Bombay - Mica Pantera Neagra

Strans inrudita cu Burmeza, Bombay este o rasa cu par scurt, ce se distinge prin blana neagra, stralucitoare, ochii caprui si firea jucausa si afectuoasa.
Strans inrudita cu Burmeza, Bombay este o rasa cu par scurt, ce se distinge prin blana neagra, stralucitoare, ochii caprui si firea jucausa si afectuoasa.

Rasa a fost obtinuta de Nikki Horner, o crescatoare din Louisville, Kentucky, Statele Unite, care s-a decis sa creeze o Pantera Neagra in miniatura, prin incrucisarea Burmezelor maro-inchis cu pisici negre American Shorthair. Incercarile ei nu au dat rezultate in anii 1950, dar, la sfarsitul deceniului, utilizand exemplare din linii diferite, a inceput sa obtina ceea ce-si dorea: o pisica atletica cu blana scurta, neagra. Drumul spre recunoasterea rasei si acceptarea ei in competitii la clasa Campion a fost lung, Bombay fiind admisa de C.F.A. in 1976. Crescatorii incruciseaza frecvent Bombay cu Burmeze pentru a mentine conformatia corpului si textura blanii. American Shorthair nu mai este insa o alternativa pentru outcross, deoarece culoarea neagra se poate mentine foarte usor acum si fara a folosi aceasta rasa, ce transmite de obicei si o conformatie prea masiva a corpului.

Bombay-ul are, evident, multe trasaturi fizice comune cu Burmeza, Nikki Horner afirmand chiar ca ea este doar o Burmeza neagra. Nu este chiar asa, alti crescatori atragind atentia asupra caracteristicilor fizice ce le diferentiaza: Bombay are o talie un pic mai mare, un corp mai lung, stopul nazal mai putin pronuntat si picioare mai lungi.


Pisicile Bombay sunt perfect adaptate la viata de apartament si sunt in general calme. E interesant ca mai degraba vor accepta compania unui caine in apartament decat tovarasia altor pisici, asupra carora vor incerca sa-si exercite dominanta.

Ca si Burmezele, sunt mari iubitoare de caldura, fiind incantate sa doarma sub patura. Bombay sunt pisici inteligente, ce sunt in permanenta interactiune cu stapanii lor si sunt foarte jucause. Multe dintre ele pot invata diverse giumbuslucuri, iar unele fac chiar si aport. Vocea lor este distincta, dar nu atat de stridenta sau de puternica ca a Siamezelor. Ating maturitatea sexuala relativ repede (se cunosc cazuri de masculi care au intrat in calduri la 5 luni) si, din acesta cauza, tinerele exemplare trebuie castrate destul de devreme, intre 6 si 9 luni. Pe de alta parte, maturizarea lor fizica deplina nu este rapida, unii motani ajungand sa aiba o musculatura complet dezvoltata abia la varsta de 2 ani. Greutatea lor variaza intre 3,5 kg si 5 kg, iar femelele cantaresc intre 2,7 kg si 4 kg.

Ingrijire si intretinere

Desi pisicile Bombay au un bun apetit, nefiind mofturoase la mancare, nu sunt predispuse la obezitate.
Pentru a cladi masa musculara a pisoilor, cei mai multi crescatori folosesc crochete de cea mai buna calitate, impreuna cu o cantitate moderata de hrana umeda.

Blana scurta, neteda, lasa foarte putin par si nu necesita practic intretinere. Pisicile Bombay sunt perfect capabile sa-si curete singure blana, dar se vor bucura daca veti trece mana de cateva ori pe spatele lor, masandu-le in acelasi timp, sau daca le veti face un periaj usor. In vederea participarii la expozitii, pisicile din aceasta rasa sunt imbaiate cu 3-4 zile inainte de eveniment. Astfel, blana are timp suficient sa-si recapete stralucirea si textura ideale, fiind in acelasi timp si curata. in ziua cat-show-ului, multi crescatori freaca blana Bombay-ului cu o bucata de piele de caprioara pentru a-i spori stralucirea.

Standard

Bombay este o pisica de marime medie, cu osatura bine conturata, cu masa musculara considerabila, avand o greutate surprinzatoare pentru marimea ei.
Capul este rotund si de marime medie, fara suprafete plane sau unghiuri ascutite. Privit din profil, stopul este moderat; fruntea este rotunda, dar nu boltita. Indentarea nasului nu formeaza un unghi de 45 de grade si nu trebuie considerata un stop.
Exista insa o indentare imediat deasupra partii osoase a nasului, acolo facandu-se trecerea de la fruntea rotunda la bot. Nasul trebuie sa fie putin rotunjit la varf. Botul este scurt, dar nu lat sau "carn". Barbia trebuie sa reflecte o muscatura normala, nici in prognantism superior, nici inferior.

Urechile sunt de marime medie, departate, late la baza si usor rotunjite la varf. Cand sunt alerte, urechile apar usor inclinate in fata. Ochii sunt rotunzi, mari si departati. Culoarea lor variaza de la auriu la caprui, fiind de preferat ochii cu mare stralucire si cu adancime a culorii.
Corpul este de marime medie, nici masiv, nici suplu. Membrele sunt bine proportionate in raport cu corpul, cu labe rotunjite. Pieptul este amplu si rotunjit. Spatele urmeaza o linie dreapta, de la umeri la coada, care nu trebuie sa fie nici scurta, nici lunga.

Blana este scurta, bine lipita de corp, cu textura fina, ca de satin, si cu o stralucire speciala, ca a pantofilor de lac. Firul de par trebuie sa fie negru de la virf si pana la baza. Sunt permise abateri de la acest standard pentru pisoi si pentru Bombay de pana la doi ani.

Abateri de la standard ce atrag descalificarea: coada rasucita sau anormala; numar incorect de degete; stopul nazal de tip Exotica; pielea de pe nas sau de pe talpi de alta culoare decat neagra; ochi verzi; medalioane sau pete pe blana.


Ca si in cazul altor rase, este dificil de facut legatura intre punctaj si modul in care pisicile sunt jurizate. Denominatiile imprecise permit arbitrilor o lejeritate mare in interpretarea standardului, si apoi in departajarea exemplarelor. Se mai constata si o variatie semnificativa a culorii ochilor, chiar si la pisici de mare valoare, multe Bombay avand ochi aurii. Standardul stabileste culoarea caprui stralucitor, dar ea este foarte greu de obtinut. Se pare ca aceasta este produsul a cel putin doua gene: una pentru culoare, alta pentru intensitate. Ca si cum dificultatea n-ar fi suficient de mare, exista la unele Bombay (mai ales la masculii de 3 - 5 ani) tendinta culorii ochilor de a pali sau de a "bate" in verde.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod