Devon Rex - Pisica spiridus

In 1960, o anume domnisoara Cox din Devonshire, Anglia, a observat ca o pisica maidaneza care se afla sub ingrijirea ei a dat nastere unui pisoi cu un aspect cam ciudat...

In 1960, o anume domnisoara Cox din Devonshire, Anglia, a observat ca o pisica maidaneza care se afla sub ingrijirea ei a dat nastere unui pisoi cu un aspect cam ciudat si cu blana ondulata, al carui tata se pare ca era un motan cu acelasi tip de blana ce isi facea veacul prin zona.

Incantata de infatisarea de spiridus si de buclele pisoiului, ea l-a denumit Kirlee si, ulterior, acesta a devenit "tatal" rasei atat de minunate si de unice, Devon Rex.

Exemplarele Devon Rex de astazi isi pastreaza figura caracteristica stramosului lor - urechi uriase, amplasate destul de jos de o parte si de alta a capului, un chip caracterizat de ochi mari, curiosi si un nas usor carn. Blana plina de carlionti acopera intr-un mod rafinat si compact corpul puternic si suplu.

Aceste caracteristici neobisnuite apartin unei rase a carei personalitate, inteligenta, caracter prietenos si curios sunt la fel de unice ca si aspectul sau fizic. Fiind o rasa destul de noua, Devon Rex este incrucisata atent cu exemplare American si British Shorthair pentru a intari fondul genetic existent.

Primele exemplare Devon au fost importate in Statele Unite ale Americii in 1968, rasa fiind recunoscuta de FCA in 1983. Chiar daca Devon Rex nu a atins inca celebritatea pisicilor Cornish Rex, ea incepe sa fie din ce in ce mai cautata de iubitorii de pisici din intreaga lume.

Descriere

Pisicile Devon adulte au marime medie, cantarind intre 2,5 si 4 kilograme, masculii avand o greutate mai mare decat femelele. Chiar daca o blana regulata, bogata in onduleuri este ideala pentru prezentarea in ring, ea variaza de la un exemplar la altul.

Blana este supusa modificarilor pe parcursul intregii vieti, pisoii "scapand" de mare parte din aceasta pe toata perioada dezvoltarii lor, adultii naparlind la schimbarea anotimpurilor.

Chiar daca temperatura corpului lor este aceeasi ca a celorlalte pisici, multe exemplare Devon sunt surprinzator de calde la atingere. In ciuda acestui fapt, aceste pisici cauta permanent caldura, fiind adesea surprinse lafaindu-se pe televizoare si monitoare sau in preajma altor surse de caldura.

Personalitate

Personalitatea pisicilor Devon a fost foarte inspirat descrisa ca provenind dintr-o combinatie intre cea a unei pisici, a unei maimute si a lui "Dennis-pericol public". Aceste pisici sunt active, jucause si foarte bagacioase.

Adora sa se cuibareasca noaptea langa tine si sa te trezeasca dimineata cu pupici pe frunte, torcand cu afectiune.

Pisicile Devon sunt loiale, devotate si inteligente, pentru a enumera numai cateva dintre calitatile ce le apartin. Saritoare puternice, ele exploreaza orice locsor in care pot avea acces. Sunt foarte curioase si intotdeauna interesate de contactul cu oamenii, majoritatea acestor pisici invitandu-se singure in orice activitate in care sunt implicati acestia. Mananca orice si au o slabiciune pentru alimentele care in mod normal nu le sunt destinate.

Intretinere

Sunt foarte usor de intretinut, avand o blana care nu ridica probleme. Ca procedura de intretinere, pisicii Devon Rex ii sunt suficiente o simpla samponare, o uscare si o taiere a ghearelor.
Urechile lor necesita o curatare saptamanala cu un aplicator de bumbac, pentru ca sunt mari si acumuleaza mai multa murdarie si cerum decat la celelalte pisici.

In ciuda miturilor vehiculate in jurul acestei rase, exemplarele Devon Rex naparlesc, desi blana lor unica nu este supusa unei naparliri atat de pregnante ca la celelalte pisici. Nu necesita un periaj regulat, dar unele dintre ele au nevoie de imbaiere frecventa din cauza acumularii sebumului. Toate pisicile produc aceste secretii uleioase, dar pisicile Devon Rex nu au par suficient incat sa le absoarba.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • pisoi pe 7 Feb 2012, 18:51
    devon rez de vanzare

    In curand vom avea pisoi Devon Rex disponibili. Detalii si poze puteti gasi la adresa http://barzoi.wordpress.com/puppies/

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod