Si tu visezi ca iti palmuiesti seful?

Exista si stres pozitiv, numit eustres, care te stimuleaza atunci cand te indragostesti, cand participi la o competitie sau cand practici un sport periculos. Tii minte acei "fluturi din stomac" atunci cand te indragostesti? Este "stres din dragoste", deci unul pozitiv. Cand esti stresata pozitiv, elimini adrenalina, ceea ce te face, pe o perioada scurta de timp, sa fii mai agila psihic, fizic si sa ai forta fizica.

"Stresul nu este o boala. Stresul si adaptarea la stres sunt chestiuni care tin de viata noastra de zi cu zi. Nu este nici anxietate, nu reprezinta nici depresie, insa se poate ajunge acolo daca starea de rau se prelungeste."
, ne mai spune Mihai Popa-Radu.

Dar ce ne face sa fim stresate la job? Climatul de la locul de munca, conflictele interpersonale si cerintele pe care le percepem ca fiind injuste sau greu de realizat sunt doar cateva dintre cauzele care ne predispun la stres.
"Stresul prelungit 'doare', face ca eficienta oamenilor care lucreaza in organizatii sa scada, iar oamenii foarte buni tind sa munceasca mult, pentru ca, de cele mai multe ori, le face placere ceea ce fac. Daca managementul organizatiilor nu este suficient de intelept ca sa le reduca gradul de munca si de incarcare pentru a creste durata de viata a angajatului, risca sa ii piarda dupa doi-trei ani. Amintiti-va de cazul Ralucai Stroescu, tanara care lucra la o multinationala si care a murit de prea multa munca. Nu a stiut sa se opreasca si nimeni nu a stiut sa ii spuna sa se opreasca.", ne mai atentioneaza life-coach-ul Mihai Popa-Radu.

Prevenirea este cea mai buna metoda de a reduce stresul.
Iata cateva sfaturi pe care le poti urma:

  • Renunta la factorii externi care te deranjeaza: poluarea fonica, a aerului sau spatiul fizic impropriu in care iti desfasori actiunea;
  • Schimba modul de gandire care iti dicteaza actiunile, cum te raportezi la realitate;
  • Incearca sa faci modificari care tin de comportament (de exemplu, este foarte important sa dormi bine si suficient; daca dormi mai putin de sapte ore pe noapte, iti scade capacitatea fizica si psihica);
  • Invata sa mananci si sa te relaxezi;
  • Fii pragmatica - schimba lucrurile pe care le poti schimba, accepta lucrurile pe care nu le poti schimba si invata sa faci diferenta dintre ele, dupa cum spune un proverb budist;
  • Fii realista - nu mai pierde timpul si nu investi resurse temandu-te de ceva ce poate va deveni realitate; invata sa te bucuri de ceea ce ai in prezent;
  • Fii inteleapta - nimeni nu te poate stresa si nimeni nu te poate supara; stresul si supararea sunt niste reactii ale tale fata de ceilalti si vin din conotatiile pe care le dai anumitor fapte sau gesturi.


Intr-adevar, multe dintre noi nu mai stiu sa aprecieze ceea ce au in prezent si isi fac multe ganduri negre despre ce ar putea sa se intample peste o saptamana.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod