Monta, gestatia, nasterea, lauzia - momente importante pentru pisica...

Pisica este un animal complex, un amalgam de sensibilitate, independenta, forta si gingasie. Pisica traieste intens scopul de a procrea si drumul pana acolo.

Pisica este un animal complex, un amalgam de sensibilitate, independenta, forta si gingasie. Pisica traieste intens scopul de a procrea si drumul pana acolo. Atunci cand crescatorul isi cunoaste bine pisicile, trebuie sa tina seama de personalitatea fiecareia si, in consecinta, sa le ajute sa fie multumite in momentele esentiale pentru micile feline, precum: monta, gestatia, nasterea, lauzia.

Monta

Pisicile intra in calduri periodic, interesant fiind ca multe pisici intra in calduri doar dupa ce au plecat pisoii mici din crescatorie (pe de o parte nu mai au grija pisoilor, pe de alta parte evita aglomeratia).

Monta se face in perioada de apogeu a caldurilor femelei. Un crescator de pisici alege cu grija ciclul de calduri in care imperecheaza pisica, precum si partenerul ei.

Alegerea partenerilor de imperechere se face tinand seama de pedigree-ul lor si de scopul urmarit (obtinerea unor pisoi foarte apropiati de standardul rasei, fixarea unor caractere, obtinerea unor pisoi cu o imunitate, dar si cu o robustete deosebita).



Este posibil ca o pisica sa nu accepte monta cu partenerul ales de noi. Daca incercari repetate dau gres, suntem nevoiti sa reconsideram lucrurile, tinand seama si de preferintele felinelor. Daca avem mai multe pisici care se inteleg bine intre ele, e bine sa facem monte perechi, la intervale de vreo doua saptamani. In aceste conditii, pisicile se vor intrajutora dupa nastere.

Gestatia

Daca pisica iese din calduri in maximum 48 de ore dupa monta, sansele ca fecundatia sa fi avut loc sunt maxime. Daca uterul este sanatos, deci pregatit sa preia ovulul fecundat, in circa 13 zile se produce midatia. Pisica simte ca este gestanta si manifesta grija sporita pentru ea insasi: mananca mai mult, indreptandu-se catre hrana kitten (pe care e bine sa o lasam la dispozitie alaturi de hrana uzuala), pofteste la noutati culinare (carora nu e bine sa le dam curs decat in masura in care nu dauneaza organismului pisicii).

Administrarea de vitamine si calciu pe la mijlocul sarcinii este binevenita. O data cu avansarea sarcinii, pisica devine mai interiorizata in raporturile cu celelalte pisici, retragandu-se in universul puilor ce se dezvolta in ea.


Ea se bucura foarte mult atunci cand suntem tandri cu ea, simtind instinctiv ca va avea nevoie de ajutorul nostru in lunile ce vor urma. Cu cat sarcina avanseaza, dimensiunile bazinului pisicii se modifica, ea devenind mai greoaie; trebuie sa asezam in asa fel obiectele pe drumul obisnuit parcurs de ea, astfel incat sa nu fie in pericol sa cada si sa se loveasca.

Cu vreo 7-10 zile inainte de nastere, isi cauta culcus. Este bine sa o ajutam in aceste momente, asigurandu-i o cutie cu asternut, asezata intr-un loc retras. Astfel, pisica va fi mai linistita. Unele pisici, mai ales dintre cele tinere, care nasc pentru prima data, cu cateva zile inainte de nastere sau atunci cand incep contractiile, cer asistenta unei pisici mai in varsta, mai experimentata.

Nasterea

Dupa circa noua saptamani de gestatie, asteptam venirea micutilor pe lume. Cand temperatura rectala scade cam cu 1 grad C, in circa 24 de ore se declanseaza nasterea.

Pisica s-a acomodat deja cu culcusul pregatit pentru marele eveniment.
Este bine sa i se amenajeze si un culcus de rezerva, in aceeasi camera, de exemplu un transportor captusit cu rufarie curata. Unele pisici prefera sa nasca intr-un loc acoperit.

Cand se rup membranele, trebuie sa fim pe faza si sa chemam, eventual, medicul veterinar pentru supravegherea nasterii, pentru a fi prezent in cazul unor complicatii sau in cazul in care se impune o operatie cezariana.

Evacuam din camera celelalte pisici, lasand, eventual, doar o pisica foarte apropiata de cea care naste, fara sa o lasam sa intervina in timpul nasterii. Pisicii i se va vorbi cu calm, eventual va fi mangaiata.

Medicul stie in ce caz trebuie sa intervina. La nevoie, el administreaza pisicii calciu, vitamine, iar la momentul potrivit oxitocina, eventual si antibiotic.

Fiecare pisoi, dupa ce este curatat de mama, este bine sa fie pus intr-un prosop calduros, in caz de nevoie sa fie tinut cu capul in jos (sa se scurga mucozitatile) si sa fie masat uscat.

Daca pisica se nelinisteste ca i s-a luat pisoiul, este bine sa il asezam langa ea.
Daca puii se anunta la intervale mici de timp, este mai bine sa ii punem pe cei nascuti deja intr-o cutie aproape de mama, avand grija sa-i invelim intr-un prosop calduros.

Procedam astfel pentru ca mama sa se poata concentra asupra pisoilor care urmeaza sa se nasca. Este indicat sa adaugam sub mama carpe uscate, intrucat asternutul se uda si se murdareste dupa fiecare pisoi nascut. Dupa ce termina nasterea, trebuie schimbat asternutul din nou, iar puii trebuie pusi langa mama si ajutati sa suga pretiosul colostru de la mama lor.

Este indicat sa avem o cutie de rezerva in care sa punem puii de cate ori schimbam asternutul. Unele dintre pisicile care nasc prima data pot fi foarte speriate. Ele trebuie sa fie linistite si pe cat posibil ajutate.

 

Comentarii (42)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Balan Cristina pe 13 Iul 2020, 13:46
    pisica nu paraseste cuibul

    Pisicuta mea a nascut acum doua zile 4 pisoiasi frumosi si sanatosi, dar nu inteleg ce problema are ea. Refuza vehement sa se dea jos din cuibul pisoilor! Mananca bine dar numai daca ii pun castronasul in cuib. M-am speriat cand am observat ca, desi ii pusesem o tavita cu nisip aproape, nu a facut nimic in ea mai mult de 12 ore, ca nu a mancat nimic din castronasele de langa cuib si nu a baut apa. Am mai observat-o un timp... nu s-a spalat, nu a spalat puii, nu... nimic. Zacea acolo lasandu-i sa suga cand voiau si atat. Am luat-o de acolo cu de-a sila, am scos-o chiar din camera si am inchis usa. S-a dus la fantanita si a baut multamulta apa, s-a dus pe balcon unde exista alta litiera si si-a facut nevoile, s-a spalat... Si azi dimineata la fel. A mancat din castronasul pe care i l-am pus in cuib ca nu a vrut neam sa coboare, iar dupa ce au supt pisoii si s-au adunat unii in altii sa doarma, am scos-o din camera. A baut apa, s-a spalat, s-a dus la litiera, s-a ingrijit un pic si de ea. Parca e zombi, nu stiu ce i se intampla. Vreo idee?

    0
    0

  • Nicoleta pe 21 Feb 2020, 13:57
    Gestație pisicuței mele

    Buna ziua am nevoie de un sfat :pisicuța mea e gestantă și așteptăm sa fete dar de vreo săptămâna i sa învinețit burtica și nu știu cauza și mai ales sa nu le fii cauzat puisorilor sa se fii lovit?

    0
    0

  • Merry pe 9 Iun 2016, 15:48
    pisica

    Bună,as vrea sa aflu: Pisica mea 100%a fost in relatii cu un motan acum 8 saptamani in urma.Dar burtica ei nu are o forma bombata(mare).Eate posibil ca ea sa nu fie insarcinata POSTSCRIPT: Cand o hranesc si ii dau foarte putina mancare i se bombeaza(mareste)burta măricică

    3
    0

  • Pisicuta pe 10 Mai 2016, 19:40
    Pisica

    Am o pisica care abia a nascut 3 pui. Unul a murit astazi. Unul este foarte OK. Celalalt mi se pare cam slab. Ar putea muri si el? L-am supravegheat si nu prea are pofta de mancare. Ce sa fac?

    2
    0

  • vasile pe 21 Apr 2015, 00:40
    pisica mea Mita

    Va rog,cine aveti cunostinte despre asa ceva,azi are 30 de ore de la fatare,din cinci,doi au fost morti,dupa 2 unul mort,la mincat,inca unul viu si iar unul mort,la lins si la lasat deoparte,dar nu asta e problema,am palpat burta ei si inca imi pare mare si este si tare,exista posibilitatea sa mai aiba pui nenascuti dupa atitea ore si sa se intimple ceva cu ea,sa fete din nou sau sa aiba probleme?

    7
    0

  • Diana pe 20 Feb 2015, 17:20
    Pisica, posibil gestanta din nou

    Voiam sa intreb cat de repede este posibil sa ramana o pisica gestanta avand in vedere ca din pacate motanul este in aceeasi casa cu ea :(. Prima serie de pui a avut-o la mijlocul lui noiembrie anul trecut, a ramas gestanta cu a 2-a serie de pui cand inca ii avea pe ceilalti, a fatat acum o luna. Iar acum refuza iar sa ii alapteze plus ca a avut stari de voma. Va trebui sa merg sa sterilizez motanul (dar imi este frica ca are 12 ani) iar pe ea nu vreau sa o sterilizez, fiind pisica de rasa. Este posibil sa fie iarasi gestanta asa repede?

    6
    0

  • irina pe 28 Mai 2013, 19:47
    o parere.

    buna am nevoie de putin ajutor.pisica mea siameza a fost in calduri a fugit afara o noapte intreaga si ziua urmatoare am luat-o acasa ,dar caldurile ii trecusera si abia incepusera.am mai auzit un caz de acesta si pana la urma pisica ere insarcinata.pisica mea este a doua zi de cand cred ca are pui vreau sfaturi....plz.va multumesc

    3
    0

  • madalina pe 26 Mar 2013, 12:26
    pisica mea a nascut azi de dimineta!!

    pisica mea a nascut azi de dimineata...eu nici nu stiam ca e gestanta deoarce am luat-o de pe un site de adoptii online,iar acolo nu era nimic specificat despre faptul ca ar urma sa aiba puisori...nu stiu cum sa am grija de o pisica lauza. Va rog ajutati-ma!! Multumesc anticipat!!

    1
    0

  • Stancu Ionut pe 1 Mar 2013, 19:18
    puii de pisica

    Buna ziua,am o pisica siameza de 9 luni si acum 2 saptamani a facut 5 pui,mentionez ca nu seamana cu mama lor,are 2 motanei si 3 pisicute,daca este cineva interesat sa adopte un pui si este din Ploiesti donez cu mare placere din ei

    0
    0

  • billy pe 18 Apr 2012, 13:37
    Monta

    S.O.S. Caut motan negru bombay sau orice rasa dar negru pt pisica mea bombay, in targoviste!!! Adresa mail billy_geanina@yahoo.com

    0
    0

  • Angelik pe 6 Ian 2012, 01:39
    Raspunsuri pt toata lumea!!!

    1:Chiar daca ati adoptata un pui fara mama,acesta va putea trai,dar trebuie sa il hraniti cu lapte si sa fiti precauti si foarte atenti cu el!mare grija... 2:daca dupa fatare mai are burta mare este posibil sa mai nasca cativa pui... 3.daca are 6 pui,nu mananca si are diaree,inseamna ca este o problema...trebuie sa suni medicul vet. pt. a afla cauza,si tratamentul impreuna cu timpul,sunt cuplul perfect pentru asigurarea sanatatii pisicii tale! 4.daca pisica d-voastra a nascut dar ati depistat ca mai este ceva in burta dupa un sfert ,,juma' sa zicem maxim o ora,ca burtica ei are ceva ce pare a fii un pisoi,nu va ingrijorati,este posibil doar sa nu fii iesit complet din gestatie si ca la reinceperea nasterii sa mai vina pe lume un mic membru al familiei perfect sanatos!:) ;) 5.daca pisica naste pui iar cativa ies morti,si cu timpul observati ca apar decese a cati miai multi pisoi,atunci cu siguranta mama puilor are o problema de sanatate ca infectia si a facut ABORT!acest lucru se mai intampla...trebuie sa chemati medicl vet....ori pisica d-voastra are o problema de sanatate ,ori nu este fertila... 6.daca doriti sa tineti afara pui de pisica pe timp de vara,va sugerez sa NU FACETI ASTA!temperaturile ridicate afecteaza sanatatea pisicilor cu aproximativ 75%!este extrem d epericulos sa tinei puii pe timp de vara si iarna...nici toamna nu va fii prea prietenoasa cu ei,,,deasemenea si primavara!CEL MAI BUN SFAT pe care vi-l pot da este sa TINETI PUII ACASA CEL PUTIN PANA LA VARSTA DE 3 LUNI!!! 7.Daca pisicuta dumneavoastra este umflata in zona abdomenului si si petrece timpul cautand culcusuri si studiind toate zonele retrase ale casei,este EXTREM DE POSIBIL sa nasca!deci MARE MARE ATENTIE si fiti pregatiti pentru ORICE EVENTUALITATE,pregatiti nr.de telef. al med.vet.si fiti gata ca familia d-voastra sa se inmulteasca sau sa ramana la stadiul la care e...;) :)

    1
    1

  • moty pe 16 Sep 2011, 17:41
    am o pisica bombey

    eu am o pisica bombey di luna februarie 2011 si a nascut de 3 ori

    4
    1

  • semi pe 21 Iul 2011, 10:47
    despre pisica

    era o pisica care nu era a noastra.eu o alergam de cate ori o prindem. DAR ACUM 3 ZİLE PİSİCA ACEEA A NASCUT INTUN CULCUS FOARTE MOALE Sİ DE ATUNCİ AM PRİNS DRAG DE EA Iİ FAC TOATE POFTELE.... MULTUMESC MULT

    1
    1

  • anamaria pe 5 Iul 2011, 13:27
    Nu stiu sigur dak e gestanta...

    Pisicutza mea,Sissy da semne k ar fi gestanta ,adik are burtica putzin mai umflata ,este mai linistita shi cauta un loc mai retras ..dar in rest ...nu se observa nimik...E gestanta?

    0
    2

  • motanel pe 19 Apr 2011, 20:51
    pisoiasii nou nascuti

    pisica mea a nascut acum cateva zile

    0
    2

  • Carmen pe 10 Feb 2011, 17:41
    3 puiuti de pisica buni de adoptat.

    Am si eu 3 pui de pisica, deocamdata au 5 zile, dar cand ii intarca mama lor pe la 3-4 saptamani le caut pe cineva care sa ii ia sub acoperisul lor. nu au paraziti, sunt crescuti in casa si vor fi invatati la litiera. mess: carm3n666 sau 0754019315

    1
    2

  • DANUT pe 8 Iul 2010, 09:40
    SALUT

    SALUT COPII MA PUTEWTI CONTACTA LA ID DED

    0
    3

  • danut pe 8 Iul 2010, 09:37
    pantru ce care a gasit puiul de pisica

    ma poti contacta la id cornescu_danielitos am raspunsul contacteazama

    1
    0

  • Anca20 pe 28 Mai 2010, 11:51
    pui de pisica

    am gasit acuma 2 zile un pui de pisica .era abandonat de mama lui ,.era nascut cred ca de vreo 2 zile si l-am luat acasa sa il ingrijesc si as vrea sa stiu si eu daca mai poate trai fara mama lui..astept raspuns de la oricine care stie va rog

    2
    1

  • miruna pe 18 Apr 2010, 13:22
    pisici

    sunt posesoarea a trei puiuti de pisic

    2
    2

  • danut pe 30 Mar 2010, 12:25
    ajutoru

    va pot ajuta pe toti dar contactatima la id : cornescu_danielitos trimiteti ce pot face pentru voi si va pot ajuta in legatura cu pisicile. si mai mi nascut un pui sanatos

    0
    0

  • danut pe 30 Mar 2010, 12:19
    astazi nascuti

    Am venit de la scoala si ma-m asezat la c-lator si deodata aam auzit un mieunat de pisica am mers sa vad ce se intampla pisica mea nastea a nascut trei pui perfect sanatosi.

    1
    1

  • Dana pe 29 Mar 2010, 13:36
    tot prntru ajutor!!!!

    poti sa ma contactezi pe mail imobizada@yahoo.com

    0
    0

  • Dana pe 29 Mar 2010, 13:33
    pentru cea care striga ajutor din 23.02.2010

    nu stiu ce pisica ai dar te intreb nu donezi un pui si de unde esti????

    0
    0

  • neidentificat pe 23 Feb 2010, 15:23
    ajutor!!!

    peste 1-2 zile o sa fiu posesorul unor micuti pisicei! ajutor,nu stiu cand semnele voi fi evidenta ca pisica este gata pt. nastere...

    0
    0

  • oana pe 30 Ian 2010, 11:33
    inca ceva

    sin cate am auzit la prima fatare ca pisica este mai tanara nu poate face decat intre 1-2 maxim 3 pui! este adevarat? nu are antecedente in vreun accident inafara de unul.. acazut de la et. 2 dar dreptfara vreun obstacol de care sa dea in cadere nu apatit nimic si sarcina s-a avansat normal.. in rest.. e dintr-o familie curata fara vreo boala .este o pisica sanatoasa fara nicio boala:)

    0
    0

  • oana pe 30 Ian 2010, 11:29
    prima fatare

    am o pisica siameza care este la prima fatare. are cam... 5 luni de gestatie si este doar putin rotunjoara. ce trebuie masuri de precautie trebuie sa iau inainte de "marele eveniment"? unde trebuie sa ii amenajez culcusul?

    2
    0

  • tibi pe 18 Mai 2009, 14:50
    pisica

    Pisica mea este gestanta are cam 2 saptamani eu deja ma pregatesc pentru nasterea ei deoarece este la prima nastere . A iinceput sa mance foarter muilt se vadsani deja evident si burta

    0
    0

  • mihaela pe 13 Apr 2009, 12:06
    noutate

    chiar in acest moment pisica mea naste..si nu stiu cum sa ma port cu ea.nu ma lasa sa ii iau pisoii...are pana acum 2.....ba ma lasa sa o mangaii ba nu ma lasa si incepe sa ma zgarie...oricum sunt fericita....

    1
    0

  • claudya pe 8 Apr 2009, 21:59
    pisu me

    de cateva zile pleaca in continu de acasa am prinso in actiune cu un motan are vreo noua luni de la o zi la alta incepe sai creasca burta trebe sa nasca???

    3
    0

  • cristi pe 17 Oct 2008, 17:07
    dupa nastere

    Am o birmaneza si a nascut dar mananca puii e un comportament,pt mine,absolut de neanteles,va rog spuneti-mi ce sa fac?

    1
    0

  • andreutza pe 30 Iul 2008, 21:38
    au avut vreo boala?

    pisicuta mea birmaneza a nascut seara un pui mort iar trei vii.dupa o saptamana unul a murit ,la trei zile altul apoi si ultimul .am banuieli au fost bolavi sau asa se intampla la prima fatare a pisicilor de rasa???

    0
    3

  • sicutza pe 15 Iul 2008, 09:53
    E ceva in neregula?

    Pisica mea a fatat acum 4 zile 3 pisoi, dar ieri la mangaiat am depistat la burtica ceva care samana cu un pisoi. Problema e ca nu prea mananca dar are destul lapte pentru ca cei mici nu plang si par sanatosi. E nevoie s-o vada un doctor?

    5
    7

  • nitu mihaela pe 8 Iul 2008, 16:12
    va rog raspundeti repede astept o persana sami fete

    bun cine ma poate ajuta? am nevoie de cateva sfaturi...daca va face placere contactati-ma pe id mes mihaella200708 sau cine este intersat de astfel de pui sa-i aibe in locuinta proprie. va multumesc si astept sa ma contactati. cu respect mihaella

    8
    0

  • pyky pe 27 Iun 2008, 23:42
    pisoii nou nascuti

    Pot tine pisoii nou nascuti afara pe timp de vara?Ce sa-r putea intampla?

    0
    4

  • pyky pe 27 Iun 2008, 23:40
    este adevarat

    este adevarat ca daca tinem un timp pisoii departe de mama aceasta ii va abandona?

    1
    1

  • daniella pe 28 Mai 2008, 23:39
    boli la pisici

    pisica mea a nascut in urma cu o luna,are 3 pisoi dar ea ma ingrijoreaza ,a slabit si are nasucul alb si nu mai are chef de joaca cum era inainte, mananca normal chiar cam mult.Credeti ca are probleme de sanatate'.VA MULTUMESC

    0
    0

  • kammyellow pe 16 Mai 2008, 18:30
    pui de 2 saptamani

    Am luat azi in ingrijire un pui de pisica de doar 2 saptamani; mamica lui a murit; pot sa-i dau lapte de vaca cu seringa? la ce intervale de timp si ce cantitate?

    1
    1

  • carmen simion pe 9 Mai 2008, 08:38
    pisica

    dupa nastere, a nascut 6 pisicei, nu prea mananca si are diaree. Ce trebuie sa fac?

    0
    0

  • aurelia pe 2 Mai 2008, 10:04
    a nascut un pui mort si unu viu

    pisica mea birmaneza a nascut azi noapte. am gasit-o dimineata in culcusul facut cu un pui mort, in alt loc mai nascuse un pui pe care lam gasit dupa ce ma condus ea . precizez ca este la prima fatarare dar tot are burta mare e poisibil sa faca si alti pui?

    8
    1

  • nicoleta pe 8 Apr 2008, 18:37
    cat timp?

    buna,as dori sa stiu si eu cat timp tine gestatia??pisicuta mea este gestanta si as dori sa stiu cam in cat timp o sa avem noi membrii in familie :) multumesc

    3
    0

  • Andreea pe 3 Apr 2008, 18:44
    a nascut doar un pui

    pisicuta mea Gina a nascut doar un pui. Este posibil sa nasca unul singur? Cineva ne-a spus ca poate sa mai nasca si la o zi doua dupa.. La atingere se simte ceava in burtica ei.

    16
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod