Basset Hound

Originile Basset Hound-ului, la fel ca si in cazul altor rase nobile,se pierd in negura timpului. Caini cu picioare scurte au existat dintotdeauna; ii intalnim pe basoreliefurile asiriene...
Originile Basset Hound-ului, la fel ca si in cazul altor rase nobile,se pierd in negura timpului. Caini cu picioare scurte au existatdintotdeauna; ii intalnim pe basoreliefurile asiriene, babiloniene sauegiptene, alaturi de altii de proportii normale, dar nu cred, totusi,ca acele exemplare pot fi certificate drept stramosii Basset Hound-ului.

Ceea ce se cunoaste cu exactitate este ca, in timpul cuceririi Galieide catre romani existau caini cu picioare scurte, care erau folositi laprocurarea vanatului mic. Acestia, supranumiti "canes sagaces" (cainiisteti), aveau un miros extraordinar si sunt considerati ascendentiicainilor crescuti si selectati in Manastirea Saint - Hubert.
Legenda Sfantului Hubert povesteste ca tanarului print Hubert (656 -727), participand la o vanatoare obisnuita in Muntii Ardeni, i-a iesit incale un cerb care avea intre coarne o cruce, iar o voce din ceruri i-acerut sa renunte la placerile lumesti. In acel moment, Hubert a decissa fondeze, pe acele meleaguri, o manastire si sa se dedice cresteriicopoilor, care urmau sa devina cunoscuti in toata Franta.
Sfantul Hubert este considerat protectorul vanatorilor.

Termenul de Basset a fost utilizat pentru prima data in anul 1585,de catre Jacques de Fouilloux, in cartea sa "Venerie" si se refereala cainii cu picioare scurte, utilizati la vanatoarea bursucului; insanumai cei care nu depaseau 38 de cm la greaban erau denumiti astfel.Prima participare a acestei rase la o expozitie a avut loc la Paris inanul 1863, ocazie cu care au fost prezentate 27 de exemplare, impartitein doua categorii: Basset cu parul scurt si Basset cu parul aspru. Inacelasi an, in Anglia s-a infiintat Basset Hound Club, atunci candenglezii au botezat rasa Basset Hound. Primii asemenea canii au fostinsa admirati in tara lor de origine, in cadrul unei competitii, de abiain anul 1875. in 1887, tot in Anglia, a fost redactat primul standardcare fixa caracteristicile rasei si care se indeparta tot mai mult devarianta initiala, cea franceza - Basset Artesien Normand.

In prezent, copoii Basset sunt reprezentati de 5 rase, trei cu parulscurt si doua cu parul aspru:
- Basset Hound;
- Basset Artesien Normand;
- Basset Bleu de Gascogne;
- Basset Fauve de Bretagne;
- Basset Griffon Vendeen, care se subimparte in Mic si Mare.

Aceasta ultima rasa - un Basset cu parul aspru, deosebit de dragalas -pe care nu am intalnit-o in tara noastra, a castigat, in ultimii ani,simpatia publicului, foarte multe exemplare fiind preferate pentru loculI al grupei a VI-a la diverse competitii internationale de anvergura.Din nefericire, deocamdata, in Romania nu exista un club national alrasei Basset Hound.
Utilitate: un excelent scotocitor

Ce inseamna a avea un caine scotocitor? Ca vanator, atunci cand mergemla vanatoare "la picior", in paduri dese sau in zone intinse, cu paduretanara cu lastaris, nu vom avea niciodata satisfactie deplina daca nu vomfi insotiti de un grup de 5 - 10 exemplare de Basset Hound care, cu unminimum de pregatire, ne va scoate in bataia pustii tot ce inseamna vanatmic (si nu numai), care se odihneste in acele zone: iepuri de padure,fazani, vulpi si chiar mistreti.
Minima pregatire inseamna un controltotal al vanatorului asupra conducatorului haitei. Aceasta presupuneca exemplarele de Basset Hound sa se fi intalnit anterior si sa se fistabilit o ierarhie. Restul vor face ei, fara sa deranjeze vanatoarea.

Fiind vanator cu acte in regula (desi nu mai sunt activ de 4 ani),ies adesea, in padurea de langa casa, cu cei sase Basset Hound maturipe care ii am. Brenda, primul meu Basset Hound, care acum are 7 ani,este conducatorul grupului. Ea nu se indeparteaza mai mult de 30 -40 de metri de mine si este suficient s-o strig, iar toti ceilalti facexact ceea ce face ea. Intr-o ora scotocim toata padurea (aproximativ 4hectare) alergand dupa pisici, capre, pasari si caini vagabonzi, dar inpermanenta toti sunt atenti la mine si raspund imediat la comenzi.
Din pacate, Basset Hound-ul nu mai este utilizat la vanatoare, insa s-atransformat intr-un excelent caine de companie. Privirea lui blandasi nevinovata a induiosat multe inimi, devenind astazi o rasa foarteraspandita pe glob, mai ales in Europa, America si Australia.

In ultima vreme, in Romania se observa o dorinta crescanda a iubitorilorde animale de a avea un Basset Hound. Din 1996, cand a fost inscrisoficial primul Basset Hound la noi in tara, in prezent numarulexemplarelor inregistrate in Cartea de Origine Romana (C.O.R.) a ajunsla circa 375 de exemplare. Nu este mult, dar este un punct de pornirecare trebuie continuat prin unirea tuturor energiilor celor care "au lasuflet" aceasta rasa.

Temperament - un caine bland si echilibrat
Am auzit multe persoane care se plang ca Basset Hound-ul lor este agresivsi chiar ii musca. Eu am multi astfel de caini (femele si masculi) si ofamilie numeroasa cu multi copii, dar nu am avut niciodata probleme deacest gen. Cred ca aceste manifestari apar doar din cauza greselilor deeducatie care se fac in primul an.
In momentul in care puiul de Basset Hound ajunge in casa, datoritadragalaseniei lui iesite din comun i se da o atentie deosebita de catretoti membrii familiei, cu mic, cu mare. Pe masura ce timpul trece, elcreste, se maturizeaza si realizeaza importanta care i se acorda. Astfel,la varsta de un an, cainele (un exemplar mare, puternic, cantarind injur de 30 de kg, cu o dentitie puternica) va incerca sa se impuna. Iatacum Basset Hound-ul nostru scump a devenit o problema a familiei. Acumel face ce vrea si, daca incercam sa ne impotrivim, ne maraie sau chiarse repede sa ne muste. Acest lucru se intampla atunci cand vrem sa-l damjos de pe locul nostru, din care urmarim emisiunea favorita la televizor,cand nu-l lasam sa manance ce nu-i este permis sau pur si simplu candi se cere sa stea potolit intr-o anumita imprejurare.
Daca patiti asaceva, sunteti intr-adevar intr-o situatie delicata si numai apeland laajutorul unui dresor se va mai corecta ceva.
Basset Hound-ul are o doza de incapatanare mai mare decat cainiiapartinand altor rase. Acest lucru se tine sub control tot cu ajutoruleducatiei. Noi ne ocupam de acest aspect in primul an de viata alcainilor.
Brenda, femela mea de Basset Hound, a trait impreuna cu noi in apartamentsi plimbarile le faceam in jurul blocului si in parc. Mergea fara lesa,venea la chemarile noastre, iar cand trebuia sa faca ceva de care stiaca nu are voie, se uita intai la mine. In parc nu era agresiva, nicimacar cu cainii, dar ii permiteam sa se impuna atunci cand era sacaitasau agresata de un alt caine. Am ajuns la performanta sa trec strada pe"zebra" cu Brenda la picior, si toate acestea fara sa mearga la vreolectie de dresaj. Pe seama Basset Hound-ului circula o teorie conformcareia aceasta ar fi o rasa de caini plictisita, adormita si fara poftade viata. Nimic mai fals. Este adevarat ca un asemenea caine este foartelinistit si-si respecta foarte mult stapanul. Daca acesta vine obositde la serviciu si vrea sa se uite la televizor, animalul se va ghemuilanga el si va accepta decizia sa. Dar daca, dimpotriva, stapanul esteplin de energie, Basset Hound-ul este dispus sa cutreiere munti si vaialaturi de el.

Educatie si disciplina
Anterior, m-am referit in repetate randuri la educatie. Nici eu, nicialtcineva din familie nu este dresor si nu am apelat niciodata, in cazulBasset Hound-ului, la serviciile unei asemenea persoane. Primul lucrucare trebuie intreprins in vederea educarii catelului dumneavoastra estealcatuirea unui Program. Tanarul exemplar trebuie sa aiba un program dealimentatie (de 3 ori pe zi pana la 6 luni, dupa care de 2 ori pe zi),program de plimbat si iesit afara pentru necesitati (de cel putin 3ori pe zi), program de joaca (trebuie sa ne rezervam cel putin 1 orape zi pentru a-l "baga in seama") si program de intretinere (periat,curatat ochi si urechi, taiat unghiile etc).

Al doilea lucru important in educatie este tonul cu care ne adresamcatelului. Cand ii vorbim, tonul trebuie sa fie calm, dragastos, chiarun pic pitigaiat, oricum diferit de cum vorbim noi in mod curent. Aceastatonalitate o folosim atunci cand ne jucam cu el, cand il laudam, cand ilchemam la masa, in general atunci cand totul este in regula. Acest tontrebuie folosit in cea mai mare parte a timpului cand ne adresam cinelui(98 %).

Tonul autoritar, cu schimbarea vocii spre o tonalitate grava, trebuiefolosit cu discernamant si numai in cazuri absolut necesare, de exemplupentru a corecta ceea ce nu va place in comportamentul sau: isi facenevoile unde nu trebuie, roade, nu elibereaza locul care nu este al lui,are tendinte de agresivitate etc.
Acest ton autoritar trebuie insotit,tot cu discernamant, de corectii fizice nedureroase: bataia cu ziarulsau palma de muste, trasul de urechi (nu de varful lor, ci de baza).

In sfarsit, alte elemente importante in educatia si disciplina cainelui,atat pentru comunicare cat si ca accesoriu de frumusete, sunt zgardasi lesa. Nu recomand sub nici un motiv utilizarea zgarzilor clasicede piele, oricat de frumoase si scumpe ar fi, a zgarzilor de fortasau a hamurilor. Pentru Basset Hound eu folosesc o lesa care are inprelungirea ei o bucla ce se introduce pe capul cainelui, ajustandu-sedupa necesitati sau o zgarda strangulara din za sau din piele. Primasolutie propusa este mai putin eleganta, dar eficienta si poate fiutilizata pentru exemplare care sunt mai linistite si nu trag. Cea de-adoua varianta este deosebit de eleganta (poate fi folosita cu succes si-ncompetitii canine) si permite un control mai eficient al cainelui. Dacaacesta nu trage, lantul ramane ca un sirag in jurul gatului, evidentiind,alaturi de salba naturala a Basset Hound-ului, o eleganta deosebita.

N.B. Din primele zile ale sosirii catelusului in casa, stabiliti un loc,numai al lui, care va trebui respectat ca oricare alt loc din locuintacare apartine familiei.Alimentatie

In ultimii patru ani am utilizat pentru toti cainii nostri numai hranaconditionata Royal Canin, o hrana excelenta care ofera o gama completapentru toate varstele si toate imprejurarile: graviditate, intarcare,pui, junior, adult si senior. Cainii mananca de 2 ori pe zi (dimineata siseara) alternand boabele uscate cu cele umede (in timpul anotimpului receinmoi boabele cu zer cald). De doua ori pe saptamana (lunea si joia), masade dimineata este inlocuita cu o paine, iar duminica dimineata fiecarecaine adult primeste un os crud de vaca, dat cu sare. Nu recomand subnici o forma "supite" si "mancarele" facute in casa, asa ca "sa se maidiversifice mancarea". Sa nu uitam provenienta cainelui, regnul animal,care nu cere o diversitate alimentara.
Hrana si apa sunt servite in castroane de inox, cu diametrul de 24 de cm,puse in suporti in forma de trunchi de con, cu baza mare de 40 de cm,baza mica de 22 de cm si inaltimea de 14 cm.

Intretinere
Basset Hound-ul nu ridica probleme de sanatate deosebite, dar recomandareamea este ca in asemenea situatii sa apelati imediat la sfatul mediculuicurant al cainelui, inclusiv pentru administrarea mineralelor si calciuluisuplimentar.
Ce puteti face dumneavoastra pentru sanatatea lui este sa-lingrijiti cat mai bine si, mai ales, constant.
Aceasta inseamna:
- sa-i oferiti hrana conditionata de cea mai buna calitate; aici recomandinca o data Royal Canin care contine toate mineralele necesare cresteriisi dezvoltarii armonioase, inclusiv proportia justa de calciu si fosfor;
- sa-l periati zilnic; operatiunea necesita 10 minute si se executa cuo perie sau, mai eficient, cu un trimer (foto 10);
- sa-i curatati saptamanal ochii si urechile; ochii se curata prinspalare cu ser fiziologic, iar urechile cu vata infasurata pe o pensaPean si solutie otica;
- sa evitati in primul an de viata urcatul si coboratul scarilor, precumsi saritul peste obstacole;
- sa-i taiati unghiile;
- sa-l spalati cel mult o data la 6 luni cu sampon (daca se poate,sa se scalde si sa inoate zilnic).

In loc de incheiere
In aceste cateva pagini, am dorit sa va prezentam cat mai multe informatiiutile, din ceea ce cunoastem noi, venind astfel in ajutorul celor carese dedica ingrijirii acestei minunate rase. Si, o ultima recomandare:indiferent de imprejurare, dumneavoastra trebuie sa ramaneti intotdeaunaseful in fata Basset Hound-ului.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod