Etica si pozitia manageriala

Credinta in principiile etice nu este o optiune. Indiferent de postul ocupat in cadrul unei companii sau de cum esti tu ca persoana, principiile etice trebuie sa stea la baza...
Credinta in principiile etice nu este o optiune. Indiferent de postul ocupat in cadrul unei companii sau de cum esti tu ca persoana, principiile etice trebuie sa stea la baza tuturor actiunilor tale. Mai ales cat timp ocupi o pozitie manageriala, etica de care dai dovada in relatiile interne sau in cele externe se reflecta automat in imaginea companiei al carei angajat esti.

Probabil ai intalnit in activitatea ta sau in relatiile de business pe care le-ai avut situatii in care anumite persoane nu actioneaza conform cu ceea ce "predica" celorlalti - "una spune si alta face".
Aflata pe o pozitie manageriala, trebuie sa constientizezi ca reprezinti un model de comportament atat pentru echipa pe care o ai in subordine, cat si pentru ceilalti colegi ai tai.

Cat de inalte sunt standardele pe care le impui depinde de cum te "conduci" pe tine insati pe baza valorilor, caracterului, integritatii si onestitatii proprii. Conduci astfel prin propriul exemplu, iar comportamentul tau trebuie sa fie acelasi cu cel pe care il soliciti celor din jurul tau. Peter Druker (1909-2005), scriitor, profesor si consultant in management, descria etica in business ca fiind "capacitatea de a te putea privi in oglinda dimineata".

Conform unui celebru studiu, intitulat "It's Good Business", Robert C.
Solomon si Kristine Hanson au propus opt reguli pentru gandirea si comportamentul etic. Conform studiului, iata ce trebuie sa faci:

Gandeste-te la binele celor din jurul tau

    
Trebuie sa iei in calcul ceea ce inseamna acest "bine" pentru echipa ta, pentru colegii tai, pentru superiori dar si pentru partenerii de afaceri. Nu ii omite insa pe cei care nu sunt participanti directi la actiunile tale sau nu sunt loviti in mod direct de rezultatele actiunii tale. Mai devreme sau mai tarziu, lucrurile pot lua o alta intorsatura, neasteptata.

Gandeste ca un membru al unui colectiv


Intr-adevar, a fi etic este o disciplina personala, o lupta permanenta cu sine, dar asta nu presupune sa gandesti neaparat ca un individ izolat. Faci parte dintr-un colectiv si trebuie sa fi conectata la valorile si comportamentele celor din jurul tau.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod