Comportament

De-a lungul vietii sale, pisica Van Turceasca nu se va atasa decat de o persoana sau doua. Jucausa si curioasa, va reusi sa va inveseleasca viata in fiecare moment. Ea stie tot ce se petrece in casa, iar atunci cand veti aduce un obiect nou, trebuie imediat sa il inspecteze. Poate invata rapid sa deschida usile si sertarele. Crescatorii spun ca se poate citi pe figura ei cum isi chinuie mintea sa descopere solutia unei probleme. Daca veti cumpara o asemenea pisica, trebuie sa va formati reflexul de a inchide mereu capacul toaletei, deoarece obsesia ei pentru apa o va impinge sa faca baie pe negandite.

Nu iubeste nimic mai mult decat sa se joace alaturi de stapanul ei si uneori se aseamana mult cu un caine: se rostogoleste, face tumbe, aduce jucariile celui care i le-a aruncat si nu se opreste decat atunci cand si-a epuizat toate fortele.
De asemenea, stie sa recunoasca sunetul masinii stapanului si are obiceiul sa-l astepte la usa. O pisica Van tipica este foarte iubitoare si solicita intr-un mod propriu atentia stapanului. Asa ca, daca simtiti ca va impinge cu capul si va musca delicat de varful degetelor, inseamna ca este timpul pentru joaca. Atentie! Pisica Van nu va tolera niciodata neglijenta si indiferenta si nu va ezita nici o clipa sa-l paraseasca pe stapanul nedemn de ea. In conditii optime, speranta de viata a acestei pisici este ridicata, ajungand chiar la 15 ani. In privinta loialitatii se aseamana, de asemenea, cu cainele: isi urmeaza pretutindeni stapanul si ii face placere sa-l priveasca, ore in sir, cum lucreaza la calculator, doarme, citeste sau priveste la televizor.


Van Turceasca este o pisica extrem de sociabila si se intelege bine cu o mare varietate de animale de companie. Este foarte sigura de sine si neinfricata, de aceea nu va ezita sa se apere, daca este cazul, de animale mult mai mari decat ea. Dupa aproape doua luni de la nastere, mama decide ca pisoii sunt destul de mari pentru a se descurca singuri. Acest tratament dur, rigid, ii ajuta pe pisoii Van Turcesti sa devina, la maturitate, exemplare dezinvolte si sigure pe sine. Dupa ce mama le-a dat libertate deplina, pisoii isi petrec tot timpul cu jocuri antrenante, mici batalii si alergari.

Bernard Debray, care este si crescator de Norvegiene de Padure, declara: "In timp ce pisoii Van Turcesti se luptau de zor, micutii Norvegieni stateau si ii priveau." In orice caz, temperamentul inflacarat al pisoilor se va linisti cu timpul.
Motanii ating maturitatea la varsta de 2-3 ani, in timp ce femelele pot fi imperecheate mult mai devreme. Gestatia dureaza doua luni.

Educatia unei asemenea pisici depinde mult de caracterul stapanului. Mai precis, Van Turceasca nu are nevoie de un stapan slab de inger, indecis si delasator, ci de unul ferm, care stie sa se impuna. Aceasta pisica este indeajuns de inteligenta pentru a intelege care sunt limitele si regulile. Pentru ca educatia sa dea roade, ea trebuie initiata din timp, de pe vremea cand pisica este inca mica. Fara a striga la ea si fara a o lovi, spuneti-i simplu, pe o voce ferma si decisa, "Nu!", atunci cand este cazul. Van Turceasca nu este genul care sa uite ceva, motiv pentru care, atunci cand vine ora mesei, incepe sa-si caute stapanul.
Are un simt foarte dezvoltat al egalitatii - totul din casa trebuie impartit - astfel ca, daca o alta pisica primeste alintari, va veni si ea repede in cautare de afectiune, chiar daca, la momentul respectiv, nu prea simte nevoia.

Aspect general
Alimentatie si ingrijire
Articol
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod