Sărmăluțe moldovenești în foi de viță: cea mai bună rețetă

Dacă ai mai mult timp la dispoziție pe care nu te deranjează să-l petreci în bucătărie, trebuie să încerci această rețetă de sărmăluțe moldovenești în foi de viță.
Cu toate că rețeta aceasta se prepară adesea în perioada sărbătorilor, te poți bucura de gustul preparatului delicios și în restul anului. Cu puțină răbdare și pasiune pentru bucătărit, vei avea gata un preparat pe care îl va îndrăgi toată familia. Iată cum poți face sărmăluțe moldovenești în foi de viță!

Dificultate: medie

Timp de preparare: 1 h 40 min

Ingrediente:

1 kilogram de carne tocată de vită
50 foi de viță
1 ceapă mare tocată mărunt
3 linguri de bulion
150 grame de orez
câteva linguri de ulei
1 ou
1 vârf de cuțit de piper
sare 
boia
cimbru
4-5 foi de dafin

Mod de preparare:

Într-o tigaie, în care se adaugă puțin ulei, se călește ceapa.
Se asezonează cu puțină sare, pentru a nu se arde ceapa. În momentul în care ceapa devine translucidă, se adaugă orezul spălat și scurs în prealabil. 

Se adaugă o lingură de pastă de tomate peste orez și se amestecă bine, până când se obține un amestec omogen. Se adaugă și puțină apă, astfel încât să acopere integral compoziția. Se lasă la fiert, până când orezul este aproape gătit, iar apa este absorbită sau evaporată. Se lasă puțin să se răcească.

După ce s-a răcit, se amestecă ceapa cu orez alături de carnea tocată, ou, boia, cimbru, piper negru proaspăt măcinat și sare, într-un bol mare.
Se amestecă bine compoziția, până când se obține o compoziție omogenă. 

Foile de viță se curăță de nervuri, se spală și se scurg bine. Se întinde o foaie de viță pe un tocător, se adaugă puțin amestec de carne, se acoperă carnea cu foaia de viță de vie, se aduc capetele în interior și se rulează sarmaua. Repetă acest procedeu până când termini amestecul de carne.

Sarmalele se aranjează într-o tavă (preferabil de ceramică) tapetată cu foi de viță. Se pun foile de dafin peste sarmale și se presară puțin cimbru.
Restul de bulion se diluează în puțină apă și se toarnă peste sarmale, astfel încât să le acopere. Se mai pune un strat de frunze de viță deasupra sarmalelor.

Se introduce tava la cuptor, la foc mediu, pentru aproximativ o oră jumătate sau până când sunt gătite integral.

Sfat:

Se servesc cu mămăliguță aburindă și smântână, alături de întreaga familie. 
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod