Cum trebuie ingrijiti dintii cainilor

Cainii sunt, prin natura lor, carnivori si dintii lor reflecta acest lucru. Studiile arata ca pana la varsta de 3 ani, aproximativ 80% din caini prezinta semne de boli ale...
Cainii sunt, prin natura lor, carnivori si dintii lor reflecta acest lucru. Studiile arata ca pana la varsta de 3 ani, aproximativ 80% din caini prezinta semne de boli ale gingiilor (gingii inflamate, umflate sau care sangereaza din cauza tartrului). Cainii de talie mica sunt mai predispusi sa dezvolte paradontite decat cei de talie mare, deoarece dintii lor sunt foarte mari in comparatie cu dimensiunile cavitatii bucale.

Un dinte rupt este o problema destul de frecventa, in special la cainii care stau afara. Roaderea agresiva a obiectelor dure (oase de vita, lemne, diferite obiecte de metal etc.) este una dintre cauzele primare ale ruperii dintilor.

Cainii au doua randuri de dinti: dintii de lapte si cei permanenti. Puiutii ar trebui sa-si piarda dintii de lapte inainte ca dintele corespondent definitiv sa apara.
Daca acest lucru nu se intampla si dintele definitiv creste pe langa cel de lapte, este bine sa consultati medicul veterinar pentru a evita problemele care decurg din acest lucru.

Exista patru tipuri de dinti: incisivi (I), canini (C), premolari (P/Pm), molari (M). Dentitia de lapte este alcatuita din 28 de dinti, iar cea definitiva este alcatuita din 42 de dinti.

Eruptia dintilor

DintiApar dintii de lapteApar dintii definitivi
Incisivi4-6 saptamani3-5 luni
Canini5-6 saptamani4-6 luni
Premolari6 saptamani4-5 luni
Molari  5-7 luni

Incisivii se numesc primul, al doilea, al treilea, sau central, intermediar, lateral, in functie de localizarea in cavitatea bucala. Ar trebui sa fie 6 incisivi pe maxilar si 6 incisivi pe mandibula; canini cate 2 pe maxilar, respectiv mandibula.
Incisivii sunt folositi pentru taierea si maruntirea hranei, caninii pentru tinerea si ruperea hranei (a prazii), premolarii pentru taierea, tinerea si jupuirea (in cazul prazii), molarii ajuta la maruntirea si mestecarea hranei.

Dintele este format dintr-o portiune situata deasupra gingiei, numita coroana, si dintr-o portiune situata sub linia gingiei, care se numeste radacina. Smaltul, cel mai tare tesut mineralizat din corp, acopera coroana. Cementul acopera radacina si ajuta impreuna cu ligamentele alveo-dentare la fixarea dintelui in alveola dentara. Dentina, mai moale decat smaltul, alcatuieste masa dintelui. In interior, pulpa este alcatuita din tesut viu, care contine nervi, vase de sange si vase limfatice.

Dupa modul de tocire a dintilor si dupa starea acestora putem aprecia varsta cainelui (cu mai putina acuratete atunci cand acesta a avut parte de tratamente stomatologice: detartraj).


La 2-4 saptamani, nu se observa cresterea dintilor. Dupa 3-4 saptamani, apar caninii de lapte. La 4-6 saptamani, apar incisivii si premolarii de lapte, iar la 8 saptamani toti dintii de lapte sunt prezenti. La 3 luni si jumatate - 4 luni, nu se observa inca dintii permanenti, apoi intre 5-7 luni apar incisivii, caninii, premolarii, molarii permanenti, toti pana la varsta de 7 luni.

La 1 an, dintii sunt albi si curati. Intre 1 si 2 ani, dintii pot sa fie usor ingalbeniti, cu foarte putin tartru, mai ales pe molari. Intre 3 si 5 ani, se formeaza si mai mult tartru. Intre 5 si 10 ani, dintii sunt tociti si plini de tartru. Peste 10 ani, dintii sunt foarte uzati, prezinta foarte mult tartru si este posibil ca unii sa lipseasca.

In cazul rognatismului inferior, mandibula este mai lunga decat maxilarul, ceea ce determina o muscatura defectuoasa si, implicit, o tocire neregulata a dintilor si o apreciere eronata a varstei.


Pentru ca anumite probleme de igiena dentara sa nu apara sau sa apara cat mai tarziu, este bine sa va obisnuiti de mic cainele sa fie spalat pe dinti (folosind produse destinate special cainilor) si, periodic, sa mergeti la un control la medicul veterinar, care va va sfatui cand si de ce anume este nevoie.
 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • diana pe 14 Sep 2013, 19:53
    va rog, sa raspunda cineva!

    mesajul meu a fost deja postat de inca 2 persoane... bichon, 6 luni. 2 perechi de dinti. cei de lapte nu i-au cazut. CE E DE FACUT?

    0
    0

  • ioana pe 24 Apr 2013, 16:26
    bichon dentitie

    am un bichon de 8 luni primit de curand!m am uitat mai cu atentie la el si am observat ca are doua randuri de dinti!nu stiu exact ce s a intamplat dar sigur este o problema!chiar nu vreau sa se chinuie!pt ca imi e dor de el!va rog sa imi ziceti ceva!multumesc!

    1
    0

  • LUMINIZZA pe 18 Dec 2012, 11:55
    DESPRE CAINE

    am un pudel si a avut o tulburare digestiva si de 3 zile nu mamanca .si bagat fortat lapte pe gura.si vomita intruna.ce e de facut?o sa mance singur sau sai mai dau lapte?

    1
    0

  • edy pe 11 Mai 2012, 20:21
    cainele meu are 5 saptamani si nare dinti in gura

    cainele meu are 5 saptamani si nare dinti in gura si nu stiu ce sa fac cu el ca fratesau are dar iel inca nare nici unul a si is caini ciobanesti.datimi varog o explicatie!!

    0
    0

  • simina pe 8 Dec 2009, 18:35
    am o mica problema!!!

    buna..am un bichon de 2 luni...pana akum era totul perfect insa de cateva zile nu prea mai mananca...de fapt manaca foarte putin..va rog sa imi spune-ti daca are cv...va multumesc

    1
    0

  • andreea pe 2 Ian 2009, 17:56
    bijoux -nu mananca

    catelul meu are o luna si 3 saptamani si nu prea mananca dar doarme tot timpul nu are inca nici un vaccin facut ce pot face?

    2
    0

  • roxana pe 6 Aug 2008, 10:14
    dentitie caine

    Am un bichon de 6 luni caruia i-au apaut caninii permanenti insa cei de lapte nu au cazut. Ce trebuie sa fac ? Multumesc

    4
    0

  • vlad popovici pe 6 Iul 2008, 22:35
    am gasit caine vagabond pui

    Am gasit la cativa metri de casa mea , un pui de caine . Are intre 4-6 saptamani . Este alb cu portocaliu . As dori sa stiu cum las putea ingriji : ce sai dau de mancare , cat sa ii dau de mancare ...sunt vlad din bacau , am 11 ani . astept raspunsul daca se poate .

    8
    0

  • bianca pe 11 Mai 2008, 01:18
    catelus trist sau bolnav?

    hola, am un catelus caniche de 3 luni si jumatate , are vaccinurile la zi, pana ieri a fost tot timpul vioi, dar de azi dimineata e parca trist, e mai linisitit nu stiu ce e cu el. de mancat mananca foarte bine. i-a cazut un dintisor, poate il doare... sunt trista si nu stiu ce sa ii fac? azi e sambata si abia luni vine veterinarul la cabinet... daca ma puteti ajuta cu vreun sfat... multumim, eu si Roky

    4
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod