Aspect general

Van Turceasca este o pisica de tip rustic, foarte robusta, dotata cu un schelet solid si muschi puternici. Masculii sunt ceva mai impozanti decat femelele, ei cantarind in jur de 5-6 kg - pot ajunge chiar si la 8 kg - in timp ce femelele au greutatea de aproximativ 4-5 kg.

Van Turceasca este, cu siguranta, cea mai apropiata de modelul pisicii originare, lucru care se traduce insa si printr-o rata a natalitatii foarte scazuta. Alaturi de Van, Angora pare sa fie putin mai supla si mai fragila.
Bazinul Van, situat in estul Turciei, este inconjurat de munti, iar platoul sau inalt este supus unor schimbari climatice dificil de imaginat.
Pe timp de vara temperatura se ridica la 40 de grade C, in timp ce iarna (care dureaza aproape 6 luni pe an), temperatura medie in oras este de -13 grade C, iar in muntii din jur de aproximativ -35 de grade C. Pisicile Van se pare ca au fost foarte bine echipate de mama natura. Blana lor semilunga, matasoasa, ale carei smocuri acopera din belsug urechile si labele, le asigura o excelenta protectie impotriva frigului.

Din nefericire pentru aceasta rasa, care ar merita sa fie foarte raspandita si apreciata, pisoii Van nu au la varsta de trei luni un aspect prea comercial si nu starnesc la prima vedere o deosebita simpatie.
Aproape ca s-ar putea crede ca superba pisica adulta Van nu are nici o legatura de rudenie cu pisoiul ciufulit, lipsit de gratie si agilitate de langa ea. Cine ar banui ca micutul uratel este chiar puiul ei? Pisoii incep sa capete aspectul specific rasei abia dupa 8-9 luni de la nastere si pot fi achizitionati fara probleme, chiar daca au crescut ceva mai mari, deoarece au o inteligenta sclipitoare si se pot adapta cu usurinta regulilor noii case.

Comportament
Alimentatie si ingrijire
Articol
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod