Cane Corso, vajnicul aparator

Care sa fie, oare, legatura dintre Cane Corso-ul din Evul Mediu sicel recunoscut de catre FCI in 12 martie 1999? Aceasta intrebare agenerat si genereaza inca mari neintelegeri.
Care sa fie, oare, legatura dintre Cane Corso-ul din Evul Mediu si cel recunoscut de catre FCI in 12 martie 1999? Aceasta intrebare a generat si genereaza inca mari neintelegeri. Astfel, Stefano Gandolfi, presedintele Societatii crescatorilor de Cane Corso, vede in acest caine "traditia si istoria Italiei", in timp ce alti cercetatori cauta adevarul in radacinile cuvantului si considera ca apelativul "Corso" provine din termenul grecesc "Kortos" care inseamna "curte ingradita".

Dar si latinul "cohors" semnifica tot curte, iar vocabula de origine celta "coarse" poate fi gasita si astazi in vocabularul limbii engleze, dar cu intelesul de "dur, robust". Oricat am cauta numele original, trebuie sa recunoastem ca fiecare dintre denumirile amintite se potriveste acestei rase.

De la inceputuri
Cele mai vechi documente privitoare la rasa dateaza din secolul al XVI-lea. Valvassone scrie, fara nici o indoiala, despre Cane Corso, numindu-l "il corso". In lucrarea sa intitulata "Istoria Animalelor", care dateaza din 1516, scriitorul elvetian Konrad Von Gestner se refera la acest caine si il descrie ca fiind viteaz, puternic si bucurandu-se de aprecierea vanatorilor, iar Francesco Teofolo (1491-1544) picteaza Cane Corso luptandu-se cu un urs.
De mentionat ca in tablourile acelor vremuri sunt ilustrati caini care seamana izbitor cu Cane Corso-ul din zilele noastre.

Stramosii acestor caini erau utilizati in arenele circurilor, la luptele cu animale salbatice si la vanatoare. Ulterior, in secolul al XIX-lea, la vanatoare se foloseau mai multe rase de caini. Unii cautau prada, iar altii aveau misiunea de a o imobiliza pana la sosirea vanatorului. Acestia din urma erau Cane Corso, de aici provenind si denumirea de "vanator de mistreti". Din pacate, dupa cele doua Razboaie Mondiale, asemenea multor altor rase de caini, si Cane Corso a disparut aproape in intregime.

In 1973, profesorul Giovanni Bonatti a descoperit in orasul Puglia cateva exemplare pe care le-a descris ca fiind niste caini de marime medie, de tip molosoid, cu par scurt, si care nu au nimic de-a face cu Mastino Napoletano. Cu toate ca seamana cu Bullmastiful sau cainele de Malorca, aceste rase nu au avut nici o contributie la formarea Cane Corso-ului, asemanarile datorandu-se doar stramosilor comuni.

Cu timpul, profesorul a devenit un impatimit al rasei si, impreuna cu Giancarlo Malavasi si cu dr. Stefano Gandolfi, a pornit in cautarea exemplarelor inca existente.
In anul 1983, ei au fondat S.A.C.C. (Societa Amatori Di Cane Corso), iar in 1987 au editat primul standard al rasei. In acelasi an rasa a fost recunoscuta de catre E.N.C.I. (Ente Nazzionale Della Cinofilia Italiana).

Prima expozitie de club, care s-a desfasurat la 25 noiembrie 1990, a repurtat un succes deosebit, influentand popularizarea si raspandirea ulterioara a rasei. Numarul, pe atunci inca scazut, de exemplare de Cane Corso a inceput sa creasca. In februarie 1994, Federatia Chinologica Internationala a inceput procedurile de recunoastere a rasei, iar la 12 martie 1999 Cane Corso a fost recunoscut si inregistrat de catre FCI cu numarul 343.

Utilitate: un aparator redutabil
Cane Corso este un caine de paza innascut, care nu cunoaste frica. El pastreaza si astazi caracterul puternic al stramosilor sai, aparandu-si "curtea" chiar de la o varsta foarte frageda.

Pentru a putea deveni un adult echilibrat, a carui prezenta sa fie o placere si nicidecum o povara, Cane Corso are nevoie de socializare si dresaj corespunzator. Daca nu a parcurs corect etapele socializarii si ale dresajului, datorita istetimii si mai ales muscaturii puternice, ca oricare alt caine de asemenea dimensiuni, acesta poate deveni un adversar de temut.
Cu toate ca "specialitatea" sa este paza, el se integreaza foarte usor in viata de familie, fiind in acelasi timp un caine bland si afectuos, indeosebi cu copiii. In Italia este apreciata deosebita lui rabdare fata de cei mici, dar din cauza dimensiunilor cainelui, joaca trebuie supravegheata de catre adulti.

In tara noastra, primele importuri de Cane Corso au au avut loc de abia in anul 1995. Incantati probabil de calitatile acestui caine, iubitorii si admiratorii rasei au prins "microbul", astfel ca numarul de exemplare inregistrate in Cartea de Origine creste treptat, de la an la an.

Cateva reguli de alimentatie
Cane Corso are nevoie de o alimentatie adaptata dimensiunilor corporale, precum si stilului propriu de viata. Chiar daca nu este un caine sensibil, puiul de Cane Corso trebuie hranit cu multa atentie, tinand cont de ritmul de crestere si de necesitatile de calciu si de vitamine pe parcursul dezvoltarii. Practica de a hrani sau de a vitaminiza in exces puiul este contraindicata, deoarece aceasta poate dauna grav scheletului aflat in faza de dezvoltare. Cel mai simplu si mai eficient este sa-i administrati o hrana uscata (crochete) de calitate, adecvata perioadelor de dezvoltare a puilor, astfel evitandu-se o eventuala hranire sau vitaminizare necorespunzatoare.


Cainele adult trebuie hranit in functie de miscarea pe care o face zilnic. Astfel, un exemplar activ este bine sa primeasca o cantitate mai mare de hrana, destinata cainilor cu consum de energie ridicat, care poate fi consumata uscata sau rehidratata. Pentru a evita torsiunea de stomac, una dintre cele mai des intalnite probleme de sanatate la Cane Corso, ratia zilnica poate fi impartita in doua mese. Avand in vedere nevoia sporita de exercitiu a acestei rase canine, ar fi ideal sa aiba la dispozitie un spatiu in care sa alerge in voie. Daca insa acest lucru nu este posibil, cainele se va multumi si cu plimbarile zilnice menite sa-i satisfaca nevoia de miscare.

In incheiere putem afirma fara putinta de tagada ca, datorita temperamentului deosebit, acest caine minunat face fata cu brio oricarei situatii, fie ca indeplineste sarcini de paza si aparare, fie ca este doar un simplu membru al familiei. Cane Corso nu isi va dezamagi niciodata stapanul!
 

Comentarii (12)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Alex Moldovan pe 5 Oct 2018, 15:17
    caracteristici cane corso

    Cum recunosc un cane corso de rasa pura ? https://www.cane-corso.info/cane-corso-caracteristici-cum-recunosc-un-cane-corso-de-rasa-pura/

    0
    0

  • Nastrapulea pe 31 Aug 2013, 10:23
    Analfabeti

    Daca cresteti cateii precum scrieti, e trist !

    2
    0

  • elena pe 21 Iun 2013, 14:09
    cane corso

    eu am 3 cane corso vreau sa spun ka sunt foarte askultatori. daka ai timp si pt el. in general nu sunt strikatosi. dar depinde foarte mult si de stapunul lui. ka nu le da atentie si isi aduke aminte de ei kand si kand sigur ka nu o sal askulte. ei trebuie sa sa mananke de 3 ori pe zi kand sunt miki o anumita suma . daka le dai prea multa mankare o sa aiba probleme ku pikioarelee. urechile se staie doar daka vrei . mie imi plak ku urechile taiate dar depinde de gustul fiekarui.

    0
    0

  • Vio pe 30 Sep 2012, 01:12
    alimentatie cane corso

    Ii dau dreptate deplina lui Cristi b, cel care a comentat primul. Foarte multi vorbesc si putini cunosc. Am o femela de 6 luni si traieste cu acana, de 3 ori pe sapt ii dau salata de morcov ras, branza de vaca, galbenus de ou, miere de albine si cativa catei de usturoi sa mai diminueze din viermisorii creati de laptele pe care il bea. In rest bea cam 3-4 L de lapte pe sapt, apa la discretie si inaninte imi manca 3 mese de acana a cate 250 de grame fiecare, dar am redus la 2 pt ca se juca cu pranzul. E bine de tinut masa de boabe 15 min de la administrare dupa care pusa deoparte pt urmatoarea masa. Toate aceste lucruri le-am cules de la cei mai buni veterinari precum si de la crescatori de elita cu canisa de cane corso. O zi buna

    2
    1

  • Cristi b pe 11 Iul 2012, 08:32
    Nu mai vorbiti prostii

    La un caine cane corso ii se dau vitaminele Pet-Phos Grand Chien in primu rand pt ce ei sunt predispusi la dizplazie de sold...Ce mancare se administreaza? Orez cu legume cu carne de VITA,PASARE,CURCAN.. Branza de vaci cu un biscuiti cu un galbenus de om si miere..OASE DE VITA, nu de PUI, de vita 1 pe zi .Mancare uscata: Bobitele Orijen sau Acana nu va mai luat dupa Royal Canin ca numai reclama e de el.. Desigur mancare nu va sta niciodata la discretie, decat apa.. Cam asa se hraneste un cane corso adevarat daca vreti sa fie ZDRAVAN daca vreti sa fie un molatec luati-va dupa toti necunoscatorii care vorbesc si ei sa nu adoarma..

    7
    0

  • Silviu pe 4 Iun 2011, 18:33
    Raspunsul pentru Alex

    Buna.Sunt proprietarul unei femele din rasa cane corso si vreau sa iti spun ca trebuie sa ii dai vitamine.Iti recomand din propria cunostinta vitaminele VetStar sau VetFos. In cea ce priveste alimentatia fi foarte atent.Nu ii da oase de pui pana la 8 luni.Dai de preferabil supa cu carne,lapte(dupa 3luni)si boabe.

    2
    5

  • Alex pe 17 Mai 2011, 10:20
    Cane corso

    Buna ziua. Am cumparat un catelus de Cane Corso, are 8 saptamani si as dori sa stiu care este cea mai adecvata alimentatie si de asemenea daca este necesar sa-i administrez vitamine si ce anume.Ma tot intreb cu ce se hraneau acesti catelusi pe vremurile cand nu existau magazine de specialitate cu hrana uscata??? As dori o alimentatie cat mai naturala pentru el. Va multumesc anticipat si astept un raspuns.

    3
    4

  • paduraru mihaela pe 19 Sep 2010, 16:27
    rasa cane corso

    buna ziua,am 18 ani si ma intereseaza un catel din rasa cane corso,imi plac foarte mult as vrea sa stiu daca este bine sa il cresc la bloc si multumesc

    11
    7

  • iuuky pe 27 Iul 2010, 18:48
    alimentatie

    eukanuba cea mai buna alimentatie pt cane corso

    4
    3

  • Cornel pe 8 Iul 2010, 13:16
    Alimentatie Cane Corso

    Buna ziua! Mi-am achizitionat recent un exemplar de Cane Corso. Are varsta de 5 saptamani si as dori sa stiu si eu ce fel de mancare sa ii administrez. Momentan il hranesc cu Royal Canin - Starter insa nu stiu daca ii dau prea mult sau prea putin. De cate ori pe zi trebuie hranit? ce vitamine ii mai trebuiesc. Va rog sa ma ajutati in acesta problema. Nu as vrea ca sa aibe un inceput gresit al meu viitor stapan al curtii :). Va multumesc anticipat!

    13
    4

  • rotucu22 pe 31 Mai 2010, 17:48
    cane corso, vajnicul aparator

    vreau sami iau si eu in catelus de cane corso si in 15 iunie implineste 8 saptamni . ca sa nu am probleme de alimentatie si de dozaj al vitaminelor pe care o sa i le dau , datimi si mie un sfat la ce ore sal hranesc ,de cate ori pe zi , si ce vitamine sai iau ... este necesara taierea urechilor? astept raspunsul vostru ...

    13
    10

  • Alex pe 17 Mar 2009, 01:00
    Cane corso

    Buna.Imi plac foarte mult cateii de Cane Corso si vreau sa imi iau un puiut in aprilie.Rugamintea mea este daca ma puteti sfatui cum sa fac sa nu fie un caine "fioros" cand va fi mare, adica pasii dresajului si cateva idei in legatura cu socializarea amintitat mai sus. Multumesc si astept raspuns.

    17
    5

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod