Avantajele sterilizarii

Multi proprietari isi pun intrebarea daca decizia de a-si steriliza cainele este una buna, daca aceasta are consecinte negative asupra starii de sanatate a cainelui...

Multi proprietari isi pun intrebarea daca decizia de a-si steriliza cainele este una buna, daca aceasta are consecinte negative asupra starii de sanatate a cainelui si care este momentul optim pentru luarea unei astfel de hotarari. Inainte de toate, trebuie sa stiti ca sterilizarea chirurgicala a femelelor consta in extirparea ovarelor (ovariectomie) sau extirparea ovarelor si a uterului (ovariohisterectomie).

Aceasta interventie are ca rezultat disparitia manifestarilor sexuale si a activitatii de reproductie. O infertilitate temporara se poate obtine si prin administrarea unor produse medicamentoase pe baza de hormoni, injectabil sau pe cale bucala.

Nu se recomanda insa utilizarea acestora pe perioade lungi, pentru ca pot produce dezechilibre hormonale cu consecinte grave asupra unor organe (de exemplu, la nivel uterin-piometru).

Pentru femelele care nu au o valoare chinologica deosebita si ai caror proprietari nu-si doresc pui, se recomanda sterilizarea chirurgicala.

Interventia se poate realiza chiar inainte de primul ciclu, caz in care riscul aparitiei unor afectiuni determinate de disfunctiile hormonale se reduce semnificativ.

Zvonurile potrivit carora este bine ca femela sa aiba macar o data pui nu au nici un fundament medical. Cu cat animalul este mai tanar, cu atat suporta mai bine o interventie chirurgicala, iar refacerea postoperatorie este mai rapida.

Nu se recomanda sterilizarea in perioada de calduri si nici in cazul unei gestatii avansate. Perioada optima pentru aceasta interventie chirurgicala o reprezinta anestru, adica la mai mult de doua luni dupa perioada de calduri si pana la debutul ciclului urmator.

Sterilizarea are numeroase avantaje. Si aici ne referim la mentinerea starii de sanatate a catelei, dar si la confortul si linistea proprietarului. In primul rand, se exclude posibilitatea aparitiei unor pui care sa nu-si gaseasca stapani.

De asemenea, unele tulburari comportamentale care se semnaleaza ocazional la femelele in calduri, cum sunt agresivitate, irascibilitate, vor disparea.

Nu vor mai exista perioade in care plimbarile sunt imposibile din cauza numarului mare de masculi ce va inconjoara imediat cum ati iesit din casa...

Insa cel mai important lucru care se realizeaza prin aceasta interventie se refera la mentinerea starii de sanatate a femelei, si anume la prevenirea unor boli cum ar fi gestatia si lactatia falsa sau piometru. Aceasta ultima afectiune are consecinte grave asupra starii de sanatate a femelei, asa ca se recurge la extirparea de urgenta a uterului.

La masculi, castrarea se realizeaza prin interventia chirurgicala de extirpare a testiculelor. In aceste cazuri, unul dintre avantajele principale il reprezinta limitarea afectiunilor prostatei. La masculii necastrati, aceasta glanda se poate mari treptat si poate prezenta infectii si chiar tumori. Tratamentul acestor modificari include obligatoriu si sterilizarea. De asemenea, la masculii castrati se exclude posibilitatea aparitiei tumorilor testiculare si se reduce riscul aparitiei tumorilor perianale, a caror dezvoltare este influentata hormonal.


In privinta modificarilor comportamentale, putem spune ca se semnaleaza pierderea totala sau partiala a unor obiceiuri deranjante pentru proprietar. Iar aici ne referim la dorinta de a pleca in cautarea femelelor, fara a mai raspunde la comenzile stapanului, marcarea teritoriului prin urinare, atitudinea agresiva fata de alti masculi etc.

Temperamentul cainelui castrat nu se modifica, ramanand la fel de jucaus, de prietenos si de activ. Si la masculi interventia chirurgicala se poate realiza la orice varsta, incepand cu opt saptamani, dar cel mai indicat este intre sase luni si un an.

Cresterea greutatii corporale si inconstienta urinara sunt doua dintre efectele nedorite ce se pot semnala la animalele sterilizate. Cresterea greutatii corporale este o problema pe care proprietarul o poate controla printr-un regim igienico-dietetic adecvat. El trebuie sa-i administreze cainelui o hrana corespunzatoare taliei si varstei sale si sa renunte la suplimente.

La unele femele sterilizate se poate constata incontinenta urinara, manifestata prin pierderi inconstiente de urina, mai ales in somn, si asta ca rezultat al lipsei de estrogeni.

Aceasta afectiune poate fi tratata fara a prezenta nici un risc pentru femelele la care s-a practicat ovariohisterectomia.

Proprietarii care considera ca ii pot provoca o suferinta cainelui prin recurgerea la sterilizare trebuie sa stie ca interventiile chirurgicale au loc numai sub anestezie generala. Asadar, cainele nu simte nici o durere. Este adevarat insa ca dupa trezirea din anestezie cainele poate avea o senzatie de disconfort, care poate dura de la cateva ore la cateva zile, in functie de caz. Pe de alta parte, el nu va constientiza asemenea oamenilor ceea ce s-a intamplat si nu va fi afectat psihic.

 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • adela 64 pe 23 Iul 2010, 14:59
    castrare ciine

    am un catelus de 1 an a fost castrat si cred ca sa infectat .va rog sa imi spuneti ce antibiotic sa ii dauca i sa umflat locul acolo si cred ca are puroi va multumesc

    0
    0

  • valentina pe 20 Apr 2010, 18:04
    12 ani

    daca cateaua ta s-a trezit din anestezie .. si are 7 ani... eu zic k sunt sanse ca si cateaua mea care are 12 sa se trezeasca! are o tumara genitala si trebuie sa aleg intre operatie si citostatice.. doctorita mi-a zis k sunt sanse reduse sa se trezeasca din anestezie :( trist.. stiu

    0
    1

  • Birmina pe 3 Aug 2008, 09:26
    Catea sterilizata

    m sterilizat catelusa mea in urma cu 2 zile. Si-a revenit din anestezit imediat dupa operatie dar in prima zi nu a mancat nimic. Doar a doua zi pe seara. Este in continuare destul de suparata. Oare pot fi probleme? cat dureaza pana se recupereaza? Mentionez ca are 7 ani. Va rog sa-mi raspundeti!

    15
    0

  • PETCU EMILIA pe 26 Iun 2008, 14:32
    INTREBARE

    Am citit cu interes acest subiect pt ca si cateaua mea se afla in perioada imediat urmatoare operatiei de ovariohisterectomie. Au trecut 2 zile si vad ca se simte bine. Mananca, bea apa, are chef de joaca...dar inca nu poate sa latre asa tare cum o facea. Am tinut-o in casa pt o igiena mai buna si pt ca afara a fost zilele acestea o canicula...insa ea e obisnuita in curte, si abia asteapta sa iasa iar. Intrebarea mea era cat timp va trece pana se va vindeca complet si cand pot sa o scot in curte fara niciun risc de infectie a ranei provocate de operatie?Multumesc.

    12
    8

  • IDA pe 13 Mar 2008, 07:09
    Sterilizare

    Dupa primele zile de la interventia chirurgicala de sterilizare cum se poate proteja mai bine rana??

    33
    6

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod