Metode de remediere

1) Cainele trebuie sa fie socializat, obisnuindu-l cu prezenta omului, cu mangaierile. El va fi luat in brate de la o varsta frageda, cu multa afectiune, blandete si rabdare.
2) De la bun inceput nu i se va permite cainelui sa doarma unde vrea el si nici sa riposteze amenintator atunci cand este mutat. Va fi obisnuit sa se odihneasca in locul special destinat pentru aceasta.
3) La cainii cu instinct de proprietate pronuntat fata de jucaria preferata este obligatoriu sa se inceapa educatia de anihilare a acestui comportament agresiv la o varsta frageda, odata cu prima manifestare.
4) Caini total subordonati stapanului lor devin agresivi atunci cand mananca, pazindu-si hrana. }in sa precizez ca nu intotdeauna aceasta situatie se poate rezolva.
Exista doua variante: fie interveniti cu metode radicale de anihilare, obligatoriu de la o varsta mai frageda, fie lasati cainele in pace in timp ce mananca.
5) De mic, cainele va trebui sa fie obisnuit cu pieptanatul si periajul. Se vor folosi accesorii adecvate, netraumatizante, marind treptat durata acestor actiuni, care trebuie executate cu blandete.
6) Atunci cand femela cu pui isi ataca stapanul sau pe alti membri ai familiei, va trebui s-o izolati de factorii externi care ar putea s-o streseze, cautandu-i un loc mai retras, linistit si pe cat posibil, nu va fi deranjata.
7) In situatia disputei dintre caini, exista doua solutii: fie prindeti cainele inainte de conflict, fie in cazul in care acestia deja se bat, obligatoriu trebuie sa intervina concomitent cei doi stapani pentru a desparti cainii.
In caz contrar, persoana care intervine de una singura are sanse maxime sa fie muscata chiar de propriul caine.
8) Cainii cu multa personalitate, rasfatati, care niciodata nu au fost deprinsi cu autoritatea stapanului pot avea tendinta sa-l muste. Odata ce cainele a ajuns la maturitate si are personalitatea formata, va fi foarte greu sa-l mai dezvatam de acest prost obicei. Comportamentul poate fi corectat doar daca se intervine de la o varsta frageda sau de la primele manifestari.
9) Este total interzis sa va luptati cu propriul cainele, sa-l inraiti de mic, crezand ca daca faceti acest lucru el va fi rau cu altii si va va pazi. Aceasta este o greseala! Nu veti reusi decat sa-i schimbati in rau caracterul, existand posibilitatea ca acesta sa va atace ulterior, atunci cand va creste.
10) Nu terorizati cainele, nu-l bateti, nu tipati la el, nu-l chinuiti.
Pentru a fi respectati de caine, trebuie sa-l respectati la randul dumneavoastra.
11) Intotdeauna, atunci cand ii cereti cainelui sa execute un exercitiu trebuie ca acesta fi fost invatat in prealabil de catre el. Masurile extreme de corectie se aplica in caz de rebeliune (marait sau muscat).
12) Instinctul de reproductie poate fi atat de pregnant la unele rase sau indivizi, incat cainii pot sa maraie sau chiar sa muste, daca stapanul intervine. In situatiile in care manifestarile sunt violente si nu pot fi curmate, reproducatorii vor fi izolati pe durata montei.
13) Cainele va fi obisnuit treptat cu noua vestimentatie a stapanului, care nu trebuie sa fie stridenta, altfel el poate reactiona violent.
14) Este bine sa stiti ca starea de ebrietate influenteaza negativ comportamentul cainelui.
15) Personalitatea accentuata a cainelui si lipsa de autoritate din partea stapanului conduc la manifestarea reactiilor de amenintare din partea animalului la adresa stapanului sau a membrilor familiei acestuia.
Orice pornire de acest gen a cainelui trebuie sa fie anihilata, fara nici un resentiment.
Obtinerea rezultatelor scontate depinde in mod considerabil de varsta, caracterul cainelui si mediul in care acesta traieste.

Articol
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Craciun Claudiu-Razvan pe 20 Aug 2015, 15:20
    Raspundetimi...

    Am un caine de 5 ani si nu ma lasa sa sa ma apropri de el cand mananca...davine agresiv ca sa fac?

    0
    0

  • daniel pe 14 Sep 2009, 17:30
    ciobanesc de bucovina agresiv

    Buna,am o problema cu cainele meu,rasa ciobanesc romanesc de bucovina.Eu nu prea stau acasa sa ma joc cu el iar parintii nu fac decat sa-i dea mancare si sa-l mai mangaie.Are 7 luni,si este destul de agresiv,mai ales cu strainii.Dar si eu,ca stapan imi este frica sa intru in tarcul lui.Sa fie asta din cauza ca sta inchis in tarc,si doreste doar sa zburde?sau e chiar agresiv? nu a muscat pe nimeni dar nici nu i-a mdat ocazia.AM incercat de cateva ori sal scot la plimbare sau sai dau drumul prin curte dar mi s-a parut cam prea jucaus si de bucurie sa nu ma atace l-am bagat inapoi in tarc.Ce ar trebui sa fac? Se mai poate remedia comportamentul lui daca are deja 7 luni? astept sfat urgent pe mail sau messneger.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod