Despre pedigree, pe intelesul tuturor

Pedigree-ul detine dovada ca cel pe care il reprezinta este produsul unei indelungate munci de selectie sau doar ca pisoiul este simplu reprezentant al tagmei "cu sange albastru". Din cauza acestei diferente, exista posibilitatea ca la doi pui, avand aparent aceeasi calitate fenotipica, dar provenind din alti parinti fiecare, diferenta de pret sa fie de pana la de cateva ori mai mare.

Cum se obtin titlurile si unde le gasim in pedigree?

Participand la expozitii, pisicile de rasa pot primi anumite certificate, in functie de punctajul obtinut in compararea lor cu standardul de rasa. Astfel, adunand, spre exemplu, trei CAC-uri (Certificat Aptitudini de Campion) o pisica inregistrata la FIFe va primi titlul de Champion, titlu care va fi asezat apoi, in fata numelui (exemplu: Ch Blue Poem's Ianis) si sub aceasta forma va putea fi intalnit si in pedigree-urile pe care le-ar obtine ulterior puii pisicii respective.

Urmatorul pas va fi concurarea pentru titlul de International Champion (IC), pentru acesta fiind necesare alte trei certificate, de aceasta data cu obligativitatea ca ele sa fie obtinute in doua tari diferite - CACIB (Certificat Aptitudini Campion International de Frumusete/Beaute).


Urmeaza apoi obtinerea a sase certificate CAGCIB, in trei tari diferite si de la minimum trei arbitri diferiti, pentru castigarea titlului GIC (Mare Campion International) si cele noua CACE primite in trei tari diferite, de la trei arbitri diferiti, care sa aduca pisicii titlul suprem al FIFe de Campion European (EC).

Ei bine, aceste afixuri (Ch, IC, GIC, EC) pot fi, atunci cand se gasesc intr-un pedigree, dovada calitatii fenotipice a strabunicilor pisicii, cu toate ca modalitatea de eliberare a unui pedigree nu permite actualizarea titlurilor primite ulterior si reflecta doar palmaresul avut in clipa inregistrarii cuibului fiecaruia.

Arbitrajele pot reflecta, de asemenea, si faptul ca pisicile nu au probleme speciale de comportament (cele agresive, spre exemplu, sunt eliminate din aceste competitii) ori defecte evidente eliminatorii de la reproductie (monorhidrie sau criptorhidie la masculi, defecte grave de dentitie, coada franta, surditate etc.), defecte pe care chiar daca puiul achizitionat nu le prezinta, le poate transmite urmasilor pe care vom dori sa ii obtina.


Cine elibereaza si tine evidenta pedigree-urilor?

In Romania, in prezent, activeaza un singur club a carui Carte de Origine este recunoscuta international - Asociatia Felina "Sofisticat", membra FIFe. Cartea de Origine este cea care tine evidenta exemplarelor feline de rasa, a titlurilor pe care le obtin acestea in expozitii si, nu in ultimul rand, a cuiburilor produse. Pedigree-ul unui pui se obtine de catre proprietarul femelei care l-a nascut.

In situatia in care masculul folosit la imperechere apartine unei crescatorii si femela - alteia, puii rezultati vor purta ca afix numele crescatoriei careia ii apartine femela. In fata acestui nume va fi scris si codul tarii de origine (exemplu: RO*Ch Blue Poem's Ianis).

Inregistrarea cuibului se face intr-un anumit numar de zile de la nastere - perioada stabilita in Regulamentul de Crestere al fiecarui club in parte - prin completarea unui formular de catre proprietarii femelei si al masculului, formular ce va contine, printre altele, numele pisicilor reproducatoare si palmaresul lor pana la data respectiva, numarul de pui nascuti, sexul si culoarea acestora, data nasterii, datele de contact ale crescatorilor etc.


Proprietarul cuibului poate hotari si stoparea folosirii la reproductie a unora dintre pui, situatie in care, in cererea pe care o face catre Cartea de Origine pentru eliberarea pedigree-urilor, el va specifica daca doreste ca acest lucru sa fie mentionat in actul puiului.

In final, in pedigree vor putea fi gasite urmatoarele informatii: numele pisicii, numele pedigree-ului si numarul complet de inregistrare, sexul, culoarea, rasa, data nasterii pisicii, datele de contact ale crescatorului si, eventual, ale noului proprietar (daca pisoiul a fost vandut inainte de eliberarea pedigree-ului), arborele genealogic pe patru generatii cu nume, numar de pedigree si cod EMS de culoare, identitatea responsabilului cu inregistrarea. Impreuna cu pedigree-ul, noul proprietar va primi si un act de transfer, care confirma faptul ca pisoiul intra in proprietatea sa.

Registrele de pedigree sunt doua la numar: primul este LO (Livre d'Origine) si este cel care tine evidenta pisicilor cu pedigree complet pe trei generatii, daca imperecherile s-au facut in conformitate cu regulile FIFe, intre rase recunoscute de FIFe, iar varietatile de culoare exista in lista codurilor EMS recunoscute pentru rasa respectiva.

Un alt registru este RIEX (Registru Initial Experimental), in care intra pisicile rezultate din hibridari de rase sau cele care nu indeplinesc conditiile solicitate de LO.

In concluzie, solicitand un pisoi fara actul de origine - la care are dreptul prin nastere si pe care Cartea de Origine oricum il elibereaza - nu se va obtine o scadere din pret: hartia in sine il costa pe proprietar doar cativa euro, insa valoarea pe care ea o poate certifica este, pentru cine stie sa o aprecieze, incomensurabila.

 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • adema pe 29 Iun 2014, 23:25
    Draga Monny,

    Eu i-as face respectivei, impreuna cu fratele, plagere la Parchet pentru inselaciune si evaziune fiscala...fapta se incadreaza aici (banuiesc ca nu ai primit factura si chitanta)....Doar mai ai numarul, iar duduia poate fi gasita (banuiesc ca-si face asiduu reclama pentru traficul ilicit cu animale.) Numai de bine!

    0
    0

  • Monny pe 24 Mai 2011, 13:27
    ?

    Situatia e in felul urmator...am primit un bichon maltese cadou de la fratele meu. Initial mi'a spus ca tipa de la care l-a cumparat are pt el si pedigree si carnet de sanatate etc.. A primit catelul si carnetul de sanatate, iar acum la 3 luni cand l'am primit eu cadou, l'am rugat sa o sune pe domnisoara respectiva sa ii dea si pedigree'ul. Si evident ca acum a zis ca nu se mai poate ca nu stiu ce... :| Totusi ea jura ca e rasa pura si ca parintii ei au participat la numeroase expozitii. Este destul de clar ca nu mai scot nici un pedigree de la ea in situatia actuala...asa ca intrebarea mea este urmatoarea: Exista vreo posibilitate ca totusi sa ii fac eu pedigree catelusului meu? Pentru ca din cate stiu, fara pedigree nu pot participa cu el la concursuri, si din ce am citit cam asta e sg modalitate de a'i procura un pedigree. Ma framanta enorm chestiunea, dak are careva un raspuns, as fi foarte recunoscatoare! :(

    7
    0

  • ilias pe 29 Ian 2011, 14:04
    PEDIGREE

    am cumparat o femela dog de bordeaux de la o canisa insa a trecut un an si nu mi-a trimis pedigree ul spune sa mai astept.....imi miroase a teapa....

    1
    0

  • Andrei Ungureanu pe 16 Apr 2009, 22:30
    Cum fac sa aflu ce fel de calculator am? Am cautat pe net, dar nu am gasit.

    Nu vi se par tampite comentariile la acest articol? Sunt niste intrebari imbecile, in sine si mai ales in contextul articolului. Asa ca pun si eu un comentariu total lipsit de utilitate. Asa e cu cand se permit comentarii libere la articole...

    2
    2

  • ? pe 8 Ian 2009, 16:59
    cum sa aflu ce fel ce rasa caniche e catelusa mea

    am o catelusa caniche dar nu stiu exact ce fel de caniche e?am cautat pe net dar nu gasesc ceva exact.

    1
    0

  • ANDREEA pe 11 Apr 2008, 15:26
    ?

    cum sa fac sa-mi dresez cainele caniche , acasa???

    0
    0

  • ANDREEA pe 11 Apr 2008, 15:24
    ?

    ce rasa iese daca imperechez un caniche de rasa pura mascul, cu o corcitura de caniche femela???

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod