Eleganta familiara

Ceea ce ne propunem sa va prezentam este concretizarea unei excelente colaborari intre clienti si specialisti, a increderii reciproce si a bunului gust-comun. Beneficiarii, o familie ai carei...

Ceea ce ne propunem sa va prezentam este concretizarea unei excelente colaborari intre clienti si specialisti, a increderii reciproce si a bunului gust-comun. Beneficiarii, o familie ai carei membri sunt oameni avizati in materie de design interior, au avut curajul de a da frau liber creativitatii celor doua tinere arhitecte de la City Project, Ina Cocioba si Irina Ionescu.

Interventia firmei de arhitectura City Project a implicat amenajarea si, pe alocuri, recompartimentarea unei constructii mult mai vechi. Dorindu-se obtinerea unui aspect de ansamblu cat mai unitar, s-a procedat la conceperea interiorului in mai multe etape.

La inceput, s-a definit identitatea vizuala a spatiului, alegandu-se parchetul, gresia, usile si obiectele sanitare, si, ulterior, mobilandu-l cu piese unicat.

In final, s-au achizitionat acele lucruri ce au darul de a umaniza si personaliza, de a crea atmosfera unui interior: corpurile de iluminat, perdelele, draperiile, covoarele, tablourile si obiectele decorative.

Toate acestea, desigur, consultandu-i permanent pe proprietari, caci lucrul de capatai in astfel de operatii este ca ei sa se simta bine in ambianta creata de specialist, ca aceasta sa-i reprezinte si sa li se potriveasca.

Imaginati-va astfel parcursul interior: la parter, un hol ne conduce catre camera de zi, cuprinzand livingul si locul de luat masa, spre dreapta, si catre bucatarie, spre stanga. Urcand la etaj, ne trezim intr-un hol la ale carui capete se afla intrarile in dormitorul matrimonial si in cel de oaspeti, iar pe una dintre laturile lungi, baia aferenta acestora.

Ajunsi la mansarda, patrundem in apartamentul fiicei familiei, compus dintr-un dormitor si un living ce comunica liber, singura zona inchisa fiind baia.

Indelung cautata si studiata, impresia de unitate armonica si de modernitate minimalista a intregii ambiante se datoreaza urmarii consecvente a unor principii prestabilite: mentinerea elementelor dominante in sfera gamelor neutre, dar luminoase, a formelor geometrice regulate, pure, desfasurate pe orizontala, si a compozitiilor simetrice, statice.

Dar totul ar fi ramas perfect inert daca amenajarea s-ar fi limitat la atat. Pentru a contracara senzatia de raceala, era nevoie de un strop de "nebunie". Iata de ce detaliile sunt menite aici sa iasa din tipare, sa creeze contraste puternice, sa sparga continuitatea orizontala a formelor, tasnind pe verticala, sa rupa simetria si sa dinamizeze compozitia.

Din echilibrul contrariilor se naste spiritul si personalitatea unei case nu doar frumoase, ci cu adevarat spectaculoase.

Desi spatiul camerei de zi este impartit functional in doua zone, livingul si locul de luat masa, comunicarea intre ele se face liber, limitele nefiind marcate vizual decat de dispunerea unor detalii, precum covoarele sau corpurile de iluminat. Decorul lor este unitar atat cromatic, cat si stilistic.

In living, remarcam folosirea destul de neobisnuita a spoturilor pentru iluminatul general, in vreme ce lampa de masa, destinata celui local, da mai degraba impresia unei sculpturi, a unei piese cu functie pur estetica.

Fiecare coltisor este speculat decorativ: la intrare se afla o canapea surmontata de trei tablouri, in coltul opus situandu-se un al patrulea din aceeasi serie, stalpul aflat pe linia mediana a camerei este "imbratisat" de un mic bar cu forma ingenioasa, iar golul ingust al unei ferestre este traversat de orizontalele unor rafturi.

Designul extrem de original al tuturor pieselor de mobilier din aceasta casa sunt semnate de arhitectele Ina Cocioba si Irina Ionescu de la City Project, iar executia apartine firmei Rigmob. De asemenea, o parte dintre frumoasele draperii au fost realizate de aceeasi firma, restul fiind creatii Destra.

Decorul locului de luat masa ritmeaza fiecare element intr-un mod aproape muzical. Orizontalele si verticalele mobilierului se echilibreaza reciproc, iar jocul texturilor si al materialelor are in sine ceva poetic si abstract.

Iata o rezolvare interesanta si eleganta, de un rafinament aparte, a locului de luat masa, constand intr-un joc savant de texturi si materiale (lemn si piatra naturala), de ritmuri plastice si contraste cromatice, definind o atmosfera distinsa si intima in acelasi timp.



Trecand in bucataria alaturata, suntem intrigati de mixajul inedit dintre o reinterpretare a stilului rustic si spiritul minimalist, de mariajul formelor simple si functionale, epurate de detalii superflue, cu finisajele calde, de lemn natur si ceramica.

Contrastul rosu-negru ii confera dormitorului matrimonial o nota excentrica, ce il singularizeaza in toata locuinta.

Clare influente japoneze se manifesta nu numai in simplitatea si orizontalitatea formelor, ci chiar si in grafismul accentelor verticale date de plante, proiectate pe storul mobil ce acopera fereastra. Cateva mici obiecte decorative vin sa completeze o compozitie atipica, ce refuza din start simetria.

Un element de finisaj foarte important pentru aspectul intregii case, ocupand suprafete largi, este parchetul in culori placute, furnizat de East European Partner, asortat, in mod interesant, cu usile interioare, puse la dispozitie de Artland.

In dormitorul de oaspeti, revenim la gama terna si totusi luminoasa din restul casei, la formele regulate, simetric ordonate, calme si calde in acelasi timp. Atmosfera este sobra si rationala, in total contrast cu pasiunea exprimata de camera de vizavi.

Gama cromatica bazata pe culori de pamant, dand nastere unor contraste puternice, in care predomina nuantele luminoase, isi da concursul alaturi de formele regulate, cu muchii marcate, pentru a contura un interior sobru, rational, terestru; totul este diferit de atmosfera plina de romantism si visare din camera de alaturi.

Amenajarea baii ce deserveste dormitoarele iese in evidenta prin dezinvoltura cu care detaliile dau viata unui decor in nuante de crem si wenge, altfel prea corect si inexpresiv. Doua prosoape oranj, cateva scoici, niste stele de mare si ramurele spiralate, un vas cu forma ciudata, si totul prinde dintr-o data sa palpite.

Obiectele sanitare achizitionate de la Delta Design confera un aer aparte, sobru si aristocratic, decorului in crem si wenge al acestei bai, vizibil inviorat de prezenta obiectelor decorative ce par a aduce aici ceva din briza racoroasa a marii...


La mansarda, ceea ce surprinde de cum intri este modul cum au fost separate intre ele cele doua functiuni, dormitorul si livingul. Un corp de biblioteca joaca rolul de cortina, lasand privirea sa alunece dincolo de ea doar cat sa nu devina indiscreta.

Toate contrastele sunt atenuate de o atmosfera luminoasa in care formele parca plutesc. Cand podul a fost suprainaltat, s-a decis pastrarea ferestrelor joase si inguste, numai cu putin deasupra nivelului patului. Lumina ce patrunde prin ele razant amplifica efectul optic de imponderabilitate a mobilierului masiv.

O tendinta manifesta a majoritatii corpurilor de iluminat utilizate in acest interior, achizitionate fie de la Atrium Design, fie de la Orion Electrics, este aceea de a fi decorative si atunci cand nu sunt aprinse, dand impresia de sculpturi special create pentru spatiul respectiv.

O casa in care s-a dorit, si cu siguranta s-a reusit, o amenajare eleganta si in pas cu moda, dar in acelasi timp potrivita unei familii cu mai multi membri, serioasa, calda si primitoare!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod