Cum tratam alergia la parul de caine?

Alergiile la caini sunt din ce in ce mai frecvente in randul populatiei umane si este ingrijorator atunci cand un proprietar care isi iubeste foarte mult cainele ajunge sa manifeste...

Alergiile la caini sunt din ce in ce mai frecvente in randul populatiei umane si este ingrijorator atunci cand un proprietar care isi iubeste foarte mult cainele ajunge sa manifeste simptome tot mai puternice de alergie la acesta, fiind nevoit sa se decida intre a pastra cainele si a suferi de pe urma acestuia si a-l da in ingrijire unei alte familii.

Din fericire, in zilele noastre exista din ce in ce mai multe alternative, astfel incat sa nu fii pusa in fata unei astfel de decizii neplacute.

Alergiile la animalele de casa apar la aproximativ 15% din populatie, la indivizi de toate varstele si de orice sex; se pare ca apar cu precadere la indivizii care prezinta deja usoare fenomene alergice la polen sau la praf si, de asemenea, la cei la care au mai fost prezente in familie astfel de cazuri.

Cu alte cuvinte, daca parintii tai sunt alergici sau daca stii ca esti alergica la praf sau la polen, este probabil sa fii alergica si la caine.

Este gresit considerat de multe persoane ca oamenii sunt alergici la parul de caine. Alergia apare, de fapt, la fragmentele microscopice de piele descuamata, la saliva si la urina.

Nu numai cainii produc astfel de fenomene alergice: exista alergii si la pisici, hamsteri, cobai, pasari, iepuri, cai, capre, vaci etc., insa cainii si pisicile sunt cel mai frecvent incriminati, deoarece sunt cele mai raspandite animale de companie. Insa, la fiecare individ, alergia se poate manifesta mult mai intens la o anumita specie sau chiar rasa de animal.

Care sunt simptomele alergiei la parul de caine?

Printre simptomele incriminate se numara: mancarimi ale ochilor si ale nasului, hipersecretie lacrimala, scurgeri nazale, eruptii cutanate, inrosirea pielii insotita de prurit, crize astmatiforme.

De multe ori, persoanele care sufera de acest tip de alergii, in special copiii, manifesta foarte des fenomene de "raceala" (inflamatii ale tractusului respirator), insotite de reactii astmatiforme.

Daca persoana respectiva este tinuta pentru o perioada departe de animal, fenomenele dispar, pentru a se manifesta apoi la reintalnirea cu acesta.

S-a constatat ca nu toate rasele de caini produc alergii cu aceeasi usurinta. Structura parului, ca si gradul de naparlire nu au importanta in declansarea fenomenelor alergice, intrucat, asa cum am precizat anterior, nu parul, ci micile fragmente de piele descuamata sunt responsabile de aparitia simptomelor.

Cainii din rase precum Caniche, Schnauzer, ca si terrierii produc mai putina "matreata" si sunt mai indicati persoanelor din grupele de risc.



In cazul persoanelor afectate de alergie, exista o serie de masuri care, odata luate, duc la ameliorare sau chiar la disparitia simptomelor:

nu permite accesul animalelor in camera in care petreci cel mai mult timp (in dormitor, de exemplu). Limitand accesul animalului in aceasta zona din casa si, implicit, reducand considerabil intervalul de timp dintr-o zi petrecut in imediata vecinatate a animalului, reduci in mod semnificativ si simptomele alergiei;

monteaza o instalatie de aer conditionat cu filtre de foarte buna calitate;

inchide orice cale de comunicare intre dormitor si celelalte camere. Pastreaza usa dormitorului cat mai mult inchisa;

fa curatenie si aspira cat mai des, in toata casa;

spala animalul saptamanal;

periaza-l zilnic;

nu permite accesul animalului pe canapele, fotolii, pat;

ai grija ca pielea animalului sa fie tot timpul intr-o stare perfecta de sanatate.
Foloseste hrana de cea mai buna calitate si suplimente nutritive cu acizi grasi si vitamine;

spala-te pe maini dupa ce ai atins animalul sau unul dintre obiectele acestuia (jucarii, castroane etc.);

mergi la un alergolog si discutati impreuna posibilitatile de tinere sub control a alergiei prin utilizarea medicamentelor antialergice sau prin imunoterapie (terapie de desensibilizare).

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • roxana pe 20 Apr 2010, 11:14
    alergie la cobai

    mama mea este alergica la porcusorul meu de guinea...are o alergie de 300 % si trebuie sa dau animalutul?:(se mai poate face ceva sa se vindece de alergie si asa sa pot pastra micutul de care nu-mi vine deloc sa ma despart?va rog mult sa ma ajutati

    3
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod