Repere sigure

Daca nu stiti cum sa procedati, noi va indicam doua repere sigure pe care ar trebui sa le aveti in vedere atunci cand doriti sa achizitionati un Dobermann.

1. Asociatia Chinologica Romana va va furniza lista crescatorilor specializati din zona in care locuiti. Trebuie doar sa solicitati ajutorul acestei organizatii sau al uneia dintre filialele sale. In mod normal ar trebui sa apelati la clubul de Dobermann din zona dumneavoastra, insa acest lucru nu este posibil, deoarece clubul de Dobermann de la noi se reduce la o simpla adresa.

Dorinta mea si a mai multor impatimiti crescatori este de a normaliza aceasta situatie, deoarece cluburile teritoriale de la care proprietarul de Dobermann poate primi direct informatiile corecte si necesare reprezinta cele mai eficiente structuri de organizare.
Asa cum se intampla in tarile in care exista preocupare pentru aceasta rasa, este firesc ca si la noi lucrurile sa intre in normalitate, iar acest aspect va trebui inteles si de cei care astazi sunt in conducerea clubului unic.

2. Pedigree-ul este actul care va ofera date despre parintii catelusului. Acesta este practic un certificat eliberat de arbitri care atesta faptul ca respectivele exemplare sunt capabile pentru reproductie, in sensul ca acei Dobermanni prezinta caracterul si caracteristicile morfologice prevazute in standard.

Pentru ca sansele dumneavoastra de a achizitiona un exemplar de calitate sa creasca simtitor, este important ca atunci cand va uitati la un pedigree sa tineti cont de liniile materne de sange, de valoarea acestora (genetica si competitionala).
Aproape intotdeauna tatal si in general liniile paterne contin caini valorosi sau consacrati, dar calitatea liniilor materne lasa de dorit. In acest caz, sa nu fiti uimiti daca la maturitate catelul dumneavoastra nu seamana deloc cu tatal.

In rest, atunci cand doriti sa alegeti un exemplar trebuie sa vi se confirme:
- o dezvoltare normala conform varstei;
- o corecta proportionalitate corporala (morfologia);
- caracterul (docilitate, combativitate si agresivitate, indiferenta fata de straini);
- dupa 6, 9 luni se poate constata, prin examen radiografic, absenta sau prezenta displaziei de sold;

Nu cumparati un pui de Dobermann care prezinta urmatoarele caracteristici:

- are ochii de culoare deschisa (de animal de prada);
- are pete albe;
- semnele de foc sunt absente sau arse, adica prezinta masca neagra pe bot;
- semnele de foc sunt prea deschise la culoare si prea extinse;
- are osatura usoara (in special daca doriti sa achizitionati un mascul);
- are botul ascutit;
- mandibula este usoara;
- are semne de rahitism;
- are boli de piele.


Mai important, insa, este sa evaluati caracterul puiului, prin urmare feriti-va sa achizitionati catelusi care:
- se tem de zgomote sau de gesturi bruste;
- sunt exagerat de neincrezatori in persoanele straine;
- nu sunt jucausi (cu mingii sau bete);
- mananca fara apetit.

Catelusii din prima categorie isi manifesta nesiguranta si pot crea probleme dupa varsta maturitatii. Cei din a doua categorie pot avea grave probleme de socializare, putand deveni caini cu un comportament riscant. Cei din ultimele doua categorii nu manifesta instincte de vanatori (jocul este intotdeauna o vanatoare simulata) si pot avea chiar probleme cu alimetatia.

Nu va incredeti in...
voi insiva

Articol
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • sorana10 pe 17 Oct 2008, 09:21
    pisica

    vrea sa aduc in felul acesta un omagiu pisicii,sant inteligente, afectoase stiu cand le iubesti sincer, stiu cand esti bolnava,te inconjoara cu afectiune,stiu cand esti suparata,(un motan,eran suparata,eram cu spatele la el, m-a batut cu labuta pe urmar, apoi cu labuta m-a mangaiat pe obraz, si avea o privire omeneasca de consolare).Stiind lumea ca iubesc atat de mult pisicele,imi arunca in curte pisicuti,pe care ii cresc apoi caut sa le gasesc stapani, va spun sincer destul de greu. Daca va doriti un pisicut ,sunati-ma,am si o pensiune pe malul unui lac ,veniti,va relaxati si va alegeti o pisicuta. intra pe www.statiuneavictoria.ro ,va astept cu drag.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod