistii in comportament felin recomanda folosirea jucarioarelor-surpriza, acelea in interiorul carora poate fi introdusa o cantitate de hrana, pentru obtinerea careia pisica trebuie sa depuna efort.
Dezvolta inventivitatea matei si tine-o ocupata cat timp stapanii sunt plecati de acasa.

6. Gusturile nu se discuta... Am auzit undeva spunandu-se ca nimanui nu-i place schimbarea, decat daca este vorba despre un bebelus de patru luni, cu scutecul ud. Pentru pisica ta, vorba asta functioneaza mai bine decat pentru oricine altcineva. Pisicile stiu ca drumul cel mai scurt este cel pe care il cunosti deja, asa ca resping din start schimbarea. Fie ca este vorba despre membrii familiei, mobila, litiera sau marca de hrana, pisica ta le vrea pe toate "statice".

7. Nu recompensa comportamente inadecvate! De cele mai multe ori, stapanii sunt cei care incurajeaza in mod inconstient obiceiul pisicii de a roade diferite materiale, prin simplul fapt de a le acorda atentie. Pentru unele pisici, chiar si atentia negativa este mai buna decat ignorarea. De fiecare data cand pisica alege sa rontaie o jucarioara mai degraba decat maneca bluzei tale, recompenseaza-o cu ceva bun, o mangaiere, un masaj, orice stii ca ii face placere.

8. Redirectioneaza comportamentul inadecvat. De exemplu, atunci cand mata e pusa pe treaba cu un cablu sau o punga, atrage-i atentia cu o jucarioara sau o recompensa. In timp, pisica va invata ca distractia in grup, cu familia, este mai buna decat cea alaturi de vechiul prieten al vremurilor de singuratate.

9. Caaahhhh! Asemenea copiilor care isi sug degetele sau isi rod unghiile, pisica va inceta sa roada diferite obiecte care au fost stropite cu o substanta cu gust amar sau iute. In petshopuri pot fi gasite sprayuri repulsive, deosebit de eficiente, nontoxice pentru pisici. O metoda complementara ar fi amplasarea in imediata apropiere a acestor obiecte a unui soricel sau a unei jucarioare din bumbac.
In momentul in care pisica va incerca sa roada materialele interzise si va simti gustul neplacut, isi va indrepta atentia asupra jucariei.

10. Stop! Atunci cand vrei ca pisica sa stea departe de un anumit obiect, cum ar fi cablurile electrice, se recomanda infasurarea acestuia in folie din aluminiu sau ascunderea cablurilor in interiorul unor profiluri de protectie. Pentru alte tipuri de materiale, se poate dovedi utila si metoda stropirii pisicii, folosind un pistol cu apa.

11. Ceva nu miroase bine... Cele mai multe pisici detesta mirosul de parfum, asa ca poti amesteca o parte de esenta de parfum cu 10 parti de apa, aplicand solutia obtinuta in zona sau pe suprafata obiectelor interzise. Cu cat mirosul este mai puternic si mai neplacut, cu atat mai bine! Asa ca nu ramane decat sa scotocesti prin sertare pentru a gasi un parfum primit cu nu stiu ce ocazie, de la nu stiu cine si care ti-a placut atat de tare, incat nu l-ai folosit niciodata. Fa-l cadou... pisicii.

12. In disperare de cauza - pastilele. In cazul in care toate aceste metode dau gres, iar tulburarile de comportament nu pot fi rezolvate pe alte cai, este posibil ca medicul veterinar sa recomande un tratament cu antidepresive.

Acum, ca ai aflat cat de multe lucruri pot ajunge in burtica unei pisici, nu-i asa ca nu ti se mai pare ciudat faptul ca nu l-ai vazut pe Mos nici Craciunul asta? Cine stie, poate l-a inghitit pisica!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod