Trei reţete de cozonaci delicioşi care nu pot lipsi de pe masă

Fiecare gospodină are propriile ei reţete, moştenite de la bunica sau de la mama, dar dacă ai omis să ţi le notezi, avem pentru tine cele mai delicioase combinaţii.
Cozonacul este un simbol al Crăciunului şi nu poate lipsi de pe masa festivă. Simbolismul cozonacului este unul profund, dar în principiu ar trebui să ştii că este la fel de important precum pâinea şi sugerează bogăţia, bucuria sărbătorii şi transformarea spirituală.

1. Cozonac cu mac pentru Crăciun


Ingrediente pentru aluat (toate la temperatura camerei)

- 1 kg făină
- 500 ml lapte
- 200 ml ulei
- 4 ouă
- 50 g drojdie proaspătă
- 6 linguri zahăr
- 1 pliculeţ zahăr vanilat
- coajă de lămâie
- esenţă de rom

Ingrediente pentru umplutură

- 250 g mac măcinat
- 200 g zahăr
- 150 g unt
- esenţe parfumate
- 1 ou pentru unsul cozonacilor

Într-un castron încăpător, toarnă făina, iar în mijloc fă o maia din drojdie amestecată cu puţin lapte călduţ şi zahăr. Lasă amestecul la dospit până îşi dublează volumul, apoi adaugă treptat şi celelalte ingrediente, având grijă să le încorporezi bine.
Frământă aluatul bine de tot, până când se despinde de pe pereţii vasului şi lasă-l la dospit până îşi măreşte volumul.

Între timp, pregăteşte umplutura. Pune untul la topit şi adaugă macul, zahărul şi esenţele. Amestecă umplutura până ce începe să fiarbă. Împarte aluatul dospit în 3-4 părţi egale şi întinde câte o foaie din fiecare. Acoperă fiecare foaie cu umplutura de mac, rulează-le si aşază-le în tăvi de copt. Bate oul şi unge cozonacii cu el, apoi coace-i până ce devin aurii, cresc frumos şi răspândesc un miros irezistibil.

2. Cozonac cu nucă pentru Crăciun


Ingrediente pentru aluat

- 1 kg făină
- 420 ml lapte
- 200 g unt
- 8 gălbenuşuri
- 250 g zahăr
- 60 g drojdie
- coajă de lămâie
- sare

Ingrediente pentru umplutură

- 200 g nuci măcinate
- 20 g pudră cacao
- 100 g stafide
- 100 g rahat
- 100 g zahăr
- 2 pliculeţe zahăr vanilat
- 3 albuşuri

Pregăteşte maiaua din 60 g drojdie, 100 ml lapte, 1 lingură de zahăr şi 1 lingură de făină. Las-o la dospit cam 15 minute.
Apoi, amestecă maiaua cu făina, restul de lapte, gălbenuşurile, coaja de lămâie şi sare. Amestecă ingredientele, iar când aluatul este omogenizat, adaugă untul topit şi amestecă din nou. Lasă aluatul la dospit până îşi dublează volumul.

Între timp, pregăteşte umplutura. Bate albuşurile spumă, apoi adaugă cacaoa, nucile măcinate, zahărul tos şi zahărul vanilat. Taie aluatul în 3-4 bucăţi şi întinde câte o foaie. Pe foaie, întinde cateva linguri de umplutură, presară stafide şi cubuleţe de rahat, ruleaz-o şi aşaz-o în tava unsă cu unt. Lasă cozonacii la dospit până ce îşi măresc volumul, apoi coace-i cam 35-40 de minute la 180 de grade Celsius.

3. Cozonac cu migdale şi stafide


- 750 g făină
- 50 g drojdie
- 125 ml lapte
- 150 g zahăr
- 475 g unt
- coajă rasă de portocală
- un praf de nucşoară măcinată
- cateva picături esenţă de migdale
- 2-3 linguri rom
- 400 g stafide
- 125 g migdale sfărâmate
- 200 g zahăr pudră
- sare

Pregăteşte maiaua din drojdie, 1 lingură de făină şi două linguri de lapte. Las-o să-şi dubleze volumul.
Între timp, pune stafidele la înmuiat în rom. Într-un bol, toarnă făina, maiaua, 375 g unt moale, 130 g zahăr, 85 ml lapte călduţ, mirodenii, ulei şi rom. Bate bine aluatul. Amestecă stafidele cu migdalele şi coaja de lămâie şi încorporează-le treptat în aluat. Las-l să dospească şi împarte-l în bucăţi egale. Coace cozonacii la 180 de grade Celsius.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod