8 lectii pentru educatia perfecta!

Din momentul in care te-ai hotarat sa-ti maresti familia cumparandu-ti un caine, in atributiile de zi cu zi si-a facut loc si educarea acestuia. Nu te speria! La fel...

Din momentul in care te-ai hotarat sa-ti maresti familia cumparandu-ti un caine, in atributiile de zi cu zi si-a facut loc si educarea acestuia. Nu te speria! La fel ca plimbarile zilnice si vaccinarile periodice, dresajul de baza al cainelui nu trebuie sa lipseasca din minunata viata de crescator/proprietar de caini.

Un dresaj corect iti va asigura o viata fericita alaturi de mult iubitul companion. Desigur, acesta trebuie sa inceapa de la o varsta frageda, atunci cand capacitatea sa de a invata este ridicata.

Recomandari generale

La fel ca si copiii, cateii au "viteze" diferite de invatare, iar unul dintre factorii comuni este nevoia de a dormi, dar si constitutia lor, inca fragila. In consecinta, ca o stapana responsabila, trebuie sa respecti nivelul/"viteza" de dezvoltare a fiecaruia in parte si faptul ca puiutul tau este deocamdata foarte, foarte tanar!

1. Joaca - pur si simplu, toti cateii adora sa se joace! In lectiile de dresaj, joaca este una dintre recompensele cele mai indragite de catei.

2. Pas cu pas - educarea cateilor este un proces ce se realizeaza treptat; cand este foarte mic, catelul are o capacitate de concentrare limitata, astfel incat o partida de dresaj nu trebuie sa dureze mai mult de 3-5 minute.

Poti extinde sedinta de dresaj in mod gradat - in jurul varstei de 6 luni catelul va fi capabil sa se concentreze si sa invete in cadrul unei lectii de dresaj de circa 30 de minute.

3. Recompensa si restrictie - dresajul catelului este, pe de o parte, rezultatul recompensei, iar, pe de alta parte, al fermitatii. A te juca impreuna cu cainele tau poate fi distractiv si educativ, catelul invatand, prin joaca, lucruri noi. Recompense importante sunt si mangaierile sau cuvintele de lauda, spuse pe un ton cald, afectuos.

4. Limbaj - tonul vocii este foarte important pentru catelus, asa ca "modeleaza-ti" glasul atat in timpul sedintelor de dresaj, cat si in timpul liber. Cu toate acestea, comenzile "Sezi", "Asteapta" etc. trebuie sa fie des repetate si spuse pe un ton mai ferm. De asemenea, si gestica este foarte folositoare in dresaj.

I. Invatarea numelui

Niciodata nu rosti numele catelului pe un ton foarte ridicat! Cainele are simtul auzului foarte dezvoltat si tipatul nu va face decat sa-l streseze. Pronunta-i numele incet si clar, pentru a-i capta atentia, si apoi asociaza-i numele cu fiecare comanda data.

Primul lucru pe care trebuie sa-l invete un catel este numele sau.
Cu cat numele este mai scurt, cu atat va fi mai usor de retinut pentru caine.

cheama-ti catelul pe nume inca de la inceput;
inainte sa-l chemi pe nume, joaca-te cu el, incurajandu-l astfel sa-ti "raspunda la apel";
cand vine (dupa ce l-ai chemat), mangaie-l mult si recompenseaza-l cu ceva bun;
daca nu vine imediat ce l-ai chemat, nu-l certa! Data viitoare va veni si mai tarziu!

II. "Nu"

Asigura-te ca-i dai comenzi exacte si consecvente: cand ii spui "Nu" intr-o zi, nu permite ca a doua zi acel "Nu" sa se transforme in "Da".

Inca de la inceput, trebuie sa-l obisnuiesti cu "Nu"/"Nu e voie":

"Nu" trebuie asociat cu ceva interzis pentru catel;
"Nu" trebuie rostit pe un ton ferm, categoric, clar de fiecare data cand il vezi facand ceva gresit/interzis.

III. Dresajul "de casa"

Daca puiul tau face nazbatii in casa, in absenta ta, la intoarcere nu-l mustra! Mustruluieste-l doar atunci cand il prinzi pe picior gresit!

De cele mai multe ori, cand vine intr-o casa noua, catelul nu este instruit, asa ca rolul tau este sa-l ajuti sa se obisnuiasca cu noua casa si cu noua familie.

scoate-l afara destul de des (cel putin din doua in doua ore);
du-l afara pentru a-si face nevoile imediat dupa ce a mancat, dupa ce s-a trezit din somn sau dupa ce s-a jucat;
recompenseaza-l din plin (mangaieri, verbal, cu ceva gustos) cand incepe sa ceara afara pentru satisfacerea necesitatilor;
daca il prinzi facandu-si nevoile in casa, ia-l de la "locul faptei", spune-i "Nu"/"Nu-i voie" pe un ton ferm si du-l imediat afara.
Recompenseaza-l de cate ori isi face nevoile afara si lauda-l mult!;
nu uita - chiar daca locuiesti in oras, intr-o zona rurala sau... la malul marii, trebuie sa strangi murdaria lasata in urma de cainele tau!

IV. "Sezi", "Culcat", "Asteapta"...

Aceste comenzi trebuie invatate in ordine, deci trebuie sa te asiguri ca, inainte de a trece la urmatoarea comanda, prima este inteleasa si executata perfect de catre caine.

"Sezi": aceasta comanda este invatata cu usurinta de catel daca este recompensat corespunzator. Tine in mana dreapta o bucatica de mancare (carne, crochete) sau jucaria sa preferata. Ridica mana astfel incat stimulentul sa-i ajunga deasupra capului, iar el sa-l urmareasca cu privirea. Da comanda "Sezi" si plimba mana catre spatele puiului. Acesta, urmarind stimulentul cu privirea, se va aseza in sezut. Imediat ce face asta, recompenseaza-l cu stimulentul si lauda-l verbal ("Bravo").

"Culcat": din pozitia asezat a catelului, cu stimulul in mana dreapta, coboara mana in fata labelor anterioare ale puiului, dandu-i comanda "Culcat".
Lasa pumnul jos, usor intredeschis, in asa fel incat el sa poata mirosi stimulul. In cazul in care nu se lasa pe labele din fata in pozitia "culcat", ajuta-l tragandu-i labele spre inainte, astfel incat puiul sa alunece usor in "culcat".
 

Comentarii (30)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Bratu Antonia pe 20 Ian 2016, 18:08
    Terrierul nostru.

    Am un terrier cu varsta de 2 luni. Este la noi de cateva zile si dorim sa-l invatam sa-si faca nevoile intr-un singur loc. Cum trebuie sa procedam?

    0
    3

  • Andreea pe 31 Oct 2015, 12:59
    dresajul catelusilor

    Salut eu am 2 catelusi din rasa Stafor-Saier-Bulterier si desi sunt inca foarte mici ma gandesc la dresajul lor . -Daca nu pot sa ii dresez in acelasi timp ? -Cum gasesc numele potrivit ? -Am o problema din cauza timpului ....deoarece sunt la scoala si ei trb sa stea singur.....dar eu locuiesc la curte sar imi e teama ca dispar sau ca mananca ceva . Daca aveti solutii pentru mine cautatima pe pagina mea de facebook : Mirica Andreea si puteti vedea catelusii mei pe pagina Cross de pe facebook!!!

    4
    0

  • Alexandra pe 31 Dec 2014, 20:37
    dresaj canin

    Lecti astea nu mau prea ajutat pentru ca cainele meu cat as incerca nu vrea sa asculte si am executat toti pasi corect,si atunci cand aude comanda CULCAT el fuge prin casa si strica tot ce ii sta in cale.

    2
    0

  • Sara pe 3 Sep 2014, 23:50
    Comportamentul cainelui

    Nu pot scapa de problema. Catelul meu cand iesim afara o ia razna si fuge la orice strain sa-l linga si cauta joaca, nu mai realizeaza nimic, o ia la fuga sa sara pe oricine vede in cale, nu conteaza daca e pe partea cealalta a strazii sau este o persoana care nu suporta animalele etc.

    5
    0

  • Gabriela pe 13 Aug 2014, 19:21
    nemultumire!

    (e cateaua mea)Bella a spus: am o luna nu am cum sa pot fii dresata!!! :) dar multumesc pentru sfat :*

    1
    0

  • andreea pe 1 Mai 2014, 14:01
    intrebare

    cainele meu nu asculta comenzile nici numale nu sil cunoaste vrea doar sa manance ce sa fac datimi un sfat

    1
    7

  • Alexandrina pe 28 Feb 2014, 18:06
    Sfaturi utile

    Am si eu un catel pe nume Lot, iam pus acest nume pentru ca el sa pota usor sasi memoreze numele.An camera mea iam repartizat un loc numai pentru el.Lot are 2 luni si este un caine bun chiar daca este anca pui.an acel loc am pus urmatoarele lucruri 3 cutiute mici an una este ciorapeii pentru plimbare si hainuta si lesa ana doua sunt 2 perii si solutie pentru matreata, iar a treea este goala.Am mai pusun castron cu apa si unul cu mancare culcusul lui si un spatiu de joaca cu jucarii.

    13
    0

  • Nicolae pe 20 Feb 2014, 11:36
    nevoile catelusului

    am sie eu o rugaminte daca ma poate ajuta cineva, am un chihuahua toy de 8 saptamani si as vrea sa-l invat sa-si faca nevoile intr-un singur loc si nu pe unde vrea el, cum pot face acest lucru.

    12
    16

  • Stefan pe 30 Ian 2014, 13:53
    comportamentul catelului

    Am un catel de 9 luni pe nume Roony este o corcitura de Doberban.el este foarte orgolios si nu suporta sa fe dominat sau ca fie certat.cand il cert devine agresiv vrand sa ma muste.CE TREBUIE SA FAC?

    19
    12

  • cosmin pe 12 Nov 2013, 17:38
    Ce sa fac...?

    Am un Amstaff de 2 luni o chiama Sasha si incerc sa o dresez cu comnezile "Sezi" si "Culcat" pentru inceput dar nu este atent deloc la mine are in gand doar joaca zicetimi si mie ce as putea sa fac Multumesc.

    4
    13

  • Dresaj pe 31 Oct 2013, 12:05
    Dresaj

    www.cartedresajcanin.ro Au carti foarte bune de dresaj canin.

    5
    10

  • Dorian pe 1 Iul 2013, 12:29
    Carte buna de dresaj

    Am gasit un dresor care are si o adresa de e-mail unde l-am contactat in legatura cu puiul meu de Amstaff. M-a ajutat destul de mult cu educatia lui si am luat si cartea lui pentru dresajul de baza. site-ul este cartedresajcanin.ro

    7
    8

  • Jack pe 9 Feb 2013, 17:03
    am un catel de 4 luni

    am un catel de 4 luni... amstaff.. isi face nevoile afara a invatat sezi ,culcat asteapta nu ai voie,,,,dar cand ies cu el afara si ii du drumu nu ma mai asculta il chem nu vrea sa vine.... poate sa ma ajute cineva cu un sfat?

    8
    12

  • Alexandra pe 25 Ian 2013, 11:10
    Nevoile catelului

    Mi-am cumparat un catel,are 3 saptamani si isi face nevoile pe unde nimereste.I-am cumparat un pampers dar nu face pe el.Mai mereu face dupa canapea pentru a nu se observa.Ce pot face pentru a-si face nevoile pe acel pampers?

    26
    17

  • andi pe 25 Nov 2012, 23:13
    cateaua mea ma prinde de haine

    Am o catelusa de aproape doi ani si o cheama Laila.Nu stiu ce sa fac pentru ca de bucurie mă prinde de haine si mi le rupe.

    31
    12

  • Vio pe 18 Oct 2012, 22:48
    muscatul stapanului

    Nu-mi pot mangaia catelusa fara sa fiu muscata. Alearga dupa noi si ne musca. Daca ii spun ca nu e voie se opreste putin apoi reincepe sa muste.Are 3 luni, a invatat comanda "sezi", nu stiu ce sa mai fac.

    37
    13

  • Dog Projects SRL pe 27 Sep 2012, 23:19
    Mancare pentru caini si pisici cu livrare la domiciliu

    Detalii produse si comenzi la: www.euronuca.ro Comenzile dumneavoastra sunt preluate de echipa noastra: • online NON-STOP ( www.euronuca.ro ) • prin email NON-STOP, la adresele de mail: o euronuca@yahoo.com o zorile2000@yahoo.com • telefonic, intre orele 9:00 - 21:00, la numerele de telefon: o + 40 729035351 o + 40 729035350 Programul de livrare este: Luni - Vineri: 9:00 - 20:00 Sambata: doar livrari speciale Duminica : doar livrari speciale Luni livram gratis in Prahova Marti livram gratis in Dambovita Miercuri livram gratis in Bucuresti Joi livram gratis in Buzau Comanda minima 50 lei / livrare

    13
    11

  • maria pe 2 Iul 2012, 18:52
    muscatul stapanului

    Catelul meu , Oliver, are 4 luni si este foarte jucaus. Uneori cand alerg vine dupa mine si cand ma opresc incepe sa ma muste , dar oricat as incerca sa ii spun ca nu e voie sau sa il opresc nu asculta deloc. Ce ar trebui sa fac?

    21
    10

  • calin pe 11 Feb 2012, 01:45
    amstaff

    Am un amstaff de 6 luni si nu stiu cum sal invat sa mearga in lesa si knd ies undeva cu el ii tot speriat ce trebe sa fac?

    20
    14

  • madalina pe 2 Dec 2011, 18:01
    nevoile catelusului

    buna!am si eu un bichon care are4 luni si m-a km innebunit....i-am cumparat o solutie pe care am dat-o p pampers sa isi faca nevoile numai in acel loc unde-l pun dar el s joaca cu el....raspunde la nume dar asta e problema cea mai mare:face p unde apuca numai p pampers nu....nu stiu c sa fac.........si ink ceva.....mancarica i-o las permanent?sa manance knd vrea s-au sa ii dau d 3 ori p zi la anumite ore si apoi sa-l dau p afara?ast si eu rsp....pls.....ms

    27
    15

  • katalyna pe 4 Nov 2011, 15:53
    joaca cu catelul

    Am si eu o catelusa de 2 luni,rasa Pomeranian.Stie sa ceara afara si sa faca pe o laveta cand lipsesc de acasa ,dar cand vin acasa sare sa se joace si nu prea am chef ca sunt cam obosita cand ajung acasa .ce sa fac?

    23
    14

  • Mada pe 30 Sep 2011, 19:06
    Despre dresaj

    Buna,am primit o catelusa boxer de 2 luni si as vrea sa primesc niste sfaturi despre acesti catei si cum pot ei sa fie dresati!(si cum sa o las singura in casa mai mult timp pentru ca eu merg la scoala si parinti la servici)Multumesc.

    6
    12

  • nicy pe 19 Feb 2011, 21:26
    nevoile catelului

    am si eu un pikinez si areo problema cu nevoile deoarece el are un cos in care sta,acolo doarme dar imediat cei vina sa faca nevoile sare din coos si si le face langa cos desi il scot afara cate 30 min pe zi dimineata la amiaz si seara!!! va rog ajutatima

    16
    13

  • anonim pe 3 Ian 2011, 12:59
    bichon havanese

    eu am o catelusha ,bichon de 3 luni ,care isi face nevoile in casa dar daka o scot afara isi face acolo nevoile...nu prea am timp de ea si nu stiu cum sa o educ..raspunde la nume dar nu stie "culcat sezi...etc" ...ajutatima sami raspunda la comenzi si sasi faca nevoile pe ziar macar

    14
    17

  • Robert pe 15 Oct 2010, 20:43
    socializare cu alti catei

    am un amstaff de 3 luni si sitzu surori mele si am o problema cu amstaff-ul deoare ce cand catzlu surori mele incerca se se joace cu el inkepe sa maraie sa latre si sa se dea la el ceea ce nu vreau sa se intample deoarece stau intr-un cartier mai "deosebit" si mai am un rottwailer cu care asi vrea sa se inteleaga, cu rottwailer-ul nu am probleme si nu e vb-a de dresaj specializat tot eu am dresat si rottwailer-ul . va rog spuneti-mi ce sa fac

    16
    16

  • popa codruta pe 12 Mai 2010, 09:34
    nevoile catelului

    am si eu chihuahua de 3 luni si am o prob cu el,dupa ce mananca il scot afara se joaca,alearga insa nu-si face nevoile,cand il aduc in casa imediat se usureaza pe unde apuca desi i-am facut un loc special pentru asta.....nu prea stiu ce sa fac,il scot foarte des afara insa nici un rezultat.

    13
    13

  • krystann pe 9 Apr 2010, 22:16
    dresaj de caine !

    CRIS cel cu dresajul de caini .. da-mi o adresa de mess ceva .. ca am si eu niste intrebari :) !

    14
    17

  • CRIS pe 18 Iun 2009, 11:18
    dresaj canin ploiesti

    dresaj canin la domiciliu in ploiesti+insotire(optional) 3ron insotire dresaj incepand cu 150 ron -400ron sau pachet de vara 20 ron pe ora

    11
    13

  • kryna pe 7 Nov 2008, 12:11
    nevoile catelului

    i-am cumparat catelusului meu pampers cu o solutie care ar trebui sa il atraga acolo sa isi faca nevoile, dar il gasesc cate o data jucandu-se cu pampersul si isi face nevoile in vreo 3 locuri prin camera.chiar si la ora11 noaptea indiferent daca face si la 8-9 seara.are 6 luni.ce pot face ca el sa isi faca nevole in pampers cand sunt eu plecata?

    22
    15

  • cristi pe 20 Sep 2008, 18:19
    Nevoile catelului

    Cum pot sa invat catelul sa-si faca nevoile intr-un singur loc nu pe unde nimereste , catelul are 3 luni si este din rasa york shire terrier

    37
    20

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod