De ce ar trebui să îți saluți colegii dimineața, fără excepție

Sunt zile în care abia te ridici din pat să mergi la job și nu ești singura, nici prima, nici ultima care se confruntă cu neplăcerea de a merg din când în când la locul de muncă.
Deși ar trebui să avem chef și satisfacție de ceea ce ne ocupă minim 8 ore din timpul fiecărei zile, uneori e ultimul lucru de care avem chef când sună ceasul dimineața. Primul moment în cel mai evident în care se remarcă această stare este la nivelul banalului salut dintre colegi. Poate ți s-a întâmplat și ție să intri printre colegii tăi și să preferi să ții privirea în pământ, fără nicio poftă de socializare. Dar așa nu faci decât să declanșezi o atmosferă nedorită care va persista pe tot parcursul zilei. 
 
Dacă stai să te gândești, nu prea cunoști multă lume care intră degajat dimineața în colectivul de lucru și salută pe toată lumea cu voioșie.
Asta pentru că e o raritate și uneori o ciudățenie. Dar nu tocmai acel prim contact de dimineață este esențial pentru starea pe care ți-o vei imprima pe parcursul zilei? 
 
Indiferent dacă ne plac sau nu diminețile, se pare că ziua începe cu stângul sau dreptul în funcție de cum ne întâmpinăm colegii. Psihologii americani susțin că interacțiunea socială are nevoie de foarte puțin ca să fie pozitivă. Așa că… de ce nu?
 

Spune “bună dimineața“ la fel cum spui mulțumesc și te rog

Până la urmă, primele gesturi pe care le învățăm de la părinți sunt formulele de politețe. Învățăm să spunem mulțumesc și te rog cu puțin timp înainte de salut.
Numai că uneori uităm să mai folosim curtoazia, și e păcat. 
 

Colegii nu sunt roboți

Atunci când tendința de izolare este ridicată, colegii de muncă devin alienați unii de ceilalți, de parcă nu și-ar petrece o treime din viață împreună. În loc să îți percepi colegii ca rotițele dintr-un ceas, acordă-le câteva secunde din timpul tău. Vei vedea cât de bine te vei simți după un schimb de “ce faci?“.
 

E rapid să instaurezi voioșie

Dacă nu îți poți imagina exercițiul acesta în cazul tău, nici măcar la nivelul unui mormăit absent, încearcă să vizualizezi cu ajutorul altui coleg. Ia în calcul chipul celui mai morocănos coleg de muncă și imaginează-ți că intră cu o întâmpinare caldă și entuziastă mâine dimineață în clădire.
Sigur îți face plăcere amabilitatea mai degrabă decât distanța. 
 

Poate chiar înveselești pe cineva

Lăsând la o parte că salutul de dimineață ar trebui să fie înscris în codul nostru genetic la secțiunea comportament, gândește-te că realmente îi poate schimba ziua cuiva care e nefericit. Apoi ție, pentru că ai binedispus pe cineva. Este un cerc pozitiv care are putea dura la infinit! 
 

adnana-costandache
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod