De ce femeile sunt manageri mai buni

Inainte de a intra in subiect, trebuie spus faptul ca trebuie sa considerati urmatoarele informatii ca fiind generale. In acest articol sunt incluse anumite judecati...

Inainte de a intra in subiect, trebuie spus faptul ca trebuie saconsiderati urmatoarele informatii ca fiind generale. In acest articolsunt incluse anumite judecati prezentate ca fiind adevaruri generalvalabile, bazate, insa, pe fapte restranse sau incomplete. De asemenea,nu trebuie uitat faptul ca a fi egal nu inseamna ca suntem asemanatori.

De cand femeile au castigat greutate in randurile fortelor de munca,diferentele dintre sexe au existat in orice domeniu de activitate,de la fabrici, la constructia de avioane de lupta, si in orice nivelierarhic, de la seniori pana la juniori. Acum ca femeile s-au ridicatpe scara sociala, obtinand functii din ce in ce mai inalte, numarulfemeilor care si-au deschis propriile lor afaceri a crescut cu 103%in ultimii 10 ani, iar diferentele incep sa dispara chiar si la nivelexecutiv. Studiile au aratat ca atat stilul masculin de conducere, catsi cel feminin sunt la fel de eficace. Dar cand au fost comparate punctcu punct, stilul feminin de conducere s-a dovedit a avea unele limite.

Biologie si educatie

Originea acestor diferentieri se afla atat in educatia partilor cat siin natura insasi. Nu este vorba doar de socializarea care ii deosebestepe barbati de femei. Este vorba si de biologie.
Cercetatorii au descoperit unele variatii fiziologice la nivelulcreierului, intre cel al unui barbat si cel al unei femei. De exemplu,creierul unui barbat este cu 10% mai mare decat al unei femei. Dar femeileau mai multe celule nervoase. De asemenea, ele tind sa detina mai multe"corpus collusum" - grupul de fibre nervoase care leaga emisfera dreaptaa creierului de cea stanga.

Acest lucru face ca femeile sa fie mai rapidein transferul de informatii de la stimuli la jumatatea stanga a vorbiriisi intuitiei, pana la jumatatea dreapta, a vederii. Barbatii isi folosesc,in general, partea stanga.
Bineinteles, cat timp fetele si baietii cresc, ei se modeleaza in functiede regulile sociale diferite si asteptarile pe care le are fiecare. Inmod evident, sexul este cel care determina comportamentul, perceptia siaproape toate celelalte lucruri.

Influenta sexului

De obicei, cand facem comparatii intre manageri, dialogul este incadratde tendinta barbatilor de a comanda si a controla, impotriva tendinteifemeilor de a construi o echipa si a ajunge la o intelegere.Managerii femei au tendinta sa-si doreasca mai mult sa construiasca decatsa cucereasca. Femeile isi doresc mai mult sa analizeze compromisurilesi sa ceara parerea celorlalti. In opozitie cu acestea, barbatii cred,de cele mai multe ori, ca daca vor cere sfatul cuiva, vor fi perceputica fiind nesiguri sau lideri fara raspunsuri.

Alte confirmari ale puterii de conducere a femeilor:

- femeile sunt mai bune decat barbatii in delegarea de sarcini siautoritate;
- femeile incurajeaza sinceritatea si sunt mult mai deschise;
- femeile din conducere raspund mult mai bine cererilor de asistenta;
- femeile sunt mult mai tolerante in ceea ce priveste diferentieriledintre oameni si sunt mai pregatite in a conduce echipe formate dinoameni cu personalitati diferite;
- femeile au capacitatea de a identifica problemele mai rapid si maiexact;
- femeile sunt mai bune in precizarea scopurilor si dovedirea uneiexperiente valabile;
- barbatii au tendinta de a lua prea rapid deciziile, in comparatie cufemeile;
- de asemenea, barbatii sunt adeptii formarii a ceea ce psihologii numesc:"relatie de navigare" sau echipe temporare pentru obtinerea unor teluride scurta durata.

Femeile comunica mult mai bine

In mod obisnuit, femeile sunt mult mai bune decat barbatii in ceea cepriveste comunicarea si relatiile intre oameni.
Probabil va ganditica acestea nu sunt adevaratele instrumente pentru a pune pe picioare oafacere si a o face profitabila.

Cum se pot traduce aceste abilitati femeiesti intr-o mai buna conducere aafacerilor? In actuala tendinta a locurilor de munca, in care muncitoriiau mai multe angajamente iar loialitatea lor este trecatoare, candtehnologia nu are capacitatea, chiar si in companiile mici, de a satisfacecererile globale ale pietei de desfacere, abilitatea de a face personalulsa se simta motivat, apreciat si recunoscut ca individualitati - aceastainseamna adevarata competitie.

In aceste conditii, unele companii rezista iar altele nu. Si nu estevorba de productie in sine, cat de talent. Invinge cel care are ceamai buna echipa. Banii nu sunt principalul motiv care ii face pe oameniitalentati sa-si pastreze locul de munca sau sa renunte la el. Mai degraba,acestia raman datorita relatiilor. Femeile sunt cele care se pricep laacest lucru.

In general, femeile isi exprima aprecierile fata de rezultatele in munca,mult mai liber si mult mai des. Ele obisnuiesc sa puna intrebari, intimp ce barbatii au tendinta de a da raspunsuri. In companiile in carecomunicarea detine un loc important si in care exprimarea aprecierilorse face cu usurinta, femeile sunt cele care stiu cum sa faca personalulsa se simta pretuit si rasplatit. Aceasta se traduce intr-o recrutareavantajoasa ca investitie si in capacitatea de a lucra cu angajatistabili si loiali - acesta fiind cel mai mare talent.

Femeile au si bagajul efectiv de cunostinte

De altfel, pe langa o comunicare mai buna si cunostinte solide legate derelatiile interumane, mai tarziu, femeile au demonstrat ca sunt capabilesi de alte abilitati asa zis "masculine".

Unii cercetatori sustin caaceste cunostinte au fost demonstrate de catre femei dintotdeauna,dar sefii lor ori au trecut cu vederea acest lucru, ori le-au perceputgresit. Altii sustin ca anii de experienta acumulati de femei le-aulargit acestora cunostintele.

Un studiu din 1996 facut cu ajutorul a peste 6000 de manageri atrasat cateva linii generale privitoare la relatiile intre managerisi subordonati. S-a studiat comportamentul acestora, inclusiv felul incare sunt rezolvate problemele, cum isi exercita controlul si puterea,cum conduc relatiile cu ceilalti si cu ei insisi si cum comunica.

Rezultatele:

Studiile precedente au aratat faptul ca femeile exceleaza in relatiiinterumane (emisfera dreapta a creierului) si mai putin in cunostinteleintelectuale (emisfera stanga a creierului). Studiile actuale audemonstrat ca femeile sunt foarte bune in ambele zone de cunostintedin emisfera dreapta si din cea stanga. In 90% din cazuri, in ceea cepriveste comportamentul, femeile au fost deasupra barbatilor. Cea maidificila problema cu care se confrunta femeile este relatia cu sine,depasirea propriilor frustrari.

Prejudecati fara fond

Evident, inca sunt prea putine femei care ocupa pozitii importante incadrul unei companii; proportia ramane de trei barbati la o singurafemeie. Daca femeile detin abilitatile manageriale cele mai importante,de ce nu reusesc mai multe dintre ele sa ocupe functii de conducere?

Putem face urmatoarea speculatie: barbatii sunt cei care conducspectacolul si, cei mai multi dintre ei, nu recunosc stilul "femeiesc" deconducere din cauza faptului ca le considera pe femei prea slabe.
Femeilornu le ramane decat sa demonstreze in continuare ca modul lor de aconduce o companie functioneaza. De asemenea, ele nu si-au castigatdecat libertatea si cunostintele de a se ridica pe scara sociala in ceade-a doua jumatate a secolului trecut. Fara indoiala, ascensiunea lorva continua.

Pentru patronii afacerilor mici si mijlocii, a fi capabil sa mentiiangajatii si colaboratorii entuziasti, cat timp conduci afacerea, s-arputea sa fie cel mai important factor in construirea succesului. Vreisa fii reprezentat prin rezultate si nu prin sarcini. Trebuie sa aicapacitatea de a trece peste. Femeile pot face acest lucru mai bine decatbarbatii deoarece coordonatele interioare ale acestora sunt plurivalente,in timp ce structura interioara a unui barbat este uni-dimensionala.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mariana pe 2 Iun 2010, 22:13
    ma intereseaza numele autorului

    Buna, mi-a fost de mare ajutor acest articol, dar vreau sa stiu in mod expres cine l-a scris si data cand a fost postat. Multumesc

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod