Un examen ”prea uşor” la matematică declanşează o dezbatere naţională

O dezbatere naţională s-a declanşat după examenul de la matematică dat de elevii clasei a opta. E vorba de prima testare naţională a celor care vor să se înscrie la liceu. Mulţi părinţi

O dezbatere naţională s-a declanşat după examenul de la matematică dat de elevii clasei a opta. E vorba de prima testare naţională a celor care vor să se înscrie la liceu. Mulţi părinţi şi profesori au fost revoltaţi de faptul că exerciţiile au fost uşoare.

Ca principiu, un examen naţional e normal să aibă un grad de dificultate mediu. Nu aici este problema. Ea apare în momentul în care la poarta  celor mai bune licee din ţară vor bate mii de copii care au luat nota zece şi va fi foarte greu de departajat.

Ce s-a întâmplat cu lucrarea de matematică e foarte simplu, a fost atât de uşoară încât pentru admiterea într-un liceu sau altul nu va mai fi un criteriu de departajare, rămânând în joc doar limba română şi media generală din clasele V-VIII.

Selecţia cu două criterii e mai proastă decât cea cu trei.

Şi mai apare o problemă. În România, corupţia din învăţământ nu a fost eradicată. O grămadă de copii iau note pe ochi frumoşi. Sunt mulţi părinţi care cumpără meditaţii de la profesorii propriilor copii, ceea ce e cel puţin un conflict de interese.

Eroarea nu e că examenul de matematică a fost unul uşor, ci faptul că acest examen nu ierarhizează elevii. Nu ştii cine sunt cei mai buni la această disciplină, iar acest lucru va crea un dezavantaj liceelor. La limită, dacă examenul de capacitate devine atât de facil, unele licee ar avea nevoie de noi criterii de departajare a elevilor.

Dar asta e o altă discuţie.

De fiecare dată când există un interes politic se alege praful. Acest examen a fost atât de uşor doar pentru ca rezultatele naţionale să nu fie atât de proaste, iar ministrul să nu fie luat la întrebări. De ce oare un astfel de examen nu are exerciţii de la dificil la greu. Astfel, fiecare elev să se oprească la propriul nivel, iar examenul să-i oglindească nivelul cunoştinţelor. Nu ştiu de ce PSD a încercat mereu să ascundă realitatea din învăţământul românesc, venind mereu cu soluţii de compromis.

O furare continuă a căciulii care, în final, îi face rău elevului.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod