Găteşte vegan: 7 mâncăruri de post interesante pentru masa de prânz

Ai rămas în pană de idei pentru masa de prânz şi nu mai ştii ce să găteşti în zilele în care ţii post? Descoperă şapte reţete gustoase pe care le prepari într-o jumătate de oră!

Ai rămas în pană de idei pentru masa de prânz şi nu mai ştii ce să găteşti în zilele în care ţii post? Descoperă şapte reţete gustoase pe care le prepari într-o jumătate de oră!

Atunci când nu consumi carne, lactate şi ouă este recomandat să înlocuieşti aceste surse de proteine cu cele de origine vegetală, deoarece îţi vor oferi o senzaţie de saţietate pe o perioadă mai lungă de timp. Astfel că, cele mai porivite alimente pe care trebuie să le ai la îndemână sunt fasolea boabe, năutul, lintea, mazărea, meiul, quinoa, amarantul, ciupercile, soia nemodificata genetic, migdalele, nucile, seminţele de floarea soarelui, alune, nuci caju, fistic, seminţe de in, seminţe de dovleac, ovăz, tofu, orezul integral, germeni de lucernă sau alte seminţe, seminţe de cânepă, spirulină şi toate legumele proaspete. Ca să cunoşti mai multe detalii despre sursele vegetale de proteine citeşte materialul "Eşti vegetariană? De unde îţi iei proteinele?"

În funcţie de gusturile tale, poţi să prepari foarte multe reţete de post săţioase pe care le poţi consuma la masa de prânz.

Iată câteva idei care se numără printre preferatele mele:

1. Mâncare de linte roşie cu curry

Ai nevoie de: o ceapă roşie, 1 cană cu linte roşie, ulei de măsline (opţional, dar îl poţi înlocui cu bulion de casă), un morcov, 1 căţel de usturoi, sare de mare, piper negru, 1 linguriţă de curry, puţin apă şi frunze proaspete de pătrunjel. Pune uleiul sau bulionul într-o cratiţă, după care adaugă ceapa şi restul ingredientelor, lăsându-le la foc mediu, sub capac până ce lintea este fiartă.

(foto: http://www.gimmesomeoven.com)

2. Supă cremă de morcovi cu ghimbir

Ai nevoie de: o ceapă, ulei de măsline sau bulion, 4 morcovi mari, 1 rădăcină de păstârnac, 1 căţel de usturoi, un cartof, sare de mare, piper negru, 1 linguriţă cu ghimbir proaspăt răzuit, 1/4 linguriţă cu seminţe de coriandru măcinate, apă cât să acopere pe jumătate ingredientele. Se pune ceapa la călit în ulei sau la înăbuşit în bulion, după care se adaugă celelalte ingrediente tăiate şi apa, lăsându-le la foc mic.

După ce a fiert morcovul, cartoful şi păstârnacul, se toarnă toate în blender împreună cu o parte din apă, în funcţie de ce consistenţă vrei să aibă supa. Poţi să o consumi cu crutoane şi verdeaţă/ceapă verde proaspăt tocată deasupra.

(foto: istockphoto)

3. Chifteluţe din năut, făcute la cuptor sau pe grill

Ai nevoie de: 2 căni cu boabe de năut, lăsat la înmuiat de seara până dimineaţa, 1 ceapă medie, 4 căţei de usturoi, 3 linguri de făină de ovăz (sau făină integrală), 1 legătură de pătrunjel, 1/2 linguriţă de chimen şi coriandru seminţe, sare, piper, 1/2 linguriţă de curry, 1/3 cană cu apă, 4-5 linguri cu ulei de măsline extravirgin (sau o jumătate de avocado pisat dacă nu vrei să consumi ulei) şi zeama de la o lămâie. Năutul, ceapa şi usturoiul se mixează în robotul de bucătărie, după care se adaugă şi celelalte ingrediente. Se fac biluţe care se aplatizează în tava de copt sau pe grill, în funcţie de cum vrei să le găteşti.

Pentru mai multe detalii poţi să vezi AICI reţeta! Aceste chifteluţe le poţi folosi şi pentru sandvişuri împreună cu varza crudă, castraveciori muraţi, felii de ceapă, avocado pisat şi pastă de susan.

(foto: Ioana Maroşan)

4. Salată rapidă cu boabe de fasole, ceapă şi pătrunjel

Ai nevoie de: o conservă cu boabe de fasole, ceapă roşie, frunze proaspete de pătrunjel, puţine ulei de măsline sau pastă de susan, sare de mare, piper negru şi boia iute (sau ardei iuţi tăiaţi mărunt).

(foto: istockphoto)

5. Hummus cu paprika afumată

Ai nevoie de: o conservă cu boabe de năut, 1 căţel de usturoi, o lingură cu pastă de susan (tahina), sare de mare, piper negru, zeamă de lămâie şi paprika afumată. Se mixează toate ingredientele în robotul de bucătărie. Se consumă cu lipie, felii de pâine sau cu beţişoare de legume (castraveţi, ardei, morcovi, sfeclă roşie, tulpină de ţelină).

(foto: istockphoto)

6. Salată răcoritoare cu quinoa şi legume

Ai nevoie de: 1/2 cană cu quinoa fiartă în cantitate dublă de apă, castraveţi, ardei, puţină ceapă, pastă de susan sau ulei de măsline, sare, piper şi verdeaţă proaspătă. Se amestecă toate ingredientele.

(foto: istockphoto)

7. Paste integrale cu pesto fără parmezan

Ai nevoie de: 1 cană cu paste integrale fierte şi 2 linguri cu pesto. Ca să prepari pesto ai nevoie de frunze proaspete de busuioc, seminţe de pin coapte (sau nuci coapte), sare, 1 căţel de usturoi, ulei de măsline sau pastă de susan şi fulgi de drojdie inactivă.

Se pisează în mojar toate ingredientele şi se presară peste pastele calde.

(foto: istockphoto)

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod