Cum recunoști ouăle vechi: 3 trucuri

Cum recunoști ouăle vechi: 3 trucuri

Ouăle vechi sau păstrate în condiții improprii se transformă în adevărate "incubatoare" pentru bacterii, iar consumul lor poate provoca toxiinfecții extrem de periculoase
Este valabil în cazul tuturor alimentelor: cu cât mai proaspăt, cu atât mai bine. Iar această regulă se aplică cu atât mai mult în cazul ouălor, pentru că acestea devin un pericol real pentru sănătate dacă sunt consumate atunci când sunt vechi sau alterate. Ouăle vechi sau păstrate în condiții improprii se transformă în adevărate "incubatoare" pentru bacterii, iar consumul lor poate provoca toxiinfecții extrem de periculoase. Dar cum descoperi dacă un ou este vechi sau proaspăt? Iată câteva trucuri foarte utile:

Testul în apă

Pentru ouăle pe care vrei să le fierbi, există o metodă foarte simplă de a descoperi dacă sunt vechi sau proaspete. Umple un borcan cu apă rece.
Pune cu grijă oul în apă. Dacă oul se scufundă, atunci este bun pentru consum. Dar dacă oul plutește, atunci cel mai probabil este vechi.


Iar explicația este simplă: chiar dacă par închise ermetic în coajă, ouăle de fapt "respiră". Coaja lor prezintă pori minusculi, iar pe măsură ce ouăle se învechesc, lichidul din interiorul lor începe să se evapore treptat, lăsând în interiorul oului un gol mai mare de aer. Iar cu cât oul este mai vechi, golul de aer devine tot mai mare, iar oul plutește în apă. Dar chiar și ouăle care plutesc pot fi bune pentru consum, dar este de preferat să le spargi într-o farfurie albă înainte de a le consuma, potrivit cookinglight.com.
Dacă arată și miroase ca un ou normal, atunci îl poți folosi. Dar dacă are un miros neplăcut, o consistență apoasă sau o culoare anormală, aruncă-l.


Stânga: ou vechi - Dreapta: ou proaspăt


Testul separării

O altă modalitate prin care îți dai seama dacă ai ouă proaspete sau vechi este testul separării. Este foarte util atunci când folosești ouăle pentru prăjituri. Separă albușul de gălbenuș folosind coaja ouălor sau degetele. Un ou proaspăt ar trebui să aibă un albuș suficient de ferm, iar gălbenușul îndeajuns de rezistent încât să nu se spargă cu ușurință.
În cazul în care albușul curge precum un lichid, iar gălbenușul se sparge imediat ce îl atingi, oul este vechi.

Testul formei

După ce este spart într-o farfurie, un ou proaspăt ar trebui să-și mențină forma specifică și să aibă o culoare cu aspect proaspăt. Dar dacă imediat după ce l-ai spart în farfurie, oul pur și simplu se împrăștie în vas, iar gălbenușul se sparge instant, atunci oul este vechi și nu ar trebui consumat. 

Nu uita că ouăle trebuie întotdeauna preparate termic înainte de a fi consumate. Dacă ai suspiciunea că un ou este vechi, deși nu prezintă semnele de mai sus, este de preferat să îl consumi numai fiert tare, prăjit bine sau inclus în rețete în care este prepart termic suficient timp.
Pentru rețetele care includ gălbenuș crud, așa cum este maioneza sau unele creme pentru prăjituri, folosește numai ouă despre care știi că sunt foarte proaspete și au fost păstrate în condiții optime.

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod