Cum iti gasesti vocatia?

La 36 de ani, un manager de succes in cadrul unei companii de succes decide sa isi dea demisia, desi i se propune functia de vicepresedinte de vanzari...

La 36 de ani, un manager de succes in cadrul unei companii de succes decide sa isi dea demisia, desi i se propune functia de vicepresedinte de vanzari. Alege sa revina la visul din adolescenta, acela de a scrie si, desi nu usor, cartea pe care o scrie ajunge best-seller iar el, milionar.

Traiectoria profesionala a personajului lui Og Mandino, din cartea "Alegerea", arata ca niciodata nu este prea tarziu pentru o schimbare, daca aceasta este dictata de dorinta de a-ti urma vocatia. Cat este insa de greu sa iti cauti vocatia si cum o poti gasi?

Alegerea unui domeniu de activitate din considerente mai mult sau mai putin intamplatoare poate duce la acele asa-numite "accidente de cariera". Fie ca la absolvirea facultatii constati ca nu ai ales bine si incerci sa te orientezi spre altceva, fie ca dupa ani de lucru intr-un anumit domeniu iti dai seama ca nu este ceea ce doresti, schimbarea nu este usoara.

"O astfel de decizie se ia pe baza asumarii responsabilitatilor personale si a riscurilor implicate. Ea trebuie luata instrumentat, adica sa ai viziune, sa iei in calcul realitatea, sa ai curajul de a-ti asuma riscuri si sa fii perceptiv la ceilalti", am aflat de la Ioan Samihaian, Managing Partner, Atlas Consel Training Services.

El defineste vocatia ca fiind acel lucru care crezi ca merita facut si iti ofera bucurie, pe care il descoperi in urma unui efort personal de auto-cunoastere.

Cheia gasirii vocatiei
"Sa intelegi care iti este chemarea presupune sa fii pe de o parte informat si pe de alta sa fii constient. Aceste doua elemente, legate intre ele de vointa, ar putea sa fie cheia gasirii vocatiei", apreciaza Cristian Gheorghe,Managing Director Nexus Consulting International. De la el am aflat de ce sunt aceste elemente importante atunci cand iti doresti sa gasesti domeniul potrivit personalitatii tale.

Informatia
Accesul la informatie este astazi mai usor decat oricand: cartile, publicatiile de specialitate, internetul sunt surse valoroase, in care gasim opinii, experiente traite de cei care activeaza intr-un domeniu sau altul, chiar descrieri suficient de clare ale activitatilor. Odata informatia accesata, trebuie trecuta prin filtrul personal si inteleasa. Daca acest lucru nu este intotdeauna usor, un rol important il pot juca persoanele pe care le intalnim in faza de formare profesionala sau spirituala a fiecaruia, persoane care ne impresioneaza si pe care suntem tentati sa le luam drept model. Sa adaugam ca si calatoriile, ca si lecturile initiatice pot sa completeze tabloul pe care ni-l facem si sa ne dea o anumita viziune.


Constientizarea
In contextul in care facea o pledoarie pentru invatamant de calitate, Nicolae Iorga spunea in 1936 ca "din cunostinte nu iese spiritul, dar din spiritul insusi, din aplecarea sufleteasca, din dispozitia aceasta particulara, se nasc, prin silinti, prin straduinte, cunostintile". Pe masura ce ne intregim spiritual, devenim constienti de aspiratiile noastre, ca si de aptitudinile pe care le avem, dobandite sau native. Ne simtim bine facand anumite activitati, sau dimpotriva. Simtim cum ii inspiram pe cei din jur sau ne simtim utili si ne dorim sa facem si mai mult, sa petrecem si mai mult timp desfasurand acele activitati, cu din ce in ce mai mare succes.

In continuare, putem intalni persoane care ne indruma si ne incurajeaza in ceea ce facem, facandu-ne sa vedem pe termen lung. Mentori sau educatori, prieteni sau parinti, acestia pot sa ne influenteze decisiv in descoperirea, formarea si educarea anumitor deprinderi. Cand rezultatele care apar ne multumesc, suntem pe drumul cel bun. Sau, cand incepem sa ne dedicam din ce in ce mai mult unor hobby-uri, constientizam o chemare.

Vointa
A vrea ceva cu tarie constituie un liant si un catalizator pentru cunostintele si aptitudinile noastre. Ele pot sa nu fie folosite niciodata la intreaga capacitate daca nu exista vointa de a le fructifica pe masura.
"Cei care realizeaza acest lucru se simt nelinistiti si nu au intotdeauna suficiente instrumente la dispozitie ca sa-i ajute sa determine exact ce vor. Pe de alta parte, altii au vointa, insa nu au incredere in fortele proprii, pentru ca nu sunt bine informati sau nu constientizeaza ce li s-ar potrivi. Stabilirea obiectivelor si urmarirea lor cu vointa ferma pot fi hotaratoare in cariera si in viata personala, vointa fiind uneori factor determinant in atingerea acestora, pentru ca ne forteaza sa ne facem un plan", conchide Cristian Gheorghe.

Construieste pas cu pas
O data decizia luata, urmeaza sa construiesti, pas cu pas, noul drum. Mihail Stanescu, Business & Life Coach la firma RoCoach Consult spune ca acest lucru poate fi facut prin "realizarea progresiva a vocatiei personale", care presupune inaintarea continua catre scopurile personale si profesionale, inregistrand la fiecare pas un progres semnificativ. "Implinirea vocationala prin realizarea progresiva nu inseamna ca trebuie sa ne transformam in persoane de succes peste noapte.

Pur si simplu nu exista asa ceva, cand vorbim despre implinire vocationala si succes. Realizarea progresiva intelege succesul ca pe un proces, nu ca pe un punct final.

Atletii care se pregatesc din toate puterile pentru Olimpiada sunt niste succese cu mult inainte de a intra pe stadionul olimpic. Punctul final nu inseamna intreaga aventura a realizarii de sine!", atrage atentia Mihail Stanescu.

Ce putem face pentru a ne creste dorinta si angajamentul in acest proces? Putem realiza ca nu avem controlul complet asupra succesului sau al insuccesului nostru. Indiferent de cat de mult ne putem angaja in finalizarea unor activitati propuse, multe din scopurile noastre pot ramane in afara orizontului nostru, din cauza unor evenimente incontrolabile. "Deci, concentrati-va pe ce puteti controla, nu pe ce este imposibil de controlat. Ce putem controla - mai ales cand este vorba de implinirea vocatiei personale - este ceea ce facem si ceea ce decidem sa nu mai facem. Putem controla aceste doua aspecte fundamentale ale activitatii proprii mult mai mult decat putem controla rezultatele eforturilor noastre", arata Mihail Stanescu.

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Consiliere Cariera pe 6 Oct 2012, 21:21
    www.caleasuccesului.com

    Un profesionist adevarat nu iti va da niciodata indrumari doar in urma analizei CV-ului. Este nevoie de o sedinta de consiliere in cariera. Identificarea rolului profesional de ocupat este un demers indelung si prespune implicarea partii interesate.

    1
    0

  • Teodor pe 4 Aug 2008, 20:36
    Poate cineva sa ne ajute?

    Daca dam cv-ul cuiva si precizam hobby-uri, mici placeri in ocupatii diferite, etc, poate sa ne spuna macar ca idee ce job ni s-ar potrivi?

    3
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod