Tu cum te vezi peste 5 ani?

Din categoria lucrurilor care ti se intampla cel putin o data in viata face parte si intrebarea care ti se adreseaza la interviul de angajare "Cum sau unde te vezi peste 5 ani?"

Din categoria lucrurilor care ti se intampla cel putin o data in viata face parte si intrebarea care ti se adreseaza la interviul de angajare "Cum sau unde te vezi peste 5 ani?".

Ideea acestui material a pornit de la rezultatele unui sondaj de opinie pe tema "Cum te vezi peste 5 ani?", efectuat de site-ul de recrutare www.bestjobs.ro, in intervalul 6-12 august 2008, care arata ca o mare parte (38%) dintre cei care au accesat site-ul se vad conducand propria afacere, in 2013.

Daca analizam mai bine situatia observam ca romanii sunt visatori indrazneti: cei care acceseaza un site de recrutare sunt persoane care se afla in cautarea unui loc de munca iar dintre acestia 38% se vad patroni si 7% investitori.

Astfel, in 2013, 29% dintre cei care au participat la sondaj se vad pe pozitia de angajat, 11% freelancer iar 15% dintre respondenti nu stiu ce urmaresc in viitor.

Scopul intrebarii


Cu siguranta, ti-ai pus problema asupra rolului si importantei aceastei intrebari la interviul de angajare. In procesul de recrutare "intrebarea urmareste sa descopere anumite abilitati ale candidatului. De exemplu, raspunsul la o astfel de intrebare da posibilitatea angajatorului sa depisteze abilitatile de planificare, organizare ale candidatului; capacitatea de a stabili un obiectiv SMART (Specific , Masurabil, Abordabil, Realist, Temporar determinat) sau abilitatile candidatului de sinteza si/sau raportare.

In functie de postul/pozitia vacanta pentru care se desfasoara intrevederea de selectie, se pot urmari prin raspunsul la aceasta intrebare o anumita abilitate sau un pachet de abilitati necesare candidatului pentru a ocupa pozitia respectiva" declara Madalina Serban, Consultant HR.

De ce cifra "5"?


Nu exista o preferinta a angajatorilor pentru aceasta cifra, desi ai fi tentata sa crezi asta.

"Termenul dat de recruter este un termen mediu si urmareste capacitatea de planificare a candidatului, in functie de platoul de cariera. Se presupune ca termenul de 5 ani  este un termenul potrivit de ocupare a unui post in cadrul unei companii.

Din pacate, aceasta intrebare a fost preluata ca atare si putini recruteri adapteaza termenul din cadrul intrebarii la platoul de cariera pe care il presupune postul pe care il au vacant" a completat Madalina Serban.


Raspunsul


Aparent simpla, aceasta intrebare iti poate ridica probleme: a gasi raspuns nu e tocmai usor dar, cu siguranta, este util.

Numai daca stii ce vrei te poti concentra sa obtii si trebuie sa ai acest raspuns chiar daca nu esti intrebata. Daca iti stabilesti din vreme obiectivele iti poate fi mai usor sa realizezi ceea ce ti-ai propus.

A da raspuns unei astfel de intrebari poate fi o chestiune utila si pentru tine, nu numai pentru angajator: este ca si cand ti-ai trasa cu creionul un drum pe harta, ramanand ca in realitate doar sa il parcurgi si sa ajungi direct la destinatie.

Tu stii unde vrei sa ajungi in 2013?

 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • adrian pe 12 Nov 2013, 18:47
    denis

    am 13 ani si vreau peste 5 ani sa ffi actor xxx

    0
    0

  • Alex pe 12 Iul 2011, 13:06
    html error

    "se foloseste < â > si nu < î >"

    0
    0

  • Alex pe 12 Iul 2011, 13:04
    Dorina

    @Dorina: In cel mai rau caz te vei vedea tot intr-o oglinda ca si pana acum, iar in cel mai bun caz vei invata ca interiorul unui cuvant se foloseste si nu < î > si poate cu putin noroc te vei angaja la o Banca. Au trecut 3 ani de cand ai lasat comentariul acela, deci succes in continuare in cariera de promoterita :)) Oricum, foarte folositor articolul acesta, multumim!

    0
    0

  • mimi pe 23 Apr 2010, 22:21
    interviu

    maine voi participa la un training si sigur voi fi intrebata "cum te vezi peste 5ani"...Inca meditez...Sunt studenta la matematica informatica.Peste cinci ani probabil ca imi voi da doctoratul la matematica,voi face meditatii cu elevii in timpul liber, voi avea un job legat de analiza economica financiara a unei firme si...da,sper ca voi if si casatorita dar fara copilasi ... sper sa ma descurc bine maine.;)

    0
    0

  • vinastef pe 18 Sep 2008, 14:05
    tu cum te vezi peste 5 ani

    am 53 de ani si doresc peste 5 ani sa fiu la fel de energica, sa imi mentin activitatile pe care le fac acum si daca se mai poate adauga cu succes ceva in plus; sa termin leasingul la masina si sa fac altul, sa fiu fericita ca am un fin care a terminat teologia, ca mama mea traieste si e relativ sanatoasa , Oana sa fie realizata profesional, sotul e pensionar si o duce bine cu sanatatea si sa am o casnicie in continuare fericita

    1
    0

  • lucya6100 pe 16 Sep 2008, 09:04
    2013

    In primul rand imi doresc o dezvoltare profesionala,o data cu aceasta,sigur se v-a schimba si modul meu de a gandi si a dori ceva de la viitor,din acest motiv cred ca e un pic cam pripit sa spun exact ce voi face peste 5 ani.Imi doresc totusi sa ajung pe o pozitie care sa-mi ofere stabilitate si implinire la locul de munca.

    0
    0

  • theo_dorra pe 9 Sep 2008, 17:50
    hmmmm

    Nu ma gandesc la viitor - el va veni oricum (Einstein)

    2
    3

  • Dorina pe 8 Sep 2008, 22:00
    bine si rau

    18 ani am..toate bune peste 5 ani..adica 23...ma vad undeva departe de aici terminind niste studii..sau chiar lucrind la o banca in cel mai rau caz..sau conducindumi propria mea afacere...numai sa nu fiu maritata..de asta ma tem cel mai tare..pentru ca mi se duc toate planurile:(

    3
    1

  • caty pe 2 Sep 2008, 17:37
    Avocata

    Eu vreau sa ajung o avocata de succes:) Desi am doar 17 ani,este visul meu de cativa ani. Vise am multe,ca fiecare om care stie ce vrea de la viata .

    1
    1

  • alina pe 1 Sep 2008, 21:52
    Plan ptr 2013

    ..pentru ca e nr cu ghinion...nu vreau sa ma gandesc la nimic:)))

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod