Iubesc pisicile muzica?

Muzica este una dintre metodele cele mai vechi de relaxare, o modalitate psihoterapeutica foarte complexa, care functioneaza nu doar asupra pacientilor umani, ci are efecte benefice si pentru animale.

Muzica este una dintre metodele cele mai vechi de relaxare, o modalitate psihoterapeutica foarte complexa, care functioneaza nu doar asupra pacientilor umani, ci are efecte benefice si pentru animale.

Muzica ascultata la un volum incet spre mediu va avea o influenta pozitiva asupra pisicii, insa daca este data prea tare, pisicii tale nu-i va face placere, deoarece micuta patrupeda nu iubeste zgomotele puternice sau sunetele inalte.

Felinele au simturile mult mai dezvoltate decat oamenii, in special auzul, de aceea pisica aude chiar si sunetele pe care oamenii nu le pot auzi. Daca un sul de hartie se rostogoleste pe podea, pisica va sti cu siguranta unde il poate gasi.

Auzul sau este atat de dezvoltat, incat poate auzi cu usurinta sunetele pe care le scoate un soarece aflat in miscare in imediata vecinatate.

In cazul in care, atunci cand asculti muzica, pisica va parasi camera subit, incearca sa dai volumul mai mic, altfel cu siguranta nu va mai sta prin preajma cateva ore bune.

Cum reactioneaza pisicile la muzica?

Se pare ca pisicile, ca si oamenii, au gusturi diferite in ceea ce priveste muzica, preferand anumite genuri. Unele pisici nu manifesta nici un interes fata de muzica, altele, din contra, par a fi deranjate, insa exista si o categorie din care fac parte felinele vizibil "indragostite".


Exista si cazuri in care stapanii prefera un gen de muzica, dar micutele lor patrupede au cu totul si cu totul alte preferinte. In anul 1930, analizand influenta pe care o poate avea muzica asupra felinelor, doi specialisti in domeniu, dr. Morin si dr. Bachrach, au descoperit cateva lucruri foarte interesante: cea de-a patra octava a notei Sol provoaca tinerelor pisici defecare, spre deosebire de pisicile adulte, carora le provoaca excitatie sexuala. De asemenea, notele foarte inalte cauzeaza agitatie si deranjeaza pisicile adulte.

Studiile au aratat ca muzica poate declansa anumite instincte in randul felinelor: unele sunete sunt asemanatoare celor scoase de pisici in perioada de imperechere, in timp ce altele sunt foarte apropiate de sunetele pe care le scoate o pisica atunci cand isi cheama puii.

Ce efect are muzica asupra pisicilor?

Prof.
Dr. Bubna-Littitz, care se ocupa de consilierea psihologica a animalelor intr-un centru din SUA, afirma ca melodiile compuse special pentru pisici le ajuta pe acestea sa se relaxeze, modificandu-le intr-o oarecare masura comportamentul.

Muzica are un efect linistitor (exact ca si in cazul oamenilor) si reduce reactiile agresive ale micutelor feline fata de oameni, dar si fata de alte animale. In urma unor studii efectuate in acest centru, s-a constatat ca, atunci cand asculta muzica preferata, pisicile au tendinta de a se apropia cat mai mult de difuzoare.

Un lucru este insa clar: pisicile, ca si oamenii, prefera un anumit gen de muzica, aceasta avand influente atat asupra comportamentului, cat si asupra sanatatii micutelor patrupede.

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • malmue pe 1 Feb 2011, 06:57
    penibil

    sunte-ti o penala, cu articolele voastre cu tot. imi doresc sa va frec

    0
    8

  • Corina pe 20 Nov 2010, 22:20
    pisicii mele ii place muzica

    Filip e motanul meu negru si sta la mine in brate cand cant la pian!

    2
    0

  • ValiE pe 21 Iun 2008, 07:56
    "Iubesc pisicile muzica?"

    Dr. Bubna-Littitz este austriac si profeseaza in tara sa natala ;)

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod