Cazul Bolintineanu nu e izolat! În România, furtul se predă la şcoală

Autorităţile vor să ne facă să credem că ceea ce s-a întâmplat la Liceul Dimitrie Bolintineanu e un caz izolat. Dar ieri, opinia publică a aflat că la spitalul judeţean din Târgu Jiu au

Autorităţile vor să ne facă să credem că ceea ce s-a întâmplat la Liceul Dimitrie Bolintineanu e un caz izolat. Dar ieri, opinia publică a aflat că la spitalul judeţean din Târgu Jiu au sosit cinci elevi care nu-şi mai puteau scoate mini-căştile din urechi, căşti folosite la copiat.

În toate aceste zile am fost bombardaţi cu ştiri despre profesori care au luat bani pentru examenul de BAC, părinţi care se autodenunţă că au dat şpagă şi elevi scoşi din clase.

De fapt, copiatul la BAC e un flagel. Premierul Victor Ponta îl felicita pe ministrul Educaţiei pentru buna organizare a examenului de capacitate şi pentru bacalaureat.

Dar acesta e un fel de a evita confruntarea cu realitatea: hai să ne felicitîăm între noi, iar proştii nu o să mai observe rahatul în care suntem. Cam aşa se gândeşte la nivelul executivului.

Şcoala românească şi societatea a ajuns într-un mare impas. Şmecheria şi hoţia sunt la capăt de drum. Nimeni din Europa nu ne mai acceptă tertipurile, continua noastră încercare de a-i păcăli. De la prim-ministru până la ultimul cerşetor dintr-o intersecţie din Oslo, Norvegia nu facem decât să-i păcălim pe cei cu care intrăm în contact.

Acesta e un sport naţional.

Profesorii se plâng de faptul că au salarii mici, dar ce justificare găsesc pentru organizarea de adevărate reţele mafiote doar pentru a ajuta nişte loaze să ia un amărât de examen. Sărăcia nu justifică furtul. Dar asta e o lecţie care nu se mai predă de mult în şcolile noastre.

Cum se simt acei tineri care au crezut că fac o afacere, iar acum sunt audiaţi de procurori într-un caz de corupţie? E cam neplăcut să-ţi începi astfel viaţa de adult. Unii au şansa să se îndrepte şi au posibilitatea să realizeze că nu e nimic mai de preţ pe lumea asta decât libertatea şi o conştiinţă curată.

”Examenele”, cum spunea bunicul meu, ”de-aia sunt examene, să le pici, să le iei, dar nu merită să-şi distrugi viaţa pentru ele”. Şi ştia ce spune. Bunica mi-a povestit la un moment dat că a petrecut vreo trei ani în clasa a treia.

Generaţia mea vine dintr-o lume alterată. Copiatul se practica pe scară largă în cea mai fericită dintre lumi - comunismul. Şcoala era o ficţiune, iar obiectivul fiecărui elev de liceu era să intre la o facultate. Pentru a atinge acest obiectiv nu dădea doi bani pe şcoală, ci pur şi simplu se pregătea acasă cu profesori plătiţi de părinţi.

Cine nu făcea aşa, nu avea nicio şansă. Dintr-o astfel de cloacă s-a născut corupţia de azi, din perpetuare acelei ficţiuni numită şcoala românească.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod