Ce urmareste angajatorul in timpul interviului

Aplica diferite instrumente de testare si verificare

Nu stiu daca va este cunoscut faptul ca interviul este de fapt o metoda de selectie. Acesta poate decurge sub forma unei discutii libere cu candidatul, sau dupa un protocol prestabilit (interviul structurat de exemplu).

In cadrul interviului se pot aplica unul sau mai multe intrumente sau teste de verificare. Iata cateva exemple de instrumente aplicate de catre angajatori pentru a verifica in ce masura candidatul respectiv se potriveste pozitiei vacante, echipei in care va lucra si organizatiei.

Testarea orala - se realizeaza sub forma unui interviu structurat pe baza unui protocol prestabilit, standardizat. El urmareste sa identifice diferite componente ale competentei unei persoane din punct de vedere al rezolvarii analitice si organizatorice a unor situatii reale de munca.

Acest test urmareste cunostintele generale de rutina, insa nu permit evaluarea aptitudinilor practice.

Autoevaluarea - presupune caracterizarea de catre candidat a calitatilor si defectelor proprii, a capacitatilor, a aptitudinilor si manifestarilor atitudinale in legatura cu postul vacant, a trasaturilor de personalitate. Prin acest instrument candidatul este incurajat sa reflecteze asupra punctelor tari si a punctelor sale slabe precum si sa gaseasca singur metode de imbunatatire. Acest instrument evalueaza potentialul candidatului de a-si diagnostica activitatea insa este o proba subiectiva si greu de evaluat.

Observarea realizarii activitatii - este o activitate de investigare, de percepere si interpretare prin care se evalueaza competentele in confruntare directa cu situatii concrete.

Acest instrument se utilizeaza ca angajatorul sa poata observa candidatul in directa confruntare cu o activitate asemanatoare desfasurata intr-o experienta anterioara si furnizeaza informatii despre cunostintele teoretice, intelegerea si aplicarea lor in activitati ce reflecta situatii din viata reala. Acest instrument, insa, poate fi de durata si poate mari costurile evaluarii candidatului.

Simularea - reprezinta o metoda prin care se programeaza ipotetic diferite procese de munca, de activitate, care demonstreaza competente. Utilizand aceasta metoda, angajatorul ii poate solicita candidatului sa desfasoare o activitate sau sa obtina unanumit rezultat concret in conditii asemanatoare celor de munca si sa argumenteze modul de actiune ales. Aceasta metoda ofera insa informatii indirecte despre competenta candidatului si nu sunt suficient de realiste.

Portofoliul si realizarile deosebite avute - angajatorul poate cere candidatului exemple de ocazii anterioare in care si-a utilizat competentele necesare unei anumite activitati.

Acestea pot include mostre de lucru, planuri, planificari de proiecte, rapoarte, fise de informare si documentare, referate. Aceasta metoda ofera o gama variata de informatii insa autenticitatea acestora este greu de dovedit.

Testele scrise - reprezinta o proba prin intermediul careia i se solicita candidatului sa demonstreze cunostintele teoretice cu privire la ceea ce se evalueaza. Aceasta proba se concentreaza pe cunostintele teoretice si pe intelegerea lor insa nu permite evaluarea aptitudinilor practice.

In unele cazuri angajatorul poate recurge la diferite companii abilitate in testarea personalului. Aceste teste reprezinta instrumente cu un grad ridicat de specializare si de aceea nu le poate aplica in timpul intrevederii de selectie. Iata cateva exemple de asemenea teste:

Teste de reactivitate:

  • Teste de atentie concentrate;
  • Teste de invatare si memorare;
  • Teste de rezistenta la oboseala.

  • Teste de inteligenta si aptitudini:

  • Teste de inteligenta;
  • Teste de vedere spatiala;
  • Teste de aptitudini tehnice.

  • Teste de personalitate:

  • Teste de determinare a tipurilor de personalitate;
  • Teste de anxietate;
  • Teste de interese;
  • Teste de adaptare la stres.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ceranna pe 15 Mai 2008, 14:15
    viata e grea...

    intr-adevar, spre dezamagirea multor femei, ne trezim cu astfel de intrebari la interviuri, sau mai rau dupa ce te-ai angajat aflii ca e impotriva politicii firmei.... Eu una imi doresc foarte mult un copil, dar din cauza faptului ca sunt si ambitioasa pe plan profesional, nu am identificat pana acum momentul potrivit. Tot incercand sa gasesc jobul potrivit (si nu ma refer numai la motivatia financiara, ci si la politica firmei, echipa de lucru, etc), nu am avut cum sa imi permit sa raman insarcinata datorita acelor perioade lipsa din cartea de munca. Aici invinuiesc foarte mult statul pentru ca nu sprijina deloc natalitatea, iar angajatorii...sa nu fiu irealista...au si ei putina dreptate, pentru ca dupa cateva luni iar va trebui sa faca angajari si sa investeasca in alt om....(poate la urma urmei nu ar fi asa rau pentru ca ar fi un job vacant pentru altul care asteapta). Iar pentru cei care cred ca deja suntem multi pe lumea asta si ar fi cazul sa mai dispaream, ii consider niste criminali....(citesc astfel de pareri pe dif. site-uri). Oricum, ca sa nu deviez de la subiect, ni se cere nou candidatilor sa fim cat mai sinceri la interviuri si sa demonstram ca stim cat mai multe, insa angajatorii sunt in majoritate foarte nesinceri si ascund multe lucruri. Vorbesc din experienta. Si nu sunt la primul job. Si nu am fost doar la un interviu, ci la zeci. Am invatat multe din acele interviuri intr-adevar. Am descoperit ce se afla in spatele intrebarilor. Pentru ca in mare, se repeta. In unele se ascund si adevaruri, dar la altele efectiv trebuie sa minti ca sa obtii ceea ce vrei.....Nimic si nimeni in lumea asta nu este perfect....din pacate. Oricum, nu incetati sa sperati si sa fiti ambitiosi...(pentru cine vrea cu adevarat)!

    0
    0

  • mia pe 29 Apr 2008, 13:17
    intr-adevar...

    e drept, femeile is lasate mereu pe planul doi pt ca 'eventual' s-ar putea sa aiba copii curand. m-am lovit de acest aspect la interviewuri, am ajuns sa invat sa mint rece la astfel de intrebari, sa zic ca 'vai, eu sunt o femeie de cariera, doar asta ma intereseaza', cand de fapt nu e deloc asa. deci, faceti repetitii in oglinda si invatati sa mintiti :)

    0
    0

  • pil pe 25 Apr 2008, 13:17
    ??????

    In ultimii 5 ani cred ca am trimis peste 1500 CV-uri la tot atitia angajatori. Nu intereseaza pe nimeni nimic din toate aceste teorii. La mine mai este si virsta am acum 49 ani si nu intra in "raza" de actiune a angajatorilor ca si cum as fi ciumat. Bineinteles ca am gasit serviciu dar pe calea traditionala - recomandarea unui amic. Deci in Romania nu merge cu asa ceva - va spune cineva cu 2 licente si 28 ani de activitate.

    0
    0

  • Ioana pe 24 Apr 2008, 23:27
    recrutare ?

    ce ne facem cu angajatorii care au intentii ascunse sau sunt prea ... sa vorbim elegant.... si fac tot felul de lucruri. Concret, te intreaba la interviu daca ai de gand sa te casatoresti in curand, ce planuri de viitor ai (si nu se refera DOAR la cariera). Sunt angajatori care intreaba fara nici o jena daca planuiesti sa ai un copil curand sau daca te-ai gandit cam cand sa fie. Alti promit niste lucruri la interviu si cand te duci fericit la munca in prima zi descoperi ca responsabilitatile tale nu sunt chiar cum au fost prezentate si nici colectivul nu este cel anuntat (ma refer la numarul de personal) Alta problema: nu stabilesti o perioada de proba, pleci de la un angajator si incepi a doua zi in alta parte. Normal e sa ai contract de munca din prima zi. Adica, sa nu ai nici o zi intrerupere pe cartea de munca. Dar, noul angajator iti face contract astfel incat sa ai totusi intrerupere, fie macar si pentru o zi

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod