Ritual de prezentare: "Miti, el e Grivei. Grivei, ea e Miti. Eu sunt stapanul"

Aveti un caine, dar va doriti si o pisica? Sau, vazand cainele plictisit, copiii dumneavoastra s-au decis sa adopte o mata? Oficializarea relatiei de prietenie dintre cele...

Aveti un caine, dar va doriti si o pisica? Sau, vazand cainele plictisit, copiii dumneavoastra s-au decis sa adopte o mata? Oficializarea relatiei de prietenie dintre cele doua necuvantatoare va fi, cu siguranta, o provocare demna de luat in seama. Nu va asteptati ca vedeta latratoare a familiei sa accepte din prima ideea ca spatiul sau a fost "invadat" de o felina mica.

Cel mai mare pericol este, bineinteles, acela ca prietenul dumneavoastra patruped sa fugareasca mata si sa o raneasca sau... mai rau. Asa ca in nici un caz nu abordati aceasta problema intr-un mod neserios. Preluati controlul si antrenati, timp de cateva luni, atat cainele, cat si pisica, sa traiasca alaturi. Mai mult ca sigur nu vor deveni prieteni nedespartiti, asa cum se intampla in desene animate. Dar ii puteti educa sa se accepte reciproc si sa-si respecte unul altuia spatiul intim.

Aceste randuri nu tin locul consultarii unui specialist. Inainte de a va angaja in incercarea de "prezentare" a cainelui pisicii si invers, discutati problema cu un dresor specializat si, eventual, cu un veterinar.

Cu cat cunoasteti mai bine datele problemei, cu atat veti controla mai bine situatia, iar rezultatele vor fi pe masura efortului.

Cine-i seful?

Proprietarul cainelui trebuie sa devina "animalul alpha" in mini-haita. El trebuie sa detina in totalitate controlul asupra prietenilor necuvantatori, altfel intreg demersul a esuat inca dinainte de a fi luat startul. Cainele trebuie sa fie perfect constient de faptul ca nu el controleaza situatia.

Prima data cand pisica este introdusa in caminul unde traieste si un caine, cele doua animale nu trebuie sa se intalneasca. Inchideti cainele intr-o alta camera. Regula este valabila si in cazul introducerii cainilor in caminul unde locuiesc si pisici, fara exceptii. Greseala cea mai mare ar fi sa intrati cu mata in brate in camera unde se afla cainele. In acest fel, si omul si animalele sunt in pericol, iar repercusiunile sunt imprevizibile!

"Preludiul"

Primele "exercitii de intalnire" vor avea loc in conditii speciale: plasati cainele intr-o cusca, apoi lasati mata sa intre in camera unde se afla aceasta.
Cand animalul aflat in cusca latra, sanctionati-l verbal. Dupa 10-15 minute, scoateti pisica din camera si eliberati cainele. Scopul exercitiului este ca pisica sa se apropie de cusca in care se afla cainele, fara ca acesta sa reactioneze violent, iar cainele sa se obisnuiasca cu prezenta micutului viitor prieten.

Cei doi nu vor da nas in nas, in prima perioada de convietuire, decat in prezenta si sub supravegherea stapanului. In restul timpului, cele doua animale vor locui in incaperi diferite. Cand pisica este lasata sa umble de capul ei prin casa, fara supravegherea stapanului, cainele nu trebuie sa fie inauntru. Lasati-l sa umble prin curte sau scoateti-l la plimbare. In nici un caz nu trebuie lasat in cusca, de unde poate vedea pisica, decat atunci cand se afla in prezenta stapanului.

Buna, pisi...

Cainele nu trebuie sa vada pisica drept o proprietate a omului. Asa ca nu mangaiati, dar nici nu agitati pisica in timp ce exploreaza camera in care se afla cusca cu cainele in ea.
De asemenea, de dragul matei, in asteptarea momentului in care cei doi se vor vedea fata in fata, fara bariere, cainele ar trebui sa fie obisnuit sa poarte botnita. Este un instrument folosit temporar, dar util, in acest caz. Toate masurile de precautie trebuie luate.

Cam la doua saptamani dupa ce cainele a incetat sa mai latre din cusca sa la vederea pisicii, mata ar trebui sa se plimbe increzatoare prin camera. E momentul marii intalniri. Din nou, toate masurile de precautie trebuie luate! Cainele se va afla in lesa si va purta botnita. Ghearele pisicutei ar trebui taiate.

Tineti cainele alaturi de dumneavoastra, in pozitia asezat si permiteti pisicii sa intre in camera. Orice atitudine agresiva a cainelui trebuie sanctionata ferm, verbal si folosind zgarda si lesa. Lasati mata sa se apropie, daca doreste, dar nu fortati nota. Nu pedepsiti cainele daca adulmeca pisica. Aceasta atitudine trebuie, in fapt, incurajata.

Fiti foarte calma, deoarece cainele va simti imediat daca sunteti tensionata sau nervoasa, iar situatia ar putea scapa de sub control.

Repetati acest tip de intalnire supervizata, timp de 10-15 minute la inceput, apoi separati animalele. Ulterior, durata sesiunilor poate creste, pana la o ora.

Da-i o "spaga"

Recompensati cu delicatese culinare cainele, de fiecare data cand cei doi se intalnesc. Animalul va asocia prezenta pisicii cu senzatia de placere pe care o resimte cand primeste, de exemplu, crochetele preferate. Daca manifesta prea mult interes pentru pisica (de pilda, adulmeca aerul, asteptand sa intre in camera) distrageti-i atentia, in acelasi fel. Nu-l puteti premia pentru ca nu a fugarit mata, dar o puteti face pentru ca s-a comportat cum i-ati cerut.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod