Ciobanescul belgian Malinois - cainele atomic

Se spune despre acest caine ca daca-i arunci o minge de 100 de ori, el va astepta sa o arunci a 101 oara. Nu se plictiseste niciodata si "functioneaza" cu energie...

Se spune despre acest caine ca daca-i arunci o minge de 100 de ori, el va astepta sa o arunci a 101 oara. Nu se plictiseste niciodata si "functioneaza" cu energie nucleara. Este extrem de inteligent si de devotat familiei sale.

Este vedeta concursurilor de dresaj si agility. Este Malinois! In comparatie cu aristocratul Collie, Ciobanescul Belgian, un "caine plebeu, un adevarat muncitor, un proletar", asa cum le place sa sustina istoricilor rasei, isi face aparitia in chinologie si "se strecoara" in cartile de origine mult mai tarziu.

Cu cele patru varietati - Malinois, Tervueren, Groenendael si Laekenois - la sfarsitul secolului al XIX-lea, Ciobanescului Belgian ii vine vremea consacrarii.



Genetic si temperamental, cele patru varietati, astazi rase distincte, sunt foarte apropiate. Culoarea, lungimea si textura parului sunt singurele caracteristici care le diferentiaza si care au constituit, in acelasi timp, motivul unor mari dispute intre chinologii belgieni ai inceputului de secol.

Diverse opinii, mai mult sau mai putin intemeiate, sustineau legatura dintre culoarea parului si temperamentul acestor caini. S-a ajuns chiar la afirmatii ca: "Negrul este semn de putere si inteligenta, in timp ce roscatul tradeaza degenerarea". Concluzii false si observatii subiective sunt aruncate asupra unor varietati pentru promovarea celorlalte.

In final, Tervuerenul, cu parul lung si roscat, Groenendaelul, cu parul lung si negru, Malinois, cu parul scurt si roscat, si Laekenois cu parul aspru si roscat, sunt toti omologati de catre Societe Royale Saint-Hubert in 1901, insa primul Ciobanesc Belgian inregistrat in Cartea de origine a S.C.
Saint-Hubert este "Vos" - un Malinois din Antwerpen.

In prezent, cele 4 rase de Ciobanesti Belgieni sunt foarte populare, in special in randul pasionatilor concursurilor de dresaj, al politiilor din diverse tari, care lucreaza cu astfel de caini si, in general, in randul tuturor celor care au o viata activa si carora timpul le permite o astfel de companie "atomica".

Un insotitor profesionist

Asa cum mentionam anterior, Malinois-ul este un caine extrem de devotat, de fapt umbra stapanului, si adora sa ia parte la orice activitate a sa... chiar insista. Simte foarte bine dispozitia acestuia si, din acest motiv, comunicarea non-verbala cu un astfel de caine atinge un nivel surprinzator.
Se spune ca el stie ce simti, chiar inainte ca tu insuti sa sti.

Inteligent, vigilent, dar in primul rand energic, Malinois-ul nu este recomandat celor care nu au suficient timp pentru cainele lor. Daca nu-i dati sarcini, isi gaseste singur, iar acestea, de cele mai multe ori, s-ar putea sa nu va fie pe plac.

Malinois-ul este o companie profesionista si nu un caine de companie. Nu suporta pedepsele aspre, in schimb reactioneaza foarte bine la metodele de dresaj non-punitive, caci are o placere nemasurata de a-si multumi stapanul.

Puiul de Malinois trebuie numaidecat socializat, altfel ajunge inevitabil in situatii neplacute. El este un fel de "toate mi se-ntampla numai mie".

Este necesar sa cunoasca mediul in care urmeaza sa traiasca, sa ia contact cu ceilalti indivizi care il inconjoara, bipezi sau patrupezi, sa invete sa reactioneze, in functie de intensitatea stimulului, sa devina echilibrat.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod